Een bhv-cursus volgen voor je werk

Ik ben voor het tweede jaar bedrijfshulpverlener (bhv’er) in mijn organisatie. Vorig jaar heb ik een bhv-cursus gedaan en het examen gehaald. Elk jaar dien ik dit nu te herhalen. Ik had nog nooit eerder een ehbo-cursus of iets dergelijks gedaan, het was dus ook helemaal nieuw voor mij. Gelukkig heb ik (buiten de oefeningen om) nog nooit in actie hoeven te komen, ik hoop ook niet dat het ooit nodig is, toch ben ik erg blij met de opgedane kennis.

Wat zijn taken van een bedrijfshulpverlener?

Een bhv’er biedt hulp in een bedrijf bij een ongeval, brand of een ontruiming. Je verleent eerste hulp als zich een ongeval voordoet binnen je organisatie, zo leer je verbanden aan te leggen en zelfs te reanimeren. Ook met de AED leer je werken. Iets wat overigens niet heel ingewikkeld is en ook voor jou (als je nog geen bhv’er of ehbo-er) bent eens goed is om je in in te verdiepen. Op een AED staat wat je moet doen, er zit een ‘start’ knop op en als je die indrukt vertelt de AED jou zelf wat je moet doen. Schroom dus niet om hem te gebruiken als je ooit in een situatie komt waar de AED echt nodig is.

Daarnaast heb je als bhv’er de taak om een brand te beperken en te bestrijden. In noodsituaties alarmeer en evacueer je de werknemers en andere personen in het pand. Mocht er zicht een incident voordoen op de werkvloer, dan komt de bhv’er dus als eerste in beeld. Hiervoor word je als bhv’er opgeleid tijdens de basiscursus (meestal 2 werkdagen). Je leert bijvoorbeeld hoe je een persoon uit een brandend gebouw moet krijgen, of wat je moet doen als iemand zich heeft gesneden aan een scherp voorwerp.

In mijn organisatie is sprake van een bhv-organisatie binnen een groot pand waarbinnen meerdere bedrijven werkzaam zijn. Samen met meerdere bedrijven vormen we een club bhv-ers die het hele pand (een campus) kunnen ontruimen.

bhv cursus

Waarom moet je elk jaar de bhv-cursus herhalen?

Een bhv-cursus dien je elk jaar te herhalen, omdat je hoogstwaarschijnlijk niet vaak echt in actie hoeft te komen. Zoals ik hierboven vertelde is het bij ons nooit meer dan oefenen gekomen, tot nu toe (gelukkig). Doordat je de geleerde lessen niet vaak in de praktijk hoeft te brengen kan bepaalde kennis wegzakken. Het is niet goed als je niet meer weet wat je precies moest doen, vandaar dat herhalen essentieel is. Vooral reanimeren is ook goed om te oefenen, het is veel zwaarder dan het lijkt en je moet even gevoel krijgen hoe hard je moet drukken tijden het leveren van de compressie.

Brand blussen bij de bhv-cursus

Brandjes blussen vond ik een leuke bijkomstigheid bij de cursus. Niet dat ik nu graag een keer een echte brand zou willen blussen, liever niet, maar ik vond het wel heel gaaf om te oefenen. Ik mocht hiervoor in een container op een bhv-locatie een brand uitmaken met een grote waterblusser. Tevens mochten we met een schuimblusser oefenen. Bij het onderdeel brandblussen bij de bhv-cursus komt ook wat kennis kijken. Je leert wanneer je wel blusmiddel bij een brand gebruikt. Er zijn verschillende brandklassen en daarbij verschillende blussers. Bij vaste stoffen (brandklasse A) gebruik je bijvoorbeeld een schuimblusser of poederblusser. Ook goed om te leren voor je eigen thuissituatie, wat je moet doen bij brand.

Met onze kinderen zijn we een keer naar een voorstelling geweest van Brandweer man Sam, daar leerden we dat je je kleine kinderen al moet laten oefenen thuis, voor als er een brand zou uitbreken. Laat je kind kennis maken met het geluid van een brandmelder en wat ze dan moeten doen. Kleine kinderen schijnen nog al eens zich te gaan verstoppen uit angst, je wilt je kindje niet kwijt zijn als er zich dikke rook vormt in huis. Dus maak afspraken en oefen. Ook kregen we de tip om (met je partner) een plan te hebben. Stel dat er brand is: wie neemt welk kind mee naar buiten en waar ga je naar toe? Wij hebben een verdeling gemaakt.

Kinder-ehbo en EHBO cursus of BHV

Ik heb zelf weleens een workshop kinder-ehbo gevolgd, de cursus heb ik niet gedaan. Als bhv-er leer je een hoop, maar niet alles wat voor volwassenen van toepassing is kun je ook één op één bij kinderen toepassen. Zo is bij baby’s en kleine kinderen een reanimatie (ik hoop dat ik het nooit hoef mee te maken) ook wat anders. Een kind is natuurlijk een stuk fragieler en kwetsbaarder dan een volwassen persoon. Je kunt niet zo hard op de borstkas van een kindje drukken, dan zou je te veel in het lichaampje kapot kunnen maken. Je past bij een baby compressie met twee vingers toe, in plaats van twee handen. Daarnaast komen bij kinderen ook vaak andere ongelukjes voor dan de ongelukken die gebruikelijk bij ons in een kantoorpand gebeuren. Kinderen vallen nog weleens een tand door de lip en ongevallen met schoonmaakmiddel of brandwonden (door bijvoorbeeld hete thee) komen vaak voor. Om daarop te kunnen anticiperen leer je eerste hulp bij een kinder-ehbo-cursus.

Bhv-ers op een kinderdagverblijf zullen denk ik deze kennis wel verkrijgen bij hun bhv-cursus, of wellicht wordt dat standaard aangevuld met kinder-ehbo. Bij mij in de organisatie zijn geen personen onder de 18 jaar en heb ik ook enkel dus de basis bhv-cursus gevolgd. Maar ik heb wel zeker kennis opgedaan die ik thuis zou kunnen toepassen als het nodig zou zijn. Daarom zou ik ook iedereen adviseer om een bhv- of (kinder)ehbo-cursus te volgen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *