Hoe maak je ergonomisch schoon

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor ergonomisch werken. Een juiste werkhouding vergroot het comfort, maar zorgt ook voor een betere gezondheid. Ergonomisch werken richt zich vooral op kantoormedewerkers. Toch verdient ergonomisch schoonmaken ook de aandacht, juist omdat dit zwaar werk is. Met de juiste hulpmiddelen ontstaat er een gezonde en prettige werksfeer voor schoonmaakpersoneel. Remco Knoester van 123 toilet legt in dit artikel uit hoe je ergonomisch schoonmaakt.

Gebruik van de juiste schoonmaakmaterialen

Ergonomisch schoonmaken begint met het inzetten van de juiste hulpmiddelen. Een ergonomische werkhouding verlicht de lichamelijke belasting en vermindert ziekteverzuim. Schoonmaken is lichamelijk zwaar werk en kost veel energie. Ergonomische hulpmaterialen dragen bij aan een prettige werksfeer en tevreden werknemers.

Whats on mamas mind kinderkamer 5

Met de schoonmaakwagen of materiaalwagen wordt schoonmaken een stuk eenvoudiger. Deze wagen is voorzien van afvalzakhouder, materiaalhouder en emmers. Alles binnen handbereik zonder zwaar tillen, de materiaalwagen is onmisbaar bij het grote of dagelijkse schoonmaakwerk.

Op de juiste hoogte werken

Een bukkende houding zorgt voor rugklachten, nekklachten en andere problemen. Werken op de juiste hoogte is zeer belangrijk. De telescoopsteel ten behoeve van de dweilmop is in hoogte verstelbaar. Kleine rustige slagen voorkomen een gebogen houding. Houd tijdens het dweilen de steel zo dicht mogelijk tegen het lichaam. Plaats één voet voor de ander en buig de voorste knie lichtjes. Een rechte rug is belangrijk, dit voorkomt oververmoeidheid en pijnklachten. Afwisseling van houding is aan te raden. Knijp zeker niet te hard in de steel en voorkom het maken van wringbewegingen.

Werken op de juiste hoogte geldt niet alleen voor het dweilen van de vloer maar ook voor stofzuigen, ramen lappen of het schoonmaken van de toiletruimte. Buig bij een lage werkhoogte liever door de knieën en maak bij grotere werkhoogtes gebruik van een veilig opstapje.

Controleren van handbewegingen

Bij schoonmaakwerkzaamheden worden de handen veel belast. Het uitwringen van een poetsdoek is pijnlijk voor mensen met reuma of RSI. Daarnaast veroorzaakt veelvuldig uitwringen een ontsteking van het duimgewricht of pijnlijke polsen. Het ergonomisch wringen van een poetsdoek voorkomt of verlicht pijnklachten. Het is hierbij belangrijk om de handen recht boven elkaar te houden en het water eruit te knijpen. Deze methode werkt ook met het uitwringen van een dweil.

Het werken met microvezeldoeken is de beste oplossing, hierbij is uitwringen nagenoeg niet nodig. De microvezeldoek neemt veel vocht en vuil op. Gebruik voor elke ruimte een andere microvezeldoek, dit werkt niet alleen hygiënisch maar voorkomt ook het moeten uitspoelen en wringen van het poetsdoekje.

what's on mama's mind jettieskidz5

Ergonomisch schoonmaken kan iedereen

Schoonmaken is een vak apart, ergonomisch werken kan iedereen. Dit is een kwestie van goed op de houding letten en gebruik maken van de juiste schoonmaak hulpmiddelen. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en prettige werkomgeving, maar ook voor het adviseren met betrekking tot een ergonomische werkhouding. Schoonmaakpersoneel ervaart minder klachten en voert de werkzaamheden naar tevredenheid en met plezier uit.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *