Plannen met een planbord met pictogrammen

Gebruiken jullie een kinderplanbord, een planbord met pictogrammen of iets wat daar op lijkt? Steeds vaker stellen onze kinderen vragen als “welke dag is het vandaag?”, “hoe laat is het?”.  Mijn zoontje van vier jaar vraagt elke dag opnieuw “Moet ik vandaag naar de BSO?”. Terecht dat ze dit soort vragen stellen, want (onze) kinderen willen graag weten waar ze aan toe zijn. Het ene kind heeft daar natuurlijk meer behoefte aan dan de ander.

Nu het crisis tijd is, door Corona en we thuis les moeten geven, is er extra veel behoefte aan planningen voor kinderen die naar school gaan, maar zeker ook planningen voor peuters en kleuters. De allerkleinsten hebben minder leerurgentie, aangezien zij ook op school vooral nog op sociaal emotioneel gebied aan het ontwikkelen zijn (groep 1 en groep 2), maar ook zij hebben behoefte aan structuur. Hieronder heb ik een dagplanning gemaakt voor peuters en kleuters.

Bekijk ook de free printables van Gezinnig. Je vindt op deze website:

Plannen door gezinnig
Free printable downloaden bij Gezinnig.nl
  • Dagplanning: printable met pictogrammen om eenvoudig een dagindeling te maken.
  • Dagboekklets: printable om met je kind in gesprek te gaan en zijn emoties te pijlen. 
  • Thuisklets: printable met 10 activiteiten om de extra thuistijd op een leuke manier in te vullen. 
  • Kletskaarten: printable met 4 ansichtkaarten als alternatief voor een bezoekje of speelafspraak.

Plannen met peuters en kleuters met picogrammen

Hieronder mijn bericht over planborden die ik eerder maakte, onderaan ook de dagplanning. 

Mijn dochtertje van twee jaar vraagt altijd hoe laat het is. Als we dan antwoorden met “het is 8 uur”, dan zegt ze “oh, oké”. Informatie die haar nu niks helemaal niks zegt, maar ze hoort het haar grote broer (4 jaar) natuurlijk vragen, die al veel meer besef heeft van tijd en volgorde, maar nog heel veel vragen heeft over wat de dag vandaag weer gaat brengen.

Alle dagen van de week naar de basisschool

Sinds januari zit mijn zoontje op de basisschool. Dat is natuurlijk wennen voor hem, want ineens wordt hij elke ochtend op dezelfde tijd naar school gebracht. Althans, vijf dagen in de week, want dan ineens is het weer twee dagen weekend en zijn we allemaal vrij. Sommige dagen gaat hij naar de BSO, soms haalt papa op en soms mama. Ik merk aan alle kanten dat hij heel erg behoefte heeft aan overzicht. Hij vraagt ’s morgens welke dag het is en of hij vandaag dan naar de BSO moet. Wij proberen ook zelf, ’s morgens al, hem meer overzicht te bieden van wat de dag hem brengt, maar afgelopen week was hij vergeten dat hij naar de BSO moest. Dus was hij ’s middags nogal teleurgesteld geweest toen hij met zijn rugzakje stond te wachten, op mama. Natuurlijk, kan dit gewoon gebeuren, want hij wil simpelweg heel graag dat wij hem komen ophalen, hoewel hij de BSO erg leuk vindt. Toch willen we proberen hem meer overzicht te creëren, maar hoe gaan we dat doen?

Kinderplanborden, scrumborden en weekplanners

Ik ben op zoek gegaan naar methodes voor jonge kinderen om overzicht te bieden. Ik zag weekplanners voorbijkomen, scrumborden, kinderplanborden en kalenders. Het idee van een planbord sprak mij wel aan. Maar ook die vind je in diverse vormen en maten; van zwart-wit tot in kleur met stickers of magneten. Natuurlijk ook veel verschillende prijscategorieën. Vooral de uitgebreidere borden vragen wel een investering, is dat het waard?

Veel planborden zijn een soort krijtbord of whitebord-achtige platen waar de dagen van de week boven staan. Prima, want dan kan je daarbij schrijven wat er deze week gaat gebeuren. Je koopt zo’n bord bijvoorbeeld bij de Xenos of HEMA. Maar ik zag ook nadelen: allereerst dat de meeste planborden de dagen van de week in het Engels hebben aangegeven. Dat vind ik jammer juist nu hij gaat leren om woorden te herkennen. Ten tweede, mijn zoontje kan helemaal niet lezen. Dus wat staat er nou bij maandag? BSO, school, vrij, oma, vakantie… Dus dan zou je natuurlijk kunnen tekenen wat hij gaat doen. Best wel complex, tenzij je een tekenwonder bent en alle tijd hebt. Wel heel leuk.

Houten kalender en klok

Bij Dille & Kamille spotte ik een leuk houtenbord waar ook een klokje op zat en je dagen van de week kon verschuiven. Toch vind ik dat wat meer leuk om spelenderwijs de dagen van de week te leren en de tijd, dan dat het echt overzicht biedt. Wel leuk dat je ook de seizoenen mooi kan weergeven. Dit vind ik heel erg geschikt voor kinderen die ongeveer 2 a 3 jaar oud zijn.

planbord houtenbord dille kamille

Whiteboard en stift

Zelf heb ik thuis nog een whiteboard staan, dus begon ook eens te krabbelen. Nadeel, je moet eigenlijk wel heel veel geduld hebben en met 1 vingerveeg ben je je net getekende school alweer kwijt. Vooral iemand die linkshandig is zoals ik, dat went bij mij maar nooit met op een bord schrijven.

Daarnaast kan ik ook gewoon helemaal niet zo netjes schrijven, haha. Maar het is wel overzichtelijk en het is simpel en goedkoop.Vooral omdat ik het allemaal al in huis heb.

planbord whiteboard

Scrumboard of scrum takenbord

Op mijn werk scrummen wij elke dag, die methode (Scrum) werkt met een takenbord; een hulpmiddel bij het inzichtelijk maken van hoe je er binnen een tijdsperiode voor staat met je project, je werkt met “to do, doing en done”. Scrum wordt ook wel voor kinderen ingezet, lees her en der. Je werkt dan met vrolijk gekleurde post-its die je mag verplaatsen. Dus bijvoorbeeld bij to do staat “tandenpoetsen, gezichtwassen, verhaaltje lezen en slapen”. Zomaar een voorbeeld voor het inzichtelijker maken van een avondritueel met kinderen. Je kinderen mogen dan bijvoorbeeld tandenpoetsen verplaatsen van “nog doen, naar aan het doen en vervolgens naar gedaan””. Natuurlijk maar net hoe je zelf je scrumbord wilt inrichten.

Een kinderplanbord lijkt wel een beetje op het post-its plakken bij het scrummen. Dus ik ging op zoek naar een planbord met Nederlandse woorden en pictogrammen of iets in die richting.

Kinderplanbord

Zo kwam ik bij de website Kinderplanborden.nl uit. Daar zag ik een hele hoop verschillende planborden, met pictogrammen en heel kleurrijk. Omdat ik wel wat meer wilde weten en op zoek ben naar een oplossing voor mijn zoontje, vroeg ik hen ook advies over het maken van een keuze. Zij hebben juist heel kleurrijke borden met pictogrammen.

Voorbeeld kinderplanbord
Bron: Kinderplanborden.nl

Waarom een weekplanbord?

Een weekplanbord is een geschikte manier om kinderen een goed overzicht te geven van wat er deze week gaat gebeuren, maar meteen een volle week op een planbord is natuurlijk niet de oplossing. Veel jonge kinderen hebben moeite om een hele week te overzien en vandaar dat zij ook adviseren om een (week)planbord niet helemaal te vullen maar je in eerste instantie te beperken tot de dag zelf en de volgende week bijvoorbeeld twee dagen. Gaandeweg (en dat gaat al vrij snel met een planbord), merk je vanzelf dat je kind meer aankan en hoeveel meer hij dan ook aan kan. Je kunt dan bijvoorbeeld grotere of speciale activiteiten wel alvast op het planbord plaatsten maar zorgt ervoor dat het niet te druk en dus overzichtelijk blijft. Kinderen leren (zeker op school) al snel de dagen van de week en als je de verschillende dagen herkenbaar maakt met bijvoorbeeld kleuren of afbeeldingen (zoals planbord Blauwe Ster), wordt dat nog makkelijker. Ze weten of zien dan al snel of ze een lange dag school of een korte hebben en of ze naar de BSO gaan en wie we ophaalt.

Zwart wit of kleur?

Zelf houd ik van kleur en gaat mijn voorkeur daar naar uit, maar is dat ook wat de kinderen willen. Ik heb zelf wel het idee dat kinderen liever een vrolijk en kleurrijkplanbord gebruiken, dan een wat saaier zwart-wit bord. Dat schrijf ik puur omdat ik denk dat kinderen van kleur houden. Terwijl het wellicht wel overzichtelijker kan zijn voor sommigen. Geen afleiding door allerlei vrolijke tekeningen en een overload aan kleur.

vtech speeltafel met klokje

Overzicht en begrijpbaar

Belangrijk is dat zowel het planbord als de pictogrammen aantrekkelijk dienen te zijn maar ook duidelijk, begrijpelijk en overzichtelijk. Je wil graag dat je kind naar het planbord gaat om het te raadplegen en dat doen ze met plezier als het geheel er ook leuk uitziet. Uiteraard verschilt dit per kind en zijn er ook kinderen (met name in het autistisch spectrum) die juist baat schijnen te hebben bij zwart/wit pictogrammen. Ik vroeg hier ook advies en ervaring bij Kinderplanborden.nl. Zij gaven aan “uit beoordelingen van en gesprekken met onze klanten blijken onze planborden en pictogrammen erg goed te bevallen (speciaal ook bij kinderen met ASS, ADHD, beelddenkers etc.). Naast het planbord en de pictogrammen is ook van belang hoe je het planbord indeelt (niet te druk en netjes geplaatst).” Dat is natuurlijk een goede tip, want zorg dat je het planbord overzichtelijk houd, werk het structureel bij. Laat geen oude pictogrammen hangen als ze niet meer van toepassing zijn. Kortom, overzicht heb je zelf ook in de hand.

Wat staat er op het planbord?

Je kunt op het planbord aangeven waarvan jij denkt dat jouw kindje het graag wilt weten. Dat kan zijn een dagindeling van het aankleden, tandenpoetsen en ontbijten, tot het naar zwemles of naar oma toe. Bij Kinderplanborden zie je heel veel verschillende pictogrammen, zo kun je bijna alles wel aanduiden op het planbord met pictogrammen. Voor ons zal het met name gaan om de grove lijnen. “Naar school, naar de BSO, naar zwemles” et cetera.

Maandag:

  1. school
  2. bso
  3. mama haalt op
  4. eten

Waar hang je het planbord op?

Het bord is ter motivatie en moet rust bieden, het is fijn al het dus op een plek hangt dat je kinderen makkelijk kunnen raadplegen. Ik heb nog geen planbord in gebruik, maar heb wel een eerste opzet op een whiteboard getekend. Al ben ik er ook nog niet helemaal over uit waar hij dan zou moeten hangen. Het mooist vind ik op de kamer van mijn zoontje, maar daar is hij ’s morgens na het opstaan niet meer. Misschien past het wel het beste om het onder of naast de kapstok te hangen in de hal. Daar komen ze ’s morgens langs als ze de trap af lopen en voordat ze naar het kinderdagverblijf gaan en naar school ook.

Ik heb het voornamelijk over mijn zoontje, maar straks is het natuurlijk ook handig voor mijn dochtertje. Zal over twee jaar mijn zoontje zijn uitgepland? Of moet er een tweede bord komen? Er zijn wel planborden voor meerdere personen zag ik, maar het meest overzichtelijk is natuurlijk wanneer er zo min mogelijk pictogrammen op een bord staan, hoe meer mensen, hoe meer pictogrammen, hoe voller, hoe minder overzichtelijk.

Planbord voor twee personen:Blauwe ster en weide
Planbord voor drie personen: Blauwe ster extra groot

kinderplanbord
Voorbeeld kinderplanbord voor 2 kinderen, bron: kinderplanborden.nl

Wat gaan we uitkiezen?

Wij gaan hier beginnen met het whiteboard en kijken wat mijn zoontje daarvan vindt en wie weet stappen we straks wel over naar zo’n mooi kinderplanbord of planbord met pictogrammen.

Bedankt voor het leveren van informatie Kinderplanborden.nl!

Lees ook: AVI niveaus zijn tegenwoordig anders dan vroeger; Hoe werkt AVI lezen?

Planning voor kleuters en peuters

Een dagplanning voor kinderen vanaf groep 3 is al anders dan voor de allerjongsten. Het is belangrijk dat zij de structuur blijven aanhouden van de dag, dit geeft hun overzicht en rust, maar echt dingen leren, dat is nog niet zo nodig. Probeer ze wel uit te dagen waar mogelijk. Hebben jouw kinderen huiswerk gekregen van school? Probeer daar momenten voor op de dag te vinden. Bijvoorbeeld volgens onderstaande planning, die ik heb opgemaakt voor kleuters

8:00 – 9:00 uur opstaan, ontbijten, aankleden, tandenpoetsen
9:00 – 10:00 uur opdrachtjes: werkbladen, schoolwerk of spelletjes
10:00 – 10:30 uur fruit eten en ik lees dan voor
10:30 – 11:00 uur buitenspelen
11:00 – 12:00 uur gymles, bijvoorbeeld met Just Dance of Ringfit op de Nintendo of YouTube filmpjes
12:00 – 13:00 uur lunch
13:00 – 14:00 uur tv kijken of gamen
14:00 – 15:00 uur opdrachtjes: werkbladen, schoolwerk of spelletjes
15:00 – 16:00 uur buitenspelen
16:00 – 17:00 uur spelletjes, vrijspelen, puzzelen
17:00 – 18:00 uur tv kijken of gamen
18:00 – 18:30 uur eten
18:30 – 19:00 uur naar buiten
19:00 – 19:30 uur jeugdjournaal, tandenpoetsen, wassen en naar bed

Lees ook: Wat vertel je kleine kinderen over het Coronavirus

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Planborden
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

4 gedachten over “Plannen met een planbord met pictogrammen

  • 25 maart 2020 om 07:06
    Permalink

    Hi, vorige week heb ik zelf een plan bord gemaakt wat zeer overeenkomt met de laatste afbeelding in je artikel. De pictogrammen had ik uitgeprint van kinderplanborden. Momenteel is mijn werk dicht vanwege het virus maar moet wel nog veel doen aan m’n werk thuis.

    Beantwoorden
  • 3 februari 2018 om 13:03
    Permalink

    Wij zijn benieuwd naar je ervaringen tzt we overwegen ook een planbord

    Beantwoorden
    • 25 maart 2020 om 07:10
      Permalink

      Per ongeluk drukte ik al op verzenden. Het werkt in ieder geval echt heel goed. Mijn dochter is 3 en met een beetje uitleg had ze het gelijk door, kan het anderen zeker aanraden. Ik vroeg me dus eigenlijk af of je misschien een tip hebt, waar ik een pictogram kan vinden met mama die thuis werkt? Groetjes Romy

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *