Wasbare luiers versus pampers en andere wegwerp luiers

De afgelopen jaren zie ik de wasbare luier een ware comeback maken.  Het stigma van ouderwetse vieze luiers met veiligheidsspelden aan elkaar gebonden doeken kleeft aan de wasbare luier vast. Mijn beide kinderen hebben altijd wegwerpluiers gedragen, voornamelijk pampers. Ik heb het dragen van een wasbare luiers zelfs nooit overwogen, als ik eerlijk ben. De pampers luierbroekjes zijn hier momenteel favoriet, aangezien het niet lang meer zal duren of geen van mijn kinderen dragen nog een luier. Maar de afgelopen jaren ben ik mij wel heel bewust geworden van de enorme hoeveelheid luiers die je er in een luierleven doorheen jaagt.

Hoeveel luiers worden er in Nederland per jaar gebruikt?

Een kind gebruikt in het begin mega veel luiertjes en later gaat dat naar zo’n 4 luiers per dag (inclusief nacht) toe denk ik, dus stel dat je rekent 4 vier luiers per dag (dat is vrij weinig, want het eerste jaar gebruik je er wel zo’n 7 per dag), maar even voor het gemak rekenen we met 4. Vier luiers per dag over 2,5 jaar zijn dat 3650 luiers. Je kunt er oprekenen dat het er meer zijn geweest. Dat gaat allemaal bij het afval. En moet je eens nagaan hoeveel baby’s en peuters er momenteel in Nederland alleen al in de luiers zitten.

Er worden gemiddeld zo’n 465 kinderen per dag geboren. 465 kinderen, die 365 dagen per jaar zo’n 2,5 jaar lang 4 luiers dragen. Dat zijn 678900 per jaar, maar dan waren er al zeker 1,5 jaar andere peuters en baby’s die luiers droegen. Dus we gaan al over de miljoen luiers heen, met deze rekensom.

Wat nou als je die vuilnisbult kleiner kan krijgen? Eenvoudig weg door wasbare luiers te gaan gebruiken? Beter voor het milieu?

Woezel en pip luiers en cd

Hoe werken wasbare luiers?

Er zijn wel mensen die echt hun best doen om de wasbare luiers te promoten en zij hebben een duidelijk verhaal waarom het zo goed is: het milieu. Maar ook leggen zij uit dat de wasbare luiers geen ouderwetse poepdoeken meer zijn die je met de hand aan het uitwassen bent. Het zijn vrolijke, kleurrijke, mooie luiers, waarin een opvangdoekje (inlegvel) ligt. Ik las meer informatie op billenboetiek.nl. Zij vertellen heel kort en simpel hoe het werkt. In de luier doe je een inleg vel, dit laat wel vocht door, maar niet de ontlasting. Dus als je kindje heeft gepoept gooi je het inlegvel in het toilet. De luiers kunnen in het wasnet in de luieremmer. Dat wasnet kan met luiers en al in de wasmachine.

Ik ben heel benieuwd in hoeverre wasbare luiers in de toekomst vaker gebruikt gaan worden, of komt er juist een meer biologische meer milieu bewust oplossing voor de huidige luiers en pampers?

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *