4 denkspellen voor kleuters van Hubelino

Ik begon deze blog te schrijven met de focus op voor het eerst naar schoolgaande kinderen. Nu is het echter extra actueel, doordat er een heleboel kinderen niet naar school kunnen, vanwege het Coronavirus.

Het is belangrijk dat kinderen ook thuis nog in contact blijven met lesstof en daarom heb ik leuke denkspellen voor kleuters uitgezocht.

Lees kinderen ook elke dag voor en lees samen met ze, als ze al begonnen zijn met leren lezen. De volgende spellen van Hubelino helpen ook mee om op een leuke en prettige manier te blijven leren, vanuit huis.

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hubelino denkspellen
Hubelino denkspellen

Voor het eerst naar school

Op een gegeven moment is het zo ver, je kleine peuter is ineens een kleuter. Vier jaar oud en klaar voor school. Hij of zij staat vast te popelen, jij ook? Of vind je dat de tijd maar veel te snel gaat? Deze grote kleuter kan inmiddels ook steeds beter spelletjes spelen. Extra leuk zijn de Denkspellen voor kleuters van Hubelino die je kan gebruiken met Duplo bouwstenen. Voor kleuters en kinderen die wel een uitdaging aan durven te gaan.

Bekijk hier alle handleidingen in diverse talen, waaronder de Nederlandse Handleiding voor de Hubelino Denkspellen.

Hubelino Denkspellen voor kleuters

Vier superleuke denkspellen heb ik met mijn vierjarige en zesjarige uitgeprobeerd. Allebei gek op Duplo en Lego, dus een spel dat daarmee compatibel is, dat is gegarandeerd succes. Benieuwd hoe wij de denkspellen voor kleuters vonden? Wij deden domino, sudoku, tangram en schapen kapen (ook wel bekend als zeeslag).

Domino en vier-op-een-rij

Hubelino domino

Je denkt bij Domino wellicht aan het spel waarbij je alleen mag aanleggen met de direct matchende kaartjes. Dit is niet hetzelfde bij deze Hubelino kleurendomino variant van Domino. Dat maakte ons direct enthousiast, het is anders dan de standaard Domino. Sowieso natuurlijk omdat het wederom compatibel is met Duplo, en dat je dus gewoon een mooi bouwwerk kunt maken naast je spel of door je spel heen. Niemand houdt je tegen!

Je kan bij deze variant van Domino namelijk meerdere rijtjes beginnen. Kun je namelijk niet aanleggen, dan mag je een nieuwe rij starten. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk 4 dezelfde kleuren op een rij gaat krijgen. Vier op een rij dus. Heb jij het vaakst 4 op een rij gemaakt, dan heb je uiteindelijk gewonnen.

Er zijn diverse uitvoeringen van het Domino spel te spelen.

Hubelino domino

Domino makkelijk:

In de makkelijke versie van het spel hoef je niet per se de steen aansluitend te plaatsen, maar mag de steen op elke willekeurige open plek op het speelbord geplaatst worden om een nieuwe reeks te beginnen, zolang de steen maar niet een andere reeks raakt (hoeken mogen elkaar wel raken).

Moeilijke versie Domino

In de moeilijkere versie gaat je beurt voorbij als je je steen niet kan stelen. De volgende ronde probeer je maar weer opnieuw of je kunt. Kan je dan nog niet, dan pas pak je een andere steen. Dit lijkt meer op het reguliere domino spel.

Er zijn vervolgens nog uitbreidingen van het spel te doen, daar zijn wij nog niet aan toegekomen. Wordt vervolgd!

Sudoku

Hubelino sudoku

Hubelino Sudoku voor kinderen vanaf 4 jaar. Niet met cijfers, maar met kleuren.

Inhoud:
32 gekleurde bouwstenen
1 grondplaat
1 handleiding

Sudoku spelregels

Sudoku werd een paar jaar geleden ineens heel populair. Zelf vind ik het erg ontspannend om zo’n Sudoku puzzel te maken. En je hersenen aan het werk zetten, dat schijnt ook nog eens gezond te zijn. Kortom, leuk wanneer jouw kinderen dat ook willen doen.

Het is de bedoeling dat je de kleurrijke Sudokustenen gaat ordenen, zo wordt de puzzel opgelost. Voor kinderen is het een manier om te leren logische te redeneren.

Hubelino Sudoku begint met een startpatroon op een 4×4-raster. Door het leggen van verschillende gekleurde stenen wordt de puzzel opgelost. De stenen met de lichtgroene randen worden als eerste geplaatst om de puzzel vorm te geven, daarna kan het opgelost worden door gebruik te maken van de stenen met de witte randen. Om een puzzel correct op te lossen, moet aan de volgende criteria worden voldaan: elke horizontale rij, verticale kolom en 2×2-groep mag

Tangram

Hubelino tangram

Een Tangram is een Chinese puzzel. “Tans” zijn de puzzelstukjes. Samen moeten de stukjes een vierkant kunnen vormen, door alle stukjes te gebruiken. Het is de bedoeling om bij de Hubelino Tangram op basis van diverse voorbeelden uit de handleiding bij het spel na te maken. Ook kunnen kinderen eigen creaties maken. Logisch nadenken, behendigheid en waarnemingsvermogen worden getraind. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Inhoud
35 bouwstenen
1 grondplaat
1 Handleiding

Schapen kapen

Schapen kapen Hubelino

Het eerste spel dat wij met onze kinderen gingen spelen was Hubelino Schapen Kapen. Als je Zeeslag kent, dan weet je meteen wat de bedoeling is. Alleen het opstarten van het spel is al leuk, want je mag met Duplo gaan bouwen. Hiermee maak je namelijk de rijen en kolommen. Zorg dus dat je hem allebei de borden exact hetzelfde opbouwt, anders is het spel wel heel lastig spelen.

Het is de bedoeling dat je vijf schapen verstopt in het weiland dat je hebt gecreëerd. Zo doet de tegenstander dit ook. Het is echter de bedoeling dat je tegenstander niet ziet waar jij je schapen plaatst.

Vervolgens ga je bij elkaar raden waar de schapen van de ander verstopt zijn. Dit doe je door zowel de kolom als de rij te benoemen op jouw veld. Bijvoorbeeld Appel en Laars. Er is namelijk 1 vak je van 4 duplopuntjes die zowel in appel als in laars staat. Staat daar een schaap van de tegenstander, dan heb je goed geraden en krijg je zijn of haar schaap. Zet vervolgens een groen blokje op die plek in jouw bord, zodat je weet welk vakje je al hebt gehad en dus niet meer hoeft te raden. Heb je het mis, dan zet je ook dan een groen blokje neer op die plek, zo weet je dat je die poging niet meer hoeft te wagen. Ga net zo lang door totdat één iemand al zijn schapen kwijt is. De winnaar is degene die als eerste alle schapen heeft gekaapt.

Onze zesjarige kon dit al heel snel. We hebben het spel eerst open gespeeld. Dus ik legde het speelbord plat op tafel, zodat we konden laten zien wat de bedoeling was. Vals spelen is trouwens ook een kunst bij die guppen hoor. Poeh, haha! Maar dat is wel meer stof voor een andere blog ;). Veel plezier met de denkspellen voor kleuters van Hubelino.

Verkoopprijs vanaf € 29,95 per spel

Wat vertel je kinderen over het Coronavirus?
Knutselen als je thuis bent, alvast voor Pasen en de Lente

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *