5 tips voor een stralende tuin

Het zonnetje is eindelijk weer doorgebroken en dat laten de plantjes in mijn tuin dan ook duidelijk merken. Ik heb een paar weken alles de grond uit proberen te kijken, maar inmiddels is het gaan groeien en bloeien. Mijn tuin is weer prachtig groen, het gras groeit als kool (of als gras) en de bloemen komen weer boven de grond. Hoe zorg je nou voor een kleurrijke en stralende tuin? Lees hier mijn vijf tips.

grasveld

Tip 1: Gazonmest

Is het gras van jouw buren groener? Of heb jij de mooiste mat in de wijk? Grote kans dat je dan goed voor je grasveld zorgt. Een gezond gazon heeft wel wat zorg nodig. Mest is voeding voor het gras, het zorgt ervoor dat het gras goed herstelt na de winter en voorkomt mosvorming. Het beschermd ook beter tegen ziekten en het zorgt dat het gras er groener blijft uitzien in droge periodes.

Je kunt kunstmest voor je gazon kopen bij MOOWY. Het beste kan je op een avond in het voorjaar een droog grasveld bemesten met gazonmest en daarna sproeien of doe het net voordat er regen is voorspeld. Je hebt heel handige strooiers (strooiwagentjes) om het mest evenredig te verspreiden over je grasveld, maar het kan ook met de hand vanuit de zak met mestkorrels. Zorg ervoor dat er niet te veel mest op een plek komt, wat kan zorgen voor slechte plekken op je gazon.

Tip 2: Maai het gras regelmatig

Een mooi grasveld moet regelmatig gemaaid worden. Het maakt hierbij niet uit wat voor een type maaier je gebruikt. Een handgrasmaaier is net zo effectief als een robotmaaier. Hoe vaak je je gras moet maaien is afhankelijk van het weer en jouw gazon. Toch kun je wel een beetje uitgaan van één keer per week in het vroege voorjaar en in mei tot en met juni twee keer per week. Als het in juli en augustus erg warm is dan red je het vaak met één keer per week, maar zodra het weer wat meer regent ga je toch alweer gauw naar twee keer per week, ook in het begin van de herfst. In de winter hoef je het gras niet te maaien.

Het is belangrijk om je gras te maaien zodat de hele grasmat voldoende zonlicht krijgt. Een gemaaide grasmat creëert ook rust in de tuin, het oogt netjes en het geeft onkruid geen kans om te groeien.

Tip 3: Plant bollen in de grond

Deze tip is eigenlijk een tip voor het najaar, maar waar je veel plezier aan beleeft in het vroege voorjaar. Als je in het najaar namelijk al wat bloembollen in de grond zet, dan kun je al vroeg in het seizoen genieten van veel kleur in je tuin. Narcissen en tulpen bloeien al vroeg in het voorjaar en geven meteen heel veel kleur aan je tuin. Natuurlijk zijn er veel bollen die je ook nog in de lente kunt planten en die in de komende maanden op zullen komen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de prachtig bloeiende Dahlia’s, die je als de vorst uit de grond is kan planten en rond augustus schitterende bloemen geeft.

Tip 4: Varieer van planten per seizoen

Wil je het hele jaar door groen en kleur in je tuin, zorg dan dat je je borders goed vult met planten die na elkaar bloeien. Zo heb je niet maar een bepaalde periode van het jaar een superkleurrijke border, maar kan je veel langer genieten van alle kleurrijke bloemen in de tuin. Hiervoor kun je het beste een beplantingsplan maken. Dit is een plan van hoe je de planten in je tuin plaatst. Plaats planten die na elkaar bloeien, maar denk ook aan verschillende hoogtes en grond bedekkers. Je kunt ook een beplantingsplan laten maken waarbij je een plantenlijst ontvangt met de planten die je hiervoor kunt aanschaffen.

Tip 5: Verwijder onkruid

Onkruid is pas onkruid, wanneer het jou in de weg staat. Wat de een niet mooi vindt, geeft de ander wellicht wel kans om te bloeien. Veel onkruid is ook van essentieel belang voor veel insecten. Als het niet in de weg staat dan hoeft het niet altijd weg natuurlijk. Zorg er wel voor dat je onkruid weghaalt op plekken waar je het niet wilt. Het onkruid kan andere bloemen en planten soms flink in de weg zitten en voorkomen dat je mooie bloemen nog voldoende zonlicht of ruimte krijgen om te groeien. Onkruid kan flink gaan woekeren en zo allemaal andere plantjes in de weg zitten. Zevenblad wortelt erg diep en is lastig weg te halen, soms helpt het om een andere plant neer te zetten als bodembedekker om zo zevenblad of ander onkruid geen kans te geven.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *