50 jaar jong ! LEGO® DUPLO® viert een halve eeuw groot bouwplezier

lego duplo trein

Het is dit jaar exact 50 jaar geleden dat de LEGO Group zijn eerste grote bouwsteen voor kleine handjes onthulde (in 1969, inderdaad) – hetzelfde jaar dat de eerste mens voet op de maan zette. Aan jou welk moment je het belangrijkst vindt voor de mensheid (niet dat de Apollo 11 afgebroken en weer opgebouwd kon worden tot racewagen, toch?), maar hieronder belichten we alvast enkele hoogtepunten uit een halve eeuw groot bouwplezier.

Bouwblokken voor het leven

La vol duplo kinderspeelgoed lego duplo

Mensen spelen graag, het is onze natuur. Zo leren we de wereld om ons heen begrijpen. Wat het betekent ergens bij te horen en hoe het voelt geliefd en gelukkig te zijn. Van hun geboorte tot hun vierde levensjaar maken kinderen een ingrijpende neurologische transformatie door. In die korte periode van vier jaar ondergaan ze het snelste leer- en ontwikkelingsproces dat ze ooit zullen ervaren. En aan het eind ervan ligt er een soort ‘blauwdruk’ klaar van hun volwassen versie in wording.

Dit vinden ouders wereldwijd van DUPLO

Juist daarom besteden we zoveel zorg aan de ontwikkeling van LEGO® DUPLO®-producten. We willen peuters inspireren en hen helpen zich te ontplooien door creatieve, speelse ervaringen die hun verdere toekomst vormgeven. En dat zeggen wij niet alleen. In het LEGO Play Well Report van 2018 vroegen we meer dan 9.000 ouders over de hele wereld naar hun mening over het LEGO System in Play. 94% vindt dat het de verbeeldingskracht van hun kind stimuleert, 93% zegt dat het hun kind helpt creatief te zijn, 91% oordeelt dat hun kind er nieuwe dingen door leert en ontdekt en 84% is van mening dat het hun kind helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen. Oh, en 91% vindt het ook gewoon een hele leuke activiteit voor het hele gezin!

Een konijn … en zijn vriendjes

In de late jaren ’70 besloot Kjeld Kirk Kristiansen – LEGO Group-eigenaar van de derde generatie – LEGO DUPLO verder uit te bouwen tot een afzonderlijk merk. Sindsdien is het LEGO® DUPLO®-logo met het rode konijn niet meer van de verpakking verdwenen. Net als elk beroemd icoon heeft het door de jaren heen enkele make-overs gehad, maar het konijn is en blijft het symbool van het merk.

What's on máma's mind duplo

Het bekende beestje bleef niet lang alleen. Er werden nog een heleboel andere DUPLO-dieren aan toegevoegd – paarden, schapen en koeien, maar ook olifanten, leeuwen en zelfs dino’s. In de loop der jaren kwamen er ook nog tal van andere DUPLO-figuren bij – landbouwers en politieagenten, dokters, cowboys, wetenschappers, ‘brutale jongens’ en hun hipsterouders … Kortom, voor elke kleine bouwer wat wils om zijn of haar verbeelding te laten spreken én het opstapje naar een uniek verhaal en rollenspel.

Kwaliteit en veiligheid

Onze grootste inspiratiebron en bestaansreden zijn de kinderen. Die zijn meteen ook onze grootste zorg. Kinderen moeten in alle veiligheid plezier kunnen maken met onze producten. Daar is voor ons het belangrijkste. Al onze producten voldoen aan de strengste internationale veiligheidsregels voor speelgoed of overstijgen ze zelfs.

Voor al onze fysieke en digitale spelervaringen werken we altijd vanuit een safety-by-design-benadering, waarbij we al vanaf het ontwerp rekening houden met de veiligheid. Dat doen we met een opdeling naar leeftijd zodat kinderen op het voor hen gepaste niveau kunnen spelen en tegelijk uitgedaagd worden. Omdat we onze producten in de handen van ‘s werelds meest creatieve breinen leggen, moeten ze ook bestand zijn tegen uiterst diverse ervaringen en grote emoties. Er wordt in gebeten, op gekwijld, ze worden in een driftbui door de kamer gesmeten, er wordt op getrapt (héél herkenbaar) of aan getrokken door vastberaden jonge ontdekkers. We moeten dus minstens even creatief zijn bij het testen van onze producten – dus testen we op zaken waarvoor ze bedoeld … en ab-so-luut niet bedoeld zijn! Neem hier een kijkje bij de echte experts. Altijd fijn om eens achter de schermen te kunnen kijken.

De volgende 50 jaar en ver daarna

Duplo door de jaren heen

Als LEGO® DUPLO® een mens was, begon hij nu al bijna aan zijn pensioen te denken. Wat rustiger aan doen. Maar wij niet!
Nu fysiek spelen en digitaal spelen steeds meer in elkaar overlopen, helpen producten zoals de nieuwe LEGO DUPLO-Stoomtrein en Goederentrein peuters als nooit tevoren probleemloos daartussen te navigeren. Kleine bouwers krijgen al een eerste introductie tot programmeren, ze leren kleuren herkennen en ontdekken de bijbehorende apps boordevol leuke activiteiten – dit ALLES met als belangrijkste doel de fysieke spelervaring nog verder aan te moedigen en te versterken.

De bouwsteen is en blijft ons sleutelelement, waarmee we de bouwers van morgen hopen te inspireren en verder te ontwikkelen. Wie weet welke nieuwe lichting ruimtevaarders de LEGO DUPLO-spelwereld voortbrengt?

LEGO® DUPLO® en de wondere wereld van een kind

Kijk je vaak verwonderd hoe creatief kleintjes kunnen zijn met de bouwblokken van LEGO® DUPLO® ? Haal uit deze 10 best ever LEGO® DUPLO® play ideas nog 10 x meer inspiratie voor héél wat plezier.

Wist je dat?

Wist je dat de naam DUPLO® afgeleid is van het Latijnse woord ‘duplex’ dat dubbel betekent?
De benaming dook voor het eerst op in 1969 bij de lancering van twee LEGO® DUPLO-sets – nr. 510 en nr. 511 om precies te zijn.

Wist je dat de LEGO DUPLO-bouwstenen zowel in hoogte, breedte als diepte dubbel zo groot zijn als de klassieke LEGO-steentjes?

Daardoor passen ze allemaal perfect in het befaamde LEGO System in Play (waar kinderen eindeloos mee kunnen blijven bouwen). Die 2:1-schaal vinden, bleek nog niet zo eenvoudig. We probeerden het eerst met een 4:1-schaal. Dan met een 3:1-schaal. Tot Godtfred Kirk Christiansen – LEGO Group-eigenaar van de tweede generatie – in 1968 (in zijn slaap!) op het idee kwam de noppen van de LEGO DUPLO-bouwstenen hol te maken. Zo konden ze probleemloos gecombineerd worden met de klassieke LEGO-bouwstenen. En vormden ze meteen de basis voor veilige LEGO-creaties die geschikt zijn voor de allerkleinsten.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

1 reactie op “50 jaar jong ! LEGO® DUPLO® viert een halve eeuw groot bouwplezier

    Natasja

    (9 maart 2019 - 09:56)

    Leuk artikel! En naar mijn mening blijft duplo toch wel een van de leukste soorten speelgoed. Ik ken ook echt geen 1 kind dat er niet graag mee speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *