8 op de 10 kinderen onveilig in de auto

Onveilige situaties door te losse gordeltjes en verkeerde installatie autostoel 

8 op de 10 kinderen zitten niet veilig in de auto. De helft van de autostoelen is niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. 6 op de 10 kinderen zit te los in de autostoel doordat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar. De Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van o.a. VeiligheidNL, Maxi-Cosi, Erasmus MC en kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer, vindt de resultaten verontrustend en roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten.
Het kiezen van de juiste autostoel voor de baby, peuter of kind gaat in vrijwel alle gevallen goed (93%). “Een schokkend resultaat is dat 9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren,” zegt Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL. “Met het kopen van de juiste autostoel ben je er echter nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.”
Niet alleen ouders hebben er moeite mee hun kind veilig mee op pad te nemen, voor bijvoorbeeld opa’s en oma´s lijkt dit nog lastiger. Het onderzoek laat zien dat de kans groter is dat kinderen onveilig in de auto zitten als ze door iemand anders dan de ouder worden vastgezet. Gaat je kind met iemand anders mee in de auto? Zorg ervoor dat er een autostoel aanwezig is en leg als ouder daarom goed uit hoe het werkt.
Maxi Cosi peuterautostoel Tobi
Maxi Cosi peuterautostoel Tobi

Fatale gevolgen

Kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer ziet dagelijks de gevolgen van het onjuist gebruik van autostoelen: “Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen. Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas slaat het hoofdje en de armen met grote kracht tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen. Zorg dus ondanks de drukte in het gezin dat veiligheid voor uw kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby’s en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in.”

Check altijd én met aandacht

Dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel is van levensbelang. Judith van Sambeek, Marketingmanager bij Maxi-Cosi stelt: “Het installeren van een autostoel is lastig. We adviseren ouders altijd goed de handleiding te lezen en eventueel instructiefilmpjes te bekijken voor de juiste installatie. Laat het bij twijfel checken door een expert, bijvoorbeeld bij een erkend verkooppunt of de autostoelenfabrikant.”

 5 tips om je kind veilig te vervoeren

Ouders kunnen met een paar tips de veiligheid van kinderen in de auto al flink verbeteren:
  1. Installeer je autostoel altijd conform de handleiding. Neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.
  2. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.
  3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten.
  4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.
  5. Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

maxi cosi peuterautostoel

Over het onderzoek

Het observatieonderzoek ‘Veilig vervoer jonge kinderen in de auto’ is uitgevoerd door VeiligheidNL in opdracht van de Taskforce Kinderveiligheid. Het onderzoek is uitgevoerd in juli en augustus 2018 waarbij 470 kinderen van 0 tot en met 8 jaar zijn geobserveerd. Het onderzoek is een herhaling én uitbreiding van een observatieonderzoek van de Taskforce uit 2013, waarbij alleen het veilig vervoer van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is geobserveerd.

Over Taskforce Kinderveiligheid

De Taskforce Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband tussen VeiligheidNL, Maxi-Cosi, Erasmus MC, Kinderchirurg-traumachirurg William Kramer verbonden aan het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis en het Verbond van Verzekeraars. De Taskforce heeft als doel om bij te dragen aan de veiligheid van kinderen en ouders de juiste aandachtspunten en tips te geven. Met dit onderzoek vraagt de Taskforce Kinderveiligheid aandacht voor het veilig vervoeren van kinderen in de auto.

Over VeiligheidNL

Veiligheid NL is een onafhankelijk expertisecentrum met als missie om ongevallen te voorkomen door veilig gedrag te stimuleren. We helpen mensen hun veiligheid te vergroten in en om het huis, maar ook op straat, op school en op het werk. We monitoren en signaleren ongevallen en letsel en onderzoeken welke vorm van preventie effectief is. Voor de monitoring is het Letsel Informatie Systeem (LIS) de basis, een registratiesysteem bij een representatieve steekproef van Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) in Nederland, maar we rapporteren ook dodelijke ongevallen en ziekenhuisopnamen door letsels.
Kijk op www.veiligheid.nl/metdeauto voor onze voorlichting over het veilig vervoeren van jouw kind.

Over Maxi-Cosi

Bij Maxi-Cosi hebben we verstand van veiligheid en autostoeltjes. Al meer dan 30 jaar ontwikkelen we makkelijke, veilige en praktische manieren om kinderen in de auto te vervoeren. We blijven innoveren, autostoeltjes testen en werken aan nóg meer veiligheid, comfort en gemak. Sinds 1984 zie je de veilige en comfortabele autostoelen en kinderwagens overal terug. Te beginnen bij het eerste belangrijke moment: Maxi-Cosi heeft meer dan 50 miljoen baby’s bij het eerste ritje veilig van het ziekenhuis naar huis gebracht.
Kijk op https://www.maxi-cosi.nl/nl-nl/autostoeltjes/resultaten-veiligheidsonderzoek-autostoeltjes voor tips om je kind veilig in de auto mee te nemen.
 

Over dr. William Kramer, Kinderchirurg-traumachirurg

Dr. William Kramer zet zich al jaren in voor het bewust maken van ouders, scholen en overheid voor het voorkomen van letsels bij kinderen door ongevallen. Hij is ‘Ridder voor Kinderveiligheid’, Kinderchirurg-traumachirurg en verbonden aan het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *