8 tips tegen de zomerdip en de leesbingo

De leesbingo krijgen mijn kinderen elke vakantie mee naar huis. Nu met de naderende zomervakantie is het weer extra belangrijk om een zomerdip te voorkomen. Jaarlijks organiseert CPNB de campagne Zomerlezen voor volwassenen. WPG Kindermedia heeft zich hierbij aangesloten met een Zomerlezen-actie en dan voor kinderen. Hierbij focussen de uitgeverijen Leopold, Ploegsma en Condor zich gezamenlijk op het doorlezen in de vakantie. 

Zomerlezen: voorkom de zomerdip

De leesdip, zomerverval of ook wel zomerdip genoemd is een jaarlijks terugkerend onderwerp. Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan dit eenvoudig worden tegengegaan door het lezen te blijven oefenen. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig blijven lezen, is er geen sprake van terugval in AVI-niveau. Een kwartier lezen per dag is al voldoende. Wij helpen de ouders en kinderen hierbij graag een handje. Jij ook?

 8 tips tegen de zomerdip

Bekijk de 8 tips van WPG Kindermedia tegen de zomerleesdip, hieronder tref je ook een gave leesbingo aan voor deze zomer.

Tip 1: Serie lezen

Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is het namelijk fijn om door te kunnen lezen over een bekend onderwerp en personage. Daarbij is een volgend boek niet altijd makkelijk om te kiezen. Een leuke serie is dan een uitkomst. Populaire series zijn bijvoorbeeld de boeken van Spekkie & Sproet (7+), Hilda (8+) en Mees Kees (8+).

Tip 2: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip natuurlijk. Laat je kind zelf boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Leuke meegroeiboeken zijn bijvoorbeeld Piet en Riet gaan hoog, Mijn zelfleesboek voor groep 3 en Stink AVI’s – een heel vies boek om zelf te lezen.

Tip 3: De Zomerlezenbingo

Hang de Zomerlezenbingo op. Zo daag je je kind met opdrachten uit om op allemaal leuke, gekke en bijzondere manieren te lezen.

Tip 4: Ontspan

Maak er geen les van, maar reik je kind leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een doeboek, moppenboek of stripboek. Wist je dat strips lezen bijvoorbeeld heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg strips voor jonge lezers, zoals Dog Man en Minecraft – De strip.

Dog man

Tip 5: Zien lezen doet lezen

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Ben je er nog niet uit wat je gaat lezen? Misschien zijn Máxima Zorreguieta – Moederland of Schaduwleven iets voor jou. Of herbeleef jouw jeugd met een fijne klassieker als De groeipijnen van Adrian Mole, dan kan de 12-plusser in jouw huis het daarna ook meteen lezen. Dat scheelt weer wat gesjouw!

Tip 6: Lees voor

Wanneer je kind lezen niet leuk vindt, is het helemaal niet erg om af en toe voor te lezen (ook als je kind al in de bovenbouw zit). Zo geniet hij/zij toch van een verhaal. En wist je dat voorlezen ook goed is voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van de fantasie? Daarbij is voorlezen ook nog eens hartstikke gezellig! Pak er voor de jongere kinderen een voorleesbundel met kortere verhalen bij, zoals Allemaal Onzin en Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar. Of duik samen met jouw tiener in een magische wereld met De brief om Middernacht of met Het meisje dat de maan dronk.

Tip 7: Lees samen

Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen hetzelfde boek te lezen. Kies bijvoorbeeld een samenleesboek als Met opa de boot in (AVI E3) of een toneelleesboek. Ken je de boeken van Sam Schoffel (AVI M4)? Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Leuk, gezellig en leerzaam. Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen?

Tip 8: Lezen is overal

Denk ook eens aan de foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naartoe gaat, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis. Lezen is lezen!

Zomerlezenbingo met de leesbingo zomer

zomerlezen bingo

Vier boeken voor 10,- van bekende series 

Om de actie extra te ondersteunen, bieden ze 4 boeken van bekende series aan voor 10,-. Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is het fijn om door te kunnen lezen over een bekend onderwerp en personage. Daarbij is een volgend boek niet altijd makkelijk om te kiezen. Voor volwassenen niet, maar voor een kind al helemaal niet. Een leuke serie is dan een uitkomst. 

tijdelijk 10 euro kinderboeken

De deelnemende titels zijn: 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *