Akoestiek in je woonkamer verbeteren

We zijn nog niet zo lang geleden twee keer achter elkaar verhuisd. De eerste keer naar een nieuwbouwhuis, waarin we de hele woning naar ons eigen inzicht hebben kunnen maken, de tweede keer hebben we een huis laten verbouwing naar eigen smaak. In beide gevallen misten de huizen in het begin goede akoestiek, terwijl dat heel belangrijk is. Omdat je net een nieuwe woning betrekt heb je misschien ook nog niet zoveel meubels in huis staan, of heb je nog geen schilderijen of gordijnen aan de wanden hangen. Het geluid kan je enorm storen. Vooral wanneer je met kinderen in dezelfde ruimte bent en bezoek over de vloer hebt, dan kan het flink lawaaierig worden en onplezierig klinken. Veel onrust, qua geluid, in huis kan heel vervelend zijn en je ook echt tegen gaan staan. Je raakt gauw overprikkelt of vermoeid. Ook kinderen hebben daar last van, het is fijn om in een rustige omgeving te kunnen spelen. Daarom is het goed om iets aan de akoestiek in je woonkamer te doen. Hieronder een aantal tips, van heel eenvoudig en basic tot een mooi interieurproject waarbij je direct een gave Scandinavische stijl te pakken hebt.

snurk teckel beddengoed
Gordijnen en vloerkleden dempen geluid

Wat is akoestiek?

Als je het in je woonkamer over akoestiek hebt, dan heb je het vaak over de manier waarop het geluid zich in de ruimte verspreid. Soms kan een ruimte hol klinken of heb je een echo geluid. Soms is het erg rumoerig en lawaaierig, waardoor je al gauw vermoeid kan raken van alle geluiden. Dat is voor een keertje niet zo erg, maar als je dat elke dag in je woonkamer hebt, dan is het goed om er wat aan te doen en dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wie het weleens heeft ervaren weet hoe vervelend slechte akoestiek is.

Tips om de akoestiek in de woonkamer te verbeteren

Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn om iets te doen aan je eigen geluidsoverlast in je eigen woning.

Een eerste tip om de akoestiek in je woonkamer te verbeteren is heel eenvoudig. Zo kan je bijvoorbeeld een of meerdere vloerkleden in je woning neer leggen. Een kleed onder de eettafel of een kleed bij de bank voor de tv, misschien kies je wel voor allebei. Een dik hoogpolig vloerkleed dempt het geluid beter dan een dun matje, maar meer kleden op verschillende plekken in huis zorgen ook voor meer demping. Zo kan een lekker zacht vloerkleedje voor de bank bij de tv al een hele hoop doen voor de akoestiek in je huis.

Net als gordijnen. Het is tegenwoordig heel trendy om te kiezen voor jaloezieën, ik heb ze ook en ik vind ze prachtig. Gordijnen zijn echter ook een erg goede keuze als het gaat om het dempen van geluid in je woonkamer. Hang je grote gordijnen op dan zul je merken dat het geluid verandert in jouw voordeel.

Ook stoffen meubels, zoals een grote bank kan het geluid dempen. Deze drie oplossingen zijn heel toegankelijk en makkelijk om de akoestiek van je woning te verbeteren. Ook kan je kiezen voor akoestische panelen. Akoestische panelen kan je bijvoorbeeld in de vorm van een lamellen wand, van hout, in je woonkamer plaatsen. Dit vind ik er persoonlijk supergaaf uitzien. Het zijn een soort van houtenlatjes die als behang tegen je muur worden geplaatst. Ik ben ze de afgelopen tijd al heel veel op Pinterest tegengekomen. Een mooie minimalistische en Scandinavische stijl, die heel veel sfeer aan je huis meegeeft. Ik houd er enorm van. Daarnaast helpt het dus heel erg goed in het dempen van geluid. Past ook supergoed in moderne huizen waar je de zwarte kozijnen en visgraatvloeren of gietvloer ziet.

Buiten dat je de panelen kan bevestigen aan de muren in je huis, kan je ze ook op het plafond plaatsen. Dat geeft ook een heel gave look. Dat is overigens een prima idee voor een muziekkamer, of speelkamer van kinderen, waar veel geluid geproduceerd wordt. Ze zijn verkrijgbaar in diverse houtkleuren, dat maakt dat je ze helemaal bij je eigen interieursmaak kunt uitzoeken.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *