Allergisch voor het paasontbijt op school

Door Marloes: Ik herinner mij de verjaardagen op de basisschool nog goed. De jarige mocht naast de juf zitten, met een verjaardagsmuts op, een bak met muziekinstrumenten stond in het midden van de kring en ik, als jarige, mocht het instrument uitkiezen dat ik het liefst wilde bespelen. Allemaal hartstikke leuk, maar het wachten was natuurlijk op je moeder die binnenkwam lopen met de traktaties op een dienblad onder een theedoek. Geen Pinterest perfect creaties, maar een ketting van drop met Nibbits eraan of een zakje chips. Op de school van mijn kinderen mag inmiddels niet meer getrakteerd worden met snoep. Die verandering, ach die begrijp ik eigenlijk wel als het gaat om te veel snoep. Het tweede argument was dat er te veel kinderen allergisch waren en het voor hen niet leuk was als ze geen traktatie mochten. De oudercommissie regelt sinds 2 jaar op school alle traktaties. Vanuit de ouderbijdrage worden traktaties gekocht. Ben je jarig dan zoek je een trommeltje uit, in de lerarenkamer en daarmee mag je trakteren. Er zit van alles in, wat niet al te slecht is. Volgens mij zijn het rozijntjes en meer in die trant. De kinderen vinden het prima hoor en het scheelt je ook wel weer een hoop voorbereiding en geregel op de verjaardag. Dus, een ontwikkeling waar we het mee moeten doen, maar ook wel kunnen doen.

paaseieren met nagellak

Allergisch voor pindakaas

We kregen vorig jaar een brief mee van school. Daarin stond de vraag of eigenlijk het verzoek of we geen pindakaas meer wilden meegegeven aan onze eigen kinderen op school, omdat er een kindje met een zeer ernstige pinda allergie in de klas zit bij mijn zoontje. Doordat de kinderen tijdens het boterhameten dicht op elkaar zitten en ook wel met elkaar praten, was het te veel risico voor een van de kindjes uit de klas. Met een zeer lastige eter thuis, die juist vooral pindakaas op brood wil, moest ik wel even mijn reactie inslikken. Ik had het al eens eerder gehoord van een vriendin met kinderen op een andere school. Hun school was helemaal pindavrij geworden. Omdat er meerdere kinderen met een pinda allergie zaten. Als het je eigen kind zou zijn, zou je ook willen dat je kindje beschermd wordt. En als ze zo jong zijn (kleuterklas of onderbouw) dan moet je dat voor ze doen. Kennelijk hadden ze in de klas er al veel over gehad, want mijn zoontje was veel flexibeler in het oppakken dan ik. En er waren was ouders nog minder flexibel dan ik, merkte ik al gauw. Die hebben nog wel een tijdje zitten mopperen.

Het kerstdinerlijstje

Het kerstdiner stond afgelopen jaar ook onder druk op school. Het was niet meer mogelijk om alles goed te coördineren door de vele verschillende allergieën bij de kinderen in de klas. Het kerstdiner kon dit jaar niet doorgaan, want alle ouders een vegetarisch,-glutenvrij-pindaloos en melkvrij gerecht laten maken, dat is toch onmogelijk? Er werden suggesties gedaan, zoals bordjes met ingrediënten bij de maaltijden, maar ja dat kunnen die jonge kinderen zelf niet lezen, natuurlijk. Soms weten ze zelf niet eens wat ze wel en niet mogen eten. Uiteindelijk kwam er vanuit de mega actieve oudercommissie, waar volgens mij een allergie of voedingsexpert inzit. Want het enige wat er ooit vanuit de oudercommissie gecommuniceerd wordt zijn dingen die kinderen wel of niet mogen eten. Geen traktaties, geen andere dranken dan melk of water, geen snoepjes in de broodtrommels, geen koekjes, geen chocolade, geen limonade. Ik dwaal af, maar elke week staat er wel iets in de nieuwsbrief, rondom eten. Oh en dan vergeet ik nog de konijnen die de school niet meer in mogen als het thema boerderij weer is. Te veel kinderen waren allergisch voor de konijnen.

Het kerstdiner werd gered, er kwam een intekenlijst bij de deur te hangen. Op de lijst stonden gerechten (zoals tomaten-mozzarella-spiesjes of komkommerkestboompjes), daar kon je de naam van je kind achter zetten, dan zou jij daar 30 stuks van meenemen met kerst. Ik heb 30 eieren staan koken in de week voor Kerst. Ik kon geen ei meer zien.

Glutenvrij paasontbijt

Het was inmiddels Pasen. Sinds Kerst weinig eten op school, dus weinig irritatie door eten of om eten op school. Al zouden de paaskuikentjes dit jaar geen bezoekje brengen aan onze school. Vast iemand allergisch voor kip of ei. De oudercommissie had wel weer iets leuks bedacht. En ja het had te maken met eten. De kinderen zouden een paasontbijt mogen meenemen naar school. Niet voor zichzelf, ze maken een paasontbijt voor een ander kindje. Alle kindjes kregen anderhalve week van te voren een brief mee naar huis. Daar moesten zij (of de ouders) informatie op invullen over allergieën en dergelijke. De dag voor het Paasontbijt, dus 1 dag van te voren werd de brief een soort lootje meegegen aan de kinderen. Alle brieven gingen in een pot en de kinderen grabbelden een Paasontbijtje vriendje. Voor dit kindje moest jij dan een paasontbijt regelen.

We wisten het al meer dan een week van te voren dat we iets van een ontbijt moesten maken, niet voor wie, maar wel dat het er aan kwam. Dus ik had al allerlei lekkers in huis gehaald. Een paashaas broodje, met zo’n krent als oogje, een croissantje, een pakje melk en een lekker plakje peperkoek, een beschuitje en een ei. Het beleg had ik kleine jammetjes voorverpakt en fruithagel en chocolade hagel in een doosje. Verpakt, niks gesmeerd, dat moet toch goed gaan?

Daar kwam het briefje uit de tas, na het avondeten, toen ik de rugzak bij de trap zag staan. Ohja, paasontbijt. Ik opende het briefje: “Doutzen, ze mag geen gluten”. Dat was het enige wat was ingevuld, geen uitleg, geen suggesties. Geen Gluten… met geen enkele voedselgerelateerdeallergie in ons eigen huishouden of directe omgeving, was ik even de weg kwijt. Gluten, what? Waar zitten gluten in. Wat zijn gluten? Iets met brood toch. Ik ben gaan googlen, ik had geen flauwidee wat ik nog moest regelen een dag van te voren. Het was inmiddels half zeven, ik heb de supermarkt in het dorp in paniek opgebeld. Gevraagd om een glutenvrij paasontbijt. Wat was ik blij dat er een supermarktmanager tijd vond om een glutenvrij pakketje samen te stellen. Ik kon het ’s avonds nog ophalen. Ik ben om 20.00 uur nog naar het dorp gefietst, voor een doosje glutenvrij paasontbijt. Ik was supertrots op mijzelf, ik heb het geregeld, Allergievrij: Doutzen kon veilig eten. ‘ s Morgens stopte ik nog een kaartje in het paastasje voor Doutzen, dat ze er veilig van kon genieten.

Na afloop vroeg ik aan mijn zoontje naar het paasontbijt en natuurlijk ook hoe Doutzen het had gevonden. Mijn oren klapperden toen Joris vertelde dat Doutzen haar mandje had geruild voor een croissantje met Sammie. En de gluten dan? Vroeg ik iets te luid op het schoolplein. Oh, dat was niet meer, ze was wel vegetarisch nu..

Zelf ben ik inmiddels allergisch geworden voor het paasontbijt of alles wat met eten te maken heeft op school.

Ook bloggen?

Heb jij ook een verhaal voor mamas-mind.nl dat jij wilt delen? Stuur dan een mailtje.

Last-minute paasgebakje maken

paasgebakje kuiken

Eieren schilderen met nagellak
Eieren versieren met insectentattoo’s
Eieren versieren met strass steentjes
Paashaas vouwen van vouwblaadjes
Eierdopjes van wc-rolletjes

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *