Boekreview: Slapen is niets doen

Dit boek had ik al even liggen, maar nog geen review van gemaakt. Zonde, want het is echt de moeite waard. Als moeder zijn slaapproblemen ook niet uniek en het is best interessant om je er niet bij neer te leggen, maar je eens te verdiepen in slapen. Het boek slapen is niets doen geeft je inzicht in twee behandelmethoden en legt ze helder uit. Slapen is niet doen en accepteren kun je leren.

Slaapproblemen, leg je er niet bij neer

Slapen is niets doen: hoe je door een simpele mindset een goede slaper wordt

Slapeloosheid is een serieus probleem. 20% van de bevolking klaagt over slapeloosheid, slechts 5% zoekt hulp en loopt tegen de muur. Huisartsen hebben te weinig tijd, psychologen zijn hier niet voor opgeleid, slaapklinieken hebben lange wachtlijsten. Arts en therapeut Aline Kruit schreef een slaapverwekkend boek waar het beste uit alle bestaande slaapremedies samenkomt: Slapen is niets doen. Vanaf nu in de winkel.

Little Dutch dekbedovertrek kinderbed

More is less

Slapen is lekker, gezond en belangrijk. Onmisbaar voor een leven in balans. Maar wat als je niet kúnt slapen, terwijl je zo verlangt naar een weldadige nachtrust? Misschien heb je al van alles geprobeerd om van je slaapprobleem af te komen zoals pillen slikken, lang in bed blijven liggen en ’s avonds geen leuke dingen meer doen. Heel begrijpelijk, maar helaas, het werkt niet. Hoe meer je doet om in slaap te vallen, des te slechter het gaat. Slapen is juist NIETS DOEN. Met dit boek leer je de actie uit de nacht te halen, zodat je dichter aansluit op wat slapen in essentie is: rust, nietsdoen, overgave, loslaten.

Accepteren kun je leren

Slapen is niets doen neemt een unieke plaats in tussen alle boeken over slapen en slaapproblemen. Veel boeken zijn informatief en leren je van alles over de theorie van slapen, maar je slaapt er geen minuut langer door. Andere (zelfhulp)boeken zijn geënt op de behandeling van slaapproblemen op de tegenwoordig meest gangbare manier: cognitieve gedragstherapie. Uit diverse onderzoeken is echter gebleken dat de benadering met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) betere resultaten heeft op de lange termijn en dat het de kans op terugkeer van de slapeloosheid kleiner maakt. In dit boek combineert Aline Kruit het goede van beide behandelvormen.

In Slapen is niets doen lees je dat je niet méér moet doen om goed te slapen, maar juist mínder. Met als resultaat herstel van je natuurlijke slaappatroon en overdag voldoende energie om je leven voluit te leven.

 

Aline Kruit

Aline Kruit is arts en ACT-therapeut. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen met Acceptance and Commitment Therapy en is verbonden aan Sleepwise. Met haar behandeling heeft zij al talloze mensen geholpen om weer lekker te kunnen slapen.

Wat vind ik het van het boek

Het boek is heel helder en toegankelijk geschreven. Wat ik erg interessant vond is om te lezen is over de ACT benadering. De insteek is positief en je benadrukt niet het probleem, daarnaast vond ik het wel interessant om te lezen dat je helemaal niet altijd zoveel slaap nodig hebt als je denkt. Je kan misschien van jezelf verwachten dat je per se 8 uur slaap moet hebben die nacht, maar wellicht ben jij met 6 of 7 uur slaap wel voldoende uitgerust. Dus maak je vooral ook niet te veel zorgen, als je niet kan slapen. Oké, dat klinkt heel makkelijk, maar je hebt er echt wel wat aan om het boek te lezen, denk ik. Ik vond het heel positief en ik heb er absoluut wat aan gehad.

Slapen is niets doen | Aline Kruit | Uitgeverij Lucht | ISBN 9789492798121 | Prijs € 16,95

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Slapen is niets doen
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *