Buitenspelen in je eigen achtertuin met een speelhuis

Met het mooie weer is het zo fijn dat de deuren naar de tuin de hele dag openstaan. Hoewel mijn kinderen een beetje regen nooit zo erg vinden, is het nog leuker met droog en zonnig weer. Ook voor jezelf om erbij te zitten, natuurlijk. Niks fijner dan naar spelende kinderen kijken met en warme kop koffie in je hand toch? We hebben voldoende speeltuinen in de buurt, vol met klimtoestellen, schommels en een kabelbaan, maar toch vinden ze het het fijnst om in de tuin te spelen. Ook vriendjes komen graag bij ons in de achtertuin schommelen of op de trampoline. Op moment is er echter een nieuwe favoriet we hebben een Fatmoose speelhuisje. Daar kan volop in gespeeld worden, er worden koekjes en armbandjes in verkocht, er worden poppen te slapen gelegd en knuffels logeren er in.

Fatmoose speelhuis gebouwd

Voordelen van buitenspelen in je eigen achtertuin

Mijn kinderen zijn 6 en 8 jaar oud en die mogen zelf naar de speeltuin, daar hoef ik niet de hele tijd bij te zijn. Toch spelen ze het liefst in onze eigen achtertuin en dat vind ik eigenlijk wel gezellig. Graag brengen ze ook vriendjes en vriendinnetjes mee. Toen ze kleiner waren was het geen optie voor ze om alleen naar de speeltuin te gaan. Ook ben je niet altijd in de gelegenheid om zelf mee te gaan. Misschien omdat er nog een broertje of zusje op bed ligt en je daarom thuis moet blijven, of omdat je ook thuis genoeg te doen hebt of simpelweg geen zin hebt om naar de speeltuin te gaan. Daarom hebben wij al gauw besloten om een trampoline in te graven in de achtertuin en een schommel te plaatsen.

Gemak: Een groot voordeel van spelen in je eigen tuin is het gemak voor jezelf. Je hoeft nergens mee naartoe. Deze speelplaats zit direct aan je huis vast. Het is ook een gemak voor jouw kinderen. Ze kunnen de deur uit, even spelen, binnen even wat drinken, naar de wc, wat speelgoed pakken en weer door.
Veilig: Misschien woon je recht tegenover een speeltuin en heb je altijd zicht op je kinderen daar. Toch is dat niet altijd het geval. Soms moeten kinderen toch straten oversteken, waar hard gereden wordt. Ook lopen er wel grote kinderen rond die ruwer spelen dan jouw kleine kinderen of zich vervelen. Daar heb je geen toezicht op als je er niet bij bent. Wanneer kinderen vallen in de speeltuin dan wil je er eigenlijk ook voor ze zijn.

Waar spelen kinderen mee in hun eigen achtertuin?

spelen in achtertuin

Als je op Google Maps in onze buurt rondkijkt zie je in bijna elke tuin wel een trampoline staan. Ook een schommel is erg populair. Schommel blijven ook leuk, vind ik. Wij wisselen aan de schommel ook af met ringen, een rekstok, de gewone schommel en de nestschommel. Mijn kinderen hebben een tijdje een oud speelhuisje gehad, deze hadden we bij buren op gehaald waar er niet meer mee gespeeld werd. Mijn kinderen hebben het gebruikt als bouwproject, waar ze zelf op hebben geschilderd, getimmerd en regelmatig in zaten te spelen. Dat huisje was echter niet zo veilig, met uitstekende spijkers en schroeven en hout dat schots en scheef zat. Mijn eigen kinderen waren daar heel bewust van, maar het is niet altijd handig wanneer ook andere kinderen komen spelen. We besloten dan ook het huisje af te breken. Het speelhuisje werd wel meteen gemist, dus gelukkig hebben we daar het nieuwe speelhuisje voor.

Leuke dingen om in de tuin te doen:

  • Schommelen, met ringen of rekstok is dat ook heel leuk
  • Duikelen over een duikelstang
  • Trampolinespringen
  • Paal met elastiek bal om tegen te slaan of schoppen
  • Touwtje springen of elastieken
  • Badmintonnen
  • Frisbeeën
  • Bal spellen: Beachbal, Voetbal, Hockey, Basketbal, alle balsporten zijn leuk om in je tuin te doen. Heb je een kleine tuin, dan kan je bijvoorbeeld om de beurt keepen met hockey of voetbal, in plaats van twee goaltjes maken.
  • Spelletjes: Kubbs, jeu de boules, ringwerpen

Niet alle kinderen rennen per se meteen naar buiten als je de deuren van je huis openzet. Voor hen moet de tuin er aantrekkelijk uitzien, als een stimulerende omgeving. Daarvoor hoef je niet je tuin vol te bouwen met speeltoestellen, zorg er voor dat ze zich niet kunnen bezweren aan prikkelstruiken en brandnetels of rondslingerende onderdelen van klussende ouders. Maak een grasveldje of perkje, waar ze met een bal kunnen spelen en plaats speelgoed in het zicht. Kinderen kunnen niet altijd zelf bedenken waar ze mee willen spelen, ze zijn erg visueel ingesteld dus zullen gauw pakken wat voor hun neus ligt.

Meten is weten als het gaat om speeltoestellen in je achtertuin

kindvriendelijke tuin

Vergeet ook niet dat je soms zelf even lekker met een boek wilt kunnen neerploffen in je achtertuin, voordat je het helemaal volbouwt met speeltoestellen. Er is ontzettend veel keuze op gebied van speelhuisjes en speeltoestellen. Meet daarom even van te voren goed de plek op waar je het huisje zou willen zetten. Wij besloten zelf voor een water minder breed huisje te gaan, omdat de tuin al zo volstaat. Heb jij een lapgrond met onbeperkte ruimte, of zit je zelf nooit in de tuin. Dan vind ik de klimtoestellen wel echt geweldig. Ik zag ze met duikelstang, basketbalnet, klimwand en touwen. Dat zouden mijn kinderen ook fantastisch vinden. Helaas voor hen hebben wij daar geen plek meer voor, want ik ben nou eenmaal gek op al mijn bomen en planten in de tuin.

Het Fatmoose speelhuis monteren

Zoals ik al schreef is onze nieuwste aanwinst een Fatmoose speelhuis. De afmetingen zijn: 100 cm in de lengte, 90 cm in de breedt en 155 cm hoog: BeetleBox Bling XXL. Het pakket wordt bezorgd op pallets en dien je zelf in elkaar te zetten. Het hout van het speeltoestel hoef je niet te verven. Het is al weerbestendig zoals je het geleverd krijgt, dit komt doordat het is geïmpregneerd.
Tip: pak het hout direct uit en laat het eerste 2 dagen drogen voordat je het opbouwt. Door de impregnering kan het hout namelijk nog vochtig zijn.

Fatmoose speelhuis gebouwd

Aan de slag met het speelhuis

Leg al het hout klaar en pak de handleiding erbij. Je kunt aan de slag door stap voor stap de bouwhandleiding te volgen. Houd rekening dat je wel een paar uur bezig bent met het in elkaar zetten van het huisje, dus niet dat het kant en klaar geleverd wordt.

fatmoose opbouwen speelhuis

Er zitten nog geen boorgaten in het hout, dit moet je zelf doen, zodat het perfect aansluit. Mijn zoontje en dochter hielpen mee met het in elkaar zetten van het huis. De aanwijzingen zijn duidelijk en het is niet ingewikkeld. Het is wel belangrijk dat je nauwkeurig werkt en dat je er de tijd voor neemt. Wij hebben het bouwen verdeeld over twee dagen. Het huisje is erg stevig en het is mooi hout, waarmee je het bouwt. Als eerste bouwden we het frame van het huis. Daarna het dak en als laatste het kozijn, de schoorsteen en de vensterbank. De vensterbank is stevig en er past een plantje op, wat het helemaal gezellig maakt.

Gordijnen en luifel

speelhuis fatmoose zeil

Het huisje heeft en groene luifel en gordijnen bij de deur. Hiervoor is een stuk zeil geleverd, waar je zelf de luifel en gordijnen uit moet knippen. Dit vond ik nog best wel lastig, omdat je in de luifel rondingen moest maken. Ik heb eerst alles met een grijspotlood uitgetekend en ben toen voorzichtig gaan knippen. Ik had het fijn gevonden als dit van te voren met lijntje was uitgetekend, zodat je enkel over de kniplijnen had hoeven knippen. Hoewel de handleiding wel heel duidelijk was. De afmetingen stonden er duidelijk bij en ook het voorbeeld is helder.

fatmoose luifel

Gelukkig is het goed gegaan en is het resultaat prima.

speelhuis winkeltje

Het resultaat: een stevig en veilig speelhuis

fatmoose huisje

Het is een heel gaaf en stevig speelhuis. De groene kleuren van het zeil staan ook echt heel leuk bij het huisje, dat bij ons als winkeltje gebruikt wordt. Zelfs tijdens een regenbui zitten de kinderen er droog in. Dankzij de hoogte van 155 cm kunnen mijn kinderen van 6 en 8 jaar er nog prima in staan. Ze moeten alleen even bukken als ze door de deur naar binnen in gaan. Het geeft dus vele jaren plezier. Houd er rekening mee dat je een bouwpakket bestelt als je het huisje koopt, maar het proces van het huisje opzetten vonden wij dan wel leuk bijkomend vermaak. Vooral met kinderen van deze leeftijd, waarbij je ze goed kunt betrekken bij het bouwproces is dat juist leerzaam en goed voor het creëren van klus skills!

What's on mama's mind opgestuurd artikel

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *