Collageen; een hype of is het echt wonderspul

Ik hoor de laatste tijd ontzettend veel over Collageen. Met gastblogger Kim van Smeerdijk, werkzaam in een drogisterij denk ik een goede expert voor advies te kennen. Ik vroeg haar om een blog te maken over collageen. Lees je mee? We zijn allebei geen medici dus geven we ook geen medisch advies, maar delen we informatie en kennis die we hebben verkregen uit de onze eigen informatiebronnen.

Collageen ; een hype of is het echt wonderspul?

Collageen blijft een populair product bij een breed publiek, maar waarom is dat? En welke collageen is goed? Kim zocht het uit en heeft de belangrijkste punten hieronder uiteengezet.

Wat is collageen? 

Laten we beginnen met een beetje achtergrond, voor het geval je niet bekend bent met collageen. Collageen is een bouwstof van ons lichaam; het zit overal, in elke vezel van ons lichaam en zorgt voor stevigheid. Het komt uit het Grieks van het woord kolla wat samenbinden betekent. Vanaf ons dertigste levensjaar neemt de aanmaak van collageen al af.  Afbraak kan komen door onder andere roken, zon, suikers en luchtvervuiling. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat als je collageen aanvult door middel van inname, de huid minder rimpels vertoont, elastischer én meer gehydrateerd is. Elke 28 dagen vernieuwen onze huidcellen zich. Collageen is dan ook pas te zien na 28 dagen.  

collageen

Maar welke collageen is nou goed?

Je kan collageen aanvullen door poeders of drankjes die je in de drogisterijen vindt. De collageen die je voornamelijk in de winkels vindt, en kan gebruiken, zijn gemaakt met collageenpeptiden (ook bekend als gehydrolyseerd collageen). Bij gehydrolyseerd collageen zijn de vezels afgebroken tot peptiden waardoor ons lichaam het eiwit beter en sneller opneemt. Type 1 is het collageen wat vooral goed voor onze huid is. Type 2 en 3 werkt vooral goed voor onze gewrichten.

Dan is er nog de keuze uit runder- of viscollageen. Mensen geven aan dat viscollageen een betere opname heeft en dus beter werkt. De collageen wordt uit delen van vissen die normaal gesproken weggegooid worden gehaald. Zo hoeft er geen vis gevangen te worden voor het maken van viscollageen. Vegan collageen bestaat helaas niet. Collageen wat zegt vegan te zijn heeft geen collageen in het product. In plaats daarvan zitten er aminozuren in die de aanmaak van ons eigen collageen stimuleren de vraag is alleen hoeveel er aangemaakt kan worden.

Over het algemeen zul je collageen in poedervorm tegen komen omdat het in pil vorm een te groot eiwit is wat niet in 1 pil past en zul je  meerdere tabletten op een dag moeten slikken plus dat een tablet altijd vulstoffen in zich heeft zitten daarom wordt er aangeraden om altijd poeder te kiezen. Pas zoiezo altijd op voor supplementen die onnodige ingrediënten of synthetische additieven toevoegen.

Een collageen supplement moet ten minste 500 mg collageenpeptiden bevatten. Daarnaast moet er vitamine C bij zitten. Wat nodig is voor de opname van het collageen. Een mooie andere toevoeging is hyaluronzuur.  Wat voor het vochtgehalte van de huid is. Uitgewezen is dat de combinatie hyaluronzuur en collageen de huid structuur zichtbaar verbeteren.

Wel is collageen een product wat je een tijdje achter elkaar moet gebruiken, zeker de eerste 28 dagen 1x per dag.  Je vult de cellen aan met een bepaalde hoeveelheid zolang je het supplement inneemt. Zodra je stopt met het gebruik zal ook de hoeveelheid in je lichaam weer gaan dalen. Het advies is om collageen 28 dagen achtereen te gebruiken en daaropvolgend 5 dagen niet. Je wilt namelijk voorkomen dat je lichaam gewend raakt aan het collageen supplement.

Samengevat:

  • (Vis)collageen peptide  ook wel gehydrolyseerd collageen
  •  Minimaal 500 mg
  • Geen vulstoffen
  • Toegevoegd vitamine c
  • Minimaal 25 dagen

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *