Concept Kids Dieren genomineerd voor Speelgoed van het jaar 2018

Volgende week is de Speelgoed van het jaar verkiezing, ik schreef afgelopen week een blog over alle genomineerde spellen. Het spel Concept Kids Dieren is genomineerd in de categorie 6 & 7 jaar. Ik heb het spel gekregen om te testen voor de verkiezing en mijn oordeel te geven, lees je mee?

Concept kids dieren genomineerd

Concept Kids Dieren

Het is een bordspel waarop diverse iconen staan afgebeeld. Deze gebruik je om je medespelers zoveel mogelijk dieren te laten raden en samen te winnen. Het is een coöperatieve versie van het spel Concept. Het spel Concept kende ik echter ook nog niet,  maar daar ben ik nu ook heel benieuwd naar. Het spel doet mij ook enigszins denken aan het spel 30 Seconds. Waarbij je zo snel mogelijk moet raden wat er bij iemand op het kaartje staat, door het te omschrijven. Voor de kinderen zou het daar ook een voorbereiding op kunnen zijn.

Toen ik er over las was ik al enthousiast, maar toen ik het spel (wat ik deze week pas kreeg) opende, was ik meteen helemaal verkocht. Het is zo’n leuk spel en ik denk dat we dit heel vaak gaan spelen hier in huis. Ik vind dit toch echt wel een winnaar. Het spel ziet er allereerst prachtig uit, maar verder is het hele idee en de uitwerking subliem. Mijn kinderen snapten ook allebei (3 en bijna 5 jaar)  meteen wat de bedoeling was. Wat ik nog het meest leuk vind is dat je de kinderen ook echt laat nadenken over wat ze zien. Vooral mijn zoontje ziet zoveel details en het is leuk om met hem te praten over wat dieren gemeen hebben met elkaar. Zo heeft een vogel iets heel belangrijks met een vlieg, maar het is toch echt een heel ander dier. Ze hebben allebei vleugels. En wat is klein? Een vogel is een klein dier, als je het vergelijkt met een koe of een zebra, maar vergeleken de mug is de vogel eigenlijk best wel groot. En wat is een gevaarlijk dier? De mug toch ook wel, of vinden we de leeuw gevaarlijker?

Concept kids dieren genomineerd

Kernwoorden voor dit spel zijn naar mijn idee:

  • Samenwerken
  • Creatief denken
  • Taal
  • Vindingrijkheid
  • Plezier

Het spel is genomineerd in de categorie  6 en 7 jaar en heeft als richtleeftijd kinderen vanaf 4 jaar, maar ook ons dochtertje van 3 jaar kan hier al bij meedoen. Ze kan zich goed optrekken aan het grote broer (bijna 5 jaar), maar ook komt ze zelf al met verrassende omschrijvingen. Het is echt prima met haar te spelen en ze vindt het superleuk. Alleen merk je dat ze al sneller is uitgekeken.

Ik vind het ook een heel positief spel, doordat je samenwerkt en samen wint en samen iets bereikt, in plaats van dat je de ander moet verslaan. Het is leuk als het niet altijd een “strijd” is, wanneer je een spelletje speelt. Ik ben echt ontzettend enthousiast, ik hoop dat jullie meestemmen. Zelf heb ik het spel natuurlijk pas enkele dagen in mijn bezit en nog maar een paar keer kunnen spelen, maar ik verwacht dat het alleen maar leuker wordt.

Stemmen kan nog tot en met 4 november! Vergeet het niet.

Concept kids dieren genomineerd

De mening van de jury van de Verkiezing Speelgoed van het jaar

“Eindelijk is de jeugdvariant van Concept verkrijgbaar. Een spel waarbij je verplicht moet luisteren naar je kind. Leuk voor zowel de ouder als kind.”

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Concept Kids Dieren is een leuk familie- of vriendenspel, waarbij samengewerkt moet worden om zoveel mogelijk dieren te raden. Kidneren kunnen op het spelbord aanwijzingen geven over het te raden dier door raampjes op plaatjes te leggen die iets verklappen over het te raden dier, zoals de kleur, aantal poten, waar het leeft, schubben, snavel, etc. Het spel bevordert het abstract denken. Kinderen moeten zowel analytisch denken (het dier ontleden in kenmerken) als synthetisch denken (welk dier voldoet aan deze eigenschappen?), terwijl kinderen tegelijk van de anderen van alles kunnen leren over (nieuwe) dieren. Het stimuleert creatief en vindingrijk denken. Doordat het spel coöperatief is, kunnen ook de jongere kinderen goed meedoen en zich optrekken aan de oudere kinderen. Een heel leuk, leerzaam en positief raadspel!

Leeftijd Concept Kids Dieren

Concept Kids Dieren is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder Er zijn extra tips en regels om het spel iets ingewikkelder te maken, zodat het voor kinderen van 6 jaar en ouder ook leuk is.

 

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Concept Kids Dieren
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *