De drie leukste kinderboeken over brillen

Voor jonge kinderen kan het best lastig zijn om ineens met een bril op de neus te moeten rondlopen. Ze vinden de bril misschien niet zo comfortabel zitten of zijn bang dat hun klasgenootjes er iets gemeens over zullen zeggen. Gelukkig kun je als ouder verschillende dingen doen om het dragen van een bril een positieve draai te geven. Dat begint al bij het kiezen van de bril. Zoek een winkel op waar ze hippe exemplaren voor kinderen hebben – online is edel-optics.nl bijvoorbeeld een goede optie – en vraag je kind wat hij of zij zelf mooi vindt. Maar ook positieve verhalen over andere jonge brildragers kunnen kinderen anders over hun nieuwe aanwinst laten denken. In de onderstaande boeken blijkt de bril uiteindelijk steeds weer voor een happy end te zorgen.

Een bril voor Poes – Judith Koppens

Een Bril voor Poes maakt deel uit van de boekenreeks over het dierenplein. Op het dierenplein wonen zes dierenvriendjes: Poes, Muis, Aap, Giraf, Konijn en Hond. In dit achtste boekje gaat Poes met haar moeder naar de opticien, omdat ze niet zo goed kan zien. Daar blijkt dat ze een bril moet gaan dragen. Wanneer ze erachter komt dat ze de enige is met een bril, is ze daar niet zo blij mee. Maar haar vriendjes zijn juist enthousiast over de bril en maken op die manier duidelijk dat anders zijn helemaal niet erg is. Een Bril voor Poes is met name geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar.

Ik wil een toverbril – Carla Maia de Almeida

Na een bezoekje aan de opticien – die hem door een gek apparaat laat kijken – blijkt dat de hoofdpersoon uit Ik wil een toverbril een bril nodig heeft. Wanneer hij dit hoort, is hij eerst even teleurgesteld. Maar dan begint hij te fantaseren over toverbrillen en wat hij daar allemaal mee zou kunnen doen. Hij bedenkt bijvoorbeeld een bril die hem onzichtbaar kan maken en een paraplubril die hem kan beschermen tegen de regen. De bril die hij uiteindelijk krijgt kan geen van deze speciale dingen, maar laat hem wel een stuk beter zien. Eigenlijk is het dus tóch een toverbril. Ik wil een toverbril is vooral bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot 7 jaar.

Anna en het luie oogje – Kathleen Amant

Kathleen Amant heeft een hele serie boeken geschreven over het meisje Anna. In dit deel moet Anna naar de oogarts, omdat ze niet meer zo goed ziet. Daar blijkt niet alleen dat ze een bril moet gaan dragen, maar ook dat ze een lui oogje heeft. Daarom moet haar andere oog afgeplakt worden. In tegenstelling tot de hoofdpersonen in de eerder genoemde boeken is Anna wél blij met haar bril; ze wil hem het liefst met iedereen delen. Bovendien merkt ze na verloop van tijd dat ze weer beter kan zien met haar luie oog. Anna en het luie oogje is geschreven voor kinderen van 2 tot 4 jaar en met name kinderen die zelf een lui oog hebben kunnen veel aan het verhaal hebben.

De bovenstaande boeken zijn allemaal verkrijgbaar via bol.com. Andere aanraders voor kinderen die een bril nodig hebben zijn Het Brilboek en Het Oogplakboek van Uitgeverij Stam. Over deze werkboeken schreef ik eerder al een blogpost.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *