De tuin zomerklaar maken

Ik opende gisteren mijn nieuwsapp op mijn telefoon en daar zag ik voor het eerst geen Coronavirus update, maar een bericht dat mij veel meer aansprak. Lentedagen inzicht met mogelijk zelfs het bereiken van een temperatuur van 20 graden! 20 graden, wat kijk ik uit naar een zonnetje en wat minder regen, want hoe zwaar de droogte vorig jaar is geweest, hoe vaak ben ik dit najaar wel niet natgeregend op de fiets. Nu kunnen we aan de bak en ik ben al begonnen met de tuin zomerklaar maken.

achtertuin

Met de kinderen naar buiten

Dit is de laatste zomer in ons huis, vanaf augustus betrekken wij een nieuw stulpje met een heerlijke groene tuin. Toch willen we onze huidige tuin zeker niet laten verslonsen. We genieten er veel te veel van om in onze tuin te werken en te zitten. Ik weet dat niet iedereen er op zit te wachten om in de tuin onkruid te verwijderen, planten te snoeien en stoeptegels schoon te maken. Toch kan ik je aanraden om het echt te proberen. Het geeft rust, je bent heerlijk buiten en ook de kinderen genieten van het buiten spelen. Ze stonden vorige week al weer zingend op de trampoline, want ze hadden veel te veel binnen gezeten. De spelletjes zijn wel uitgespeeld, ze willen weer lekker ravotten.

De tuin zomerklaar maken

Hoewel we dus nog maar een paar maanden zullen genieten van de tuin, is dit wel het moment dat de tuin op het mooist gaat zijn. De eerste bloesem is alweer in de bomen en ik heb besloten om de tuin voor een laatste keer zomerklaar te maken.

  • Weghalen dode planten en takken
  • Grond omspitten
  • Planten bollen en zaaien
  • Gras opnieuw inzaaien
  • Tuinset uit de schuur
  • Tuinkussens weer uit de kast
  • Terras oppoetsen
  • Trampoline poetsen
Hortensia na snoei
Hortensia na snoeien (er zit nog één oude bloem, zie je hem?)

Ik begon met de Annabellen en hortensia’s, daar zaten nog de oude koppen op. Die kan je er nu afknippen, want die laat ik de winter meestal zitten. Je ziet vaak de nieuwe knoppen al zitten, zo weet je precies waar je de kop er af knipt (boven de knop). Knip je de knoppen van de Hortensia’s af, dan zullen ze niet meer bloeien. Dus dat is zonde. Vervolgens ga ik de tuin door, zijn er nog dode takken of bloemen die weg kunnen. Ik knip ook nog wat bij van de klimop, want die groeit flink door.

Gazon opnieuw inzaaien was ook nodig. De schade door de droogte was vorig jaar aanzienlijk. We zaaiden opnieuw kale plekken in, in de hoop een mooi groen veldje dit voorjaar. Nu het nog regent deze dagen is het ideaal qua timing.

achtertuin

Terras oppoetsen, tsja vind ik wel de minst leuke klus, maar het is fijn om op schone stenen te kunnen lopen. Schuur opruimen is ook een fijn taakje. Gooi weg wat je niet nodig hebt en maak weer ruimte voor het speelgoed dat de kinderen graag snel willen pakken.

De tuinset mag ook weer naar buiten. Heerlijk om lekker in het zonnetje in de tuinkussens te zitten. Nu ik mijn zwarte kussens op de loungset leg zie ik wel dat ik behoefte heb aan wat kleur. Ik denk dat ik voor het nieuwe huis opzoek ga naar een mooie kleur zitkussens.

Omspitten van de tuin vind ik altijd een erg leuk klusje. Wanneer je de grond omwoelt ziet het er zoveel beter uit. De tuin is behoorlijk plat van alle regen. Onkruid en verdwaald gras kun je uit de border halen. Als je de grond hebt omgespit kun je kan zaaien of bollen planten. Ik had vorig jaar alle tulpen, narcissen en blauwe druifjes in de grond in gegraven, nadat ze waren uitgebloeid. Deze bollen komen vaak nog wel een keer uit. Ook dat is dit jaar het geval, daardoor moest ik wel een beetje om de nieuwe bloemen heen harken. Echter, dat is geen vervelend klusje om meteen te kunnen genieten van de eerste voorjaarbloeiers.

Buitenspelen kinderen trampoline

De kinderen wilden weer op hun sokken op de trampoline kunnen springen. De trampoline die bij ons is ingegraven in de tuin had een flinke groene aanslag en veel zand. Met een sopje heb je die zo schoon, daar hebben de kinderen zelf mee geholpen.

Wat is jouw tip voor het zomerklaar maken van je tuin?

Interieurblog: Jongenskamer inrichten

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *