Een babyfoon met camera

Zwanger? Daar hoort nesteldrang bij en het op orde maken van de babykamer. De babyfoon is een van de prioriteiten op je lijstje. Je wilt immers altijd weten hoe het met je baby gaat. Als jouw zoon of dochter in zijn of haar eigen bedje ligt, maar ook als hij of zij op jouw kamer slaapt, maar jij even de was aan het doen bent of aan het koken. Een baby heeft op een dag natuurlijk nog een heel aantal slaapjes. Welke babyfoon kies je? Er zijn veel verschillende babyfoons, van een eenvoudige babyfoon, zonder veel poespas, maar waardoor je de baby kunt horen als het geluidjes maakt tot een groot bereik babyfoon of een met een babyfoon met camera.

Babyfoon alecto

Hoe maak je de keuze voor de juiste babyfoon?

Het maken van de keuze voor de juiste babyfoon is volledig afhankelijk natuurlijk van jouw wensen. Maak daarom een lijstje met wat jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Muziek: Wil je geen muziekjes of juist de keuze uit een hoop verschillende melodietjes waarmee jouw kind in slaap kan vallen?
  • Groot bereik: Wil je ook van een grote afstand (stel je hebt een enorme tuin) je baby kunnen horen door de babyfoon? Of is het echt alleen maar voor bereik tussen 1 of 2 verdiepingen?
  • Camera: Wil je je baby ook kunnen zien, of is geluid voldoende?
  • Nachtlampje: Wil je ook een lichtje op de babyfoon zodat jouw babyfoon ook als een nachtlampje kan dienen? Je kunt zelfs een hele projectie hebben.
  • Extra opties: Denk aan temperatuurweergave op zowel de baby- als ouderunit? Dus wil je ook in de slaapkamer op de babyunit meteen kunnen zien wat voor een temperatuur het in de ruimte is?

Babyfoon met camera is dat wel veilig?

Tegenwoordig zie je steeds vaker dan ouders een babyfoon met camera hebben. De techniek van babyfoons met camera en wifi is bijzonder. Je sluit de beeldbabyfoon aan in de kamer van je kindje. Het apparaat maakt verbinding met je thuisnetwerk via wifi. En vanaf dat moment kun je vanaf overal ter wereld je kindje monitoren met je smartphone of tablet. Ook kun je bijvoorbeeld de grootouders van je kindje of je buren laten mee kijken. Wel zo veilig, want zo heb je altijd het gevoel dat je weet waar jouw kindje is.

Toch is veiligheid ook op een andere manier met een babyfoon met camera en wifi wel een belangrijk onderwerp. Cyber security speelt ook op dit gebied een grote rol, wanneer babyfoons met camera via wifi werken. Als de camera niet goed is beveiligd of jij je camera niet goed afschermt met een lastig wachtwoord, kan een hacker jouw camera overnemen. Daarover heb je weleens wat gelezen in het nieuws. Let daarom goed op en informeer eventueel bij de fabrikant naar de veiligheid van het product. Hieronder ga ik daar ietwat uitgebreider op in, want ik deed navraag bij Alecto zelf.

Babyfoon camera via wifi

Hoe komt het dat we een onveilig gevoel hebben over camera’s met wifi? Grof gezegd komt het hier op neer: de ophef is ontstaan, zeker in Amerika, doordat fabrikanten apparaten met of een standaard wachtwoord uitleverden. Daarnaast stonden deze camera’s standaard naar buiten open. De gemiddelde consument wijzigde het standaard wachtwoord niet naar een minder eenvoudig te kraken wachtwoord. Stel dat het standaard wachtwoord 0000 is, ja dan is een hacker zo binnen. Daardoor kunnen derden kunnen de babyfoon zoeken, vinden en meekijken. Geen fijn gevoel.

babyfoon alecto met camera

De tweede manier waarom app gebaseerde babyfoons onveilig waren of misschien nog steeds zijn is dat de beelden via een centrale server lopen. Als een kwaadwillende dan toegang verkrijgt of misschien forceert tot die server liggen alle beelden van alle klanten op straat. Een onveilig ontwerp van de (software) fabrikant.

Veilige babyfoon apps

Kunnen we dan nog wel veilig een babyfoon met camera en wifi aanschaffen? Bij Alectobaby komt eind dit jaar een nieuwe lijn Wifi babyfoons met camera en app. Daar verwachten ze bij Alectobaby veel van. Omdat zij veiligheid en privacy erg belangrijk vinden hebben ze een aantal ontwerpbeslissingen genomen die bovenstaand scenario onmogelijk maken. Deze babyfoons koppelen met de app door middel van een unieke code. Heb je de code niet kun je ook geen verbinding maken. Als er eenmaal verbinding is tussen de app en camera lopen de beelden direct en niet via een centrale server. Wel zo veilig.

Als laatste is de App in Nederland ontwikkeld. Het is dezelfde app waarmee ook de Alecto IP camera’s werken. Zo kun je met 1 app meerdere kindjes en camera’s in de gaten houden.

Babyfoon met camera zonder wifi

Er zijn echter ook babyfoons met camera die niet via wifi verbinding maken. Daarvan probeerde ik er een uit.

babyfoon alecto met camera

Babyfoon met camera zonder internet

De babyfoon met camera die wij kozen is niet met internet verbonden maar gaat via een digitale frequentie, net als DECT babyfoons zonder beeld. Je zit dan op een frequentie die over het algemeen storingsvrij is, in tegenstelling tot een analoge verbinding waarbij je meestal zelf het signaal moet zoeken. Daar is de kans op storing ietwat groter, je hoort dan soms kinderen huilen van de buren die ook over die frequentie gaan.

De babyfoon met beeld heeft een kleine camera, die makkelijk op een schrapje op de kinderkamer kan staan, daardoor valt hij amper op, maar heb je wel beeld van de hele ruimte.

Wij zijn tevreden met de babyfoon. Hij is eenvoudig te bedienen. Ik was onder de indruk van het beeld van de babyfoon. Het is erg helder en scherp.  De camera kan veel draaien en zoomen, waardoor je echt veel ruimte hebt om het bed goed in beeld te krijgen, maar ook meer van de kamer. De temperatuurweergave vinden wij erg fijn. Het liefst zien we deze net als onze andere babyfoon ook op de babyunit. Maar dat is een luxe dingetje nog. De melodietjes zijn prima voor de kinderen, mijn kinderen vinden het allebei erg fijn om een slaapliedje in slaap te vallen. Ze kennen hun deuntjes inmiddels zo goed, dat ze daar als slaperig van worden.

Het bereik van de babyfoon is ook goed, dat vind ik altijd wel erg belangrijk. Je wilt niet dat het signaal wegvalt. We hebben hem voor binnenshuis gebruikt tot nu toe en daar nooit problemen gehad.

De DVM-200 heeft een scherm van maar liefst 4,3 inch, oftewel 11 centimeter. Vergelijkbaar met de meeste smartphones. Hierop zie je naast de live beelden ook de temperatuur die aangeeft hoe warm het is in het slaapkamertje. Dat is fijn om te weten, met name op die echt hete zomernachten, waarbij de slaapkamer soms wel 30 graden kan worden bij ons. Goed om te weten dat je dan het beste het kamertje kan gaan koelen, maar ook in de winter of je je kleintje nog even moet toedekken met een dekentje ‘s nachts.

Dankzij de infraroodcamera – die je vanaf de ouderunit op afstand kan bewegen – heb je de beschikking over nachtzicht en kun je ook beelden van je kindje zien als hij in donkere kamer slaapt. Omdat de verbinding digitaal is kun je er gerust op zijn dat het systeem 100% storingsvrij is.

babyfoon alecto met camera

Als er iets aan de hand is en je kindje kan niet slapen kun je via de ouderunit terug praten en je kindje geruststellen. Of je schakelt op afstand een van de meegeleverde slaapliedjes in. Zo hebben jij en je kindje een rustige avond en nacht.

Je kunt de ouderunit van de DVM-200 babyfoon met camera gemakkelijk uitbreiden met extra babyunits van het type DVM-201. En al die verschillende camera’s zijn vanaf dat ene grote scherm te monitoren. Achter elkaar of tegelijkertijd.  Bekijk hier ook de uitgebreide specificaties van de Babyfoon

 

 

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Alecto DVM-200 camerababyfoon
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *