Een huis opknappen zonder grote verbouwing

Heb jij zin om je huis weer een nieuw leven in te blazen? Uitgekeken op de vloer of trap, behoefte aan een andere kleur op de muur? Of heb je net een nieuw huis gekocht, maar heb je geen budget meer om het huis een volledige verbouwing te laten ondergaan? Er zijn genoeg manieren om je huis een complete make-over te geven, zonder dat je hiervoor muren hoeft te slopen of vloeren weg te bikken. Lees hier mijn eenvoudige tips om je huis op te knappen zonder grote verbouwing.

PVC vloer over plavuizen

pvc vloer

De grootste eye catcher in je huis is misschien wel de vloer. Vooral een mooie vloer zal natuurlijk alle aandacht trekken! Houd je ook zo van hout en visgraat? Het maakt een groot verschil in de sfeer in je huis als je een donkere stenen vloer vervangt door een lichte houtlook visgraat vloer. Het hoeft geen groot project te worden, je kan vaak een vloer over je huidige vloer heen leggen, vooral als het een tegelvloer is of gietvloer.

Heb jij een huis gekocht met plavuizen waaronder vloerverwarming ligt en zou je eigenlijk wel van de plavuizen af willen? Het is vaak niet makkelijk om een vloer met plavuizen te verwijderen waar vloerverwarming onder zit. Het kan best een risico zijn om de vloer zelf weg te halen, zonder vloerverwarming te beschadigen. Als je dit laat doen door een externe partij, dan kan het jou ook wel weer eens heel veel geld gaan kosten. We hadden juist deze blog ingestoken om met zo min mogelijk kosten je huis op te knappen. Wist je dat het mogelijk is om een pvc vloer over een vloer heen te leggen waar vloerverwarming onder zit en toch nog goed de vloerverwarming te kunnen voelen? Doordat een pvc vloer erg goed de warmte geleidt.

Het leggen van een pvc vloer kan je zelf doen. Mijn voorkeur zou wel hebben; ga zelf een PVC vloer kopen en ga het leggen ervan uitbesteden. Met name een visgraat patroon is zelf, als je daar geen ervaring in hebt, een erg grote uitdaging. Het lijkt mij zelf onmogelijk om te doen, maar wellicht ben jij zelf een stuk handiger dan. Ook moet de ondergrond goed ge√ęgaliseerd zijn. Het voordeel van de plavuizen die onder je pvc vloer komen, is dat je een mooie harde ondergrond hebt, wat essentieel is voor stevig leggen van de pvc vloer. Wel moet je een oplossing hebben voor de voegen tussen de tegels, een vloer moet namelijk goed egaal zijn voordat je de pvc vloer legt. Er komt een lijmlaag tussen.

De trap bekleden

RVS trapleuning
Voor het bekleden

In de meeste woonprogramma’s op tv zie je de opgeknapte trappen voorbij komen. Ik snap dat wel, het is namelijk een redelijk eenvoudige verandering met een enorm effect. Het verschil tussen een houten bruine trap, een trap met vloerbedekking die aan het rafelen is of een trap waar de verf van afbladdert en een trap die bekleed is met pvc of marmoleum is gigantisch. Je hoeft nog niet eens voor de optie te gaan waarbij je een opentrap volledig dicht laat maken of waarbij je lichtjes in de treden zet. Je kan het al redelijk eenvoudig oplossen door de treden te (laten) bekleden. Het zijn klusjes die de handige klussers zelf kunnen doen, maar ook klussen voor een deskundige waarbij de besteding te overzien is. Wij hebben onze trap laten bekleden met zwart marmoleum en de leuningen vervangen door een zwart stalen leuning. Het effect is gigantisch.

trapbekleding marmoleum
Na het bekleden van de trap

Keukenkastjes schilderen of beplakken met folie

keuken met bar

Voor de creatievelingen en doe-het-zelvers onder ons. Als je keuken als wat verouderd is, je apparatuur nog prima werkt en je hebt geen zin om minimaal 10.000 euro uit te geven aan de verbouwing van een keuken. Dan kan je tegenwoordig keukenkastjes wrappen met folie. Het resultaat is verbluffend. Ik heb het zelf nooit gedaan, dus ik heb geen idee hoe lastig het is. Maar het geeft een compleet andere uitstraling aan je keuken. Witte keukenkastjes waar al jaren de zon op schijnt of vuil tegenaan komt zijn soms niet meer zo wit als dat je zou willen. En misschien vind je een zwarte keuken wel gaaf! Sommige keukenkastjes, afhankelijk van het materiaal, kun je ook prima verven. Het voordeel van de wrapfolie is dat je het ook weer redelijk eenvoudig verwijdert en vervangt door een andere folie als je uitgekeken bent.

Verbouwingen waar je niet meteen een bouwvergunning voor hoeft aan te vragen en waar je met kleine investeringen een prachtig resultaat krijgt, daar word ik blij van.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *