Een kind kan de was doen

Een kind als hulp in het huishouden? Oké, niet echt werken, maar meehelpen kan zeker. Als de zon een beetje wil schijnen, dan hangen wij de was graag buiten op, aan de droogmolen.
Dat ruikt altijd zo lekker en het is goed voor het milieu (als er tegenover staat dat je de droogtrommel dus een rondje minder laat draaien).

Pyjama little label springende peuter

Voordelen van de was aan de droogmolen zijn er niet alleen voor de was en het milieu, de kinderen vinden het ook nog weleens lekker om in de schaduw van de natte was te liggen. Een stuk frisser, als het buiten 30 graden is, dan in de zon.
Daarnaast kunnen ze de wasmolen ook als draaimolen gebruiken, wanneer ze aan je laken trekken en gaan rennen. Oh, wacht dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo leuk. (Zij wel).

Hulp in het huishouden

Maar een hulp in het huishouden dus, ja die hebben we wel. Mijn jongste van 1,5 jaar die pakt graag een vaatdoekje uit mijn handen om vervolgens zelf de tafel (voor het gedeelte dat ze kan bereiken) te poetsen. Mijn zoontje van 3 jaar geef ik al wel echt een opdrachtje. Bijvoorbeeld om zelf zijn Vtech autogarage te wassen. Hij krijgt dan een sopje en een doekje en gaat grondig te werk. Na een minuut of vijf is hij er wel klaar mee, maar ook de garage schoon.

Dit werkt ook met zijn fiets of andere spulletjes van hem zelf. Hij vindt het best leuk om te helpen en als hij geen zin heeft, dan doet hij het toch lekker niet. Want, het is natuurlijk geen verplichting.
In de zomer zetten we ook weleens een droogrek buiten. Hieraan kunnen ze zelf al een hoop spulletjes ophangen. Als het rek niet te hoog is dan kun je best op wat hulp rekenen.

Peuter

Onze wasmachine staat op zolder, alle natte was gooi ik een grote wasmand en die til ik de trappen af naar de tuin. Daar zet ik de mand neer en de kinderen kiezen kledingstukken uit die ze op willen hangen. Vaatdoekjes, theedoeken en handdoeken zijn overigens wel het makkelijkste voor ze om op te hangen. Reken er niet op dat het allemaal netjes en strak wordt op gehangen, maar ach, wat maakt het uit. Je bent gezellig samen bezig en het is nog enigszins nuttig ook.

Stofzuigen

Mijn zoontje is ook gek op stofzuigen. Soms wel een beetje onhandig, want dan wil je even vlug wat kruimels wegzuigen en dan staat hij alweer naast je dat hij graag wil stofzuigen. Vaak laat ik hem wel even, maar hij heeft toch altijd zijn eigen plan in zijn hoofd in plaats van dat hij werkelijk meehelpt.
Dus als je echt haast hebt, dan kun je maar beter een alternatief bieden, want een half uur ben je je stofzuiger zo kwijt. “Mama, de sok is weg!!”, hoor ik weleens. O ja, de sok van zijn zusje heeft hij weereens in de stofzuiger zitten. Ik word er nooit heel blij van als ik in een stofzuigerzak moet zitten graaien naar sokken, haha. Toch denk ik dat we er maar even van moeten genieten dat ze plezier hebben in het huishouden, haha. Want over een paar jaar, als ze misschien wel moeten meehelpen, dan piepen ze vast anders.

Helpen jouw kleintjes mee in het huishouden? Ik ben benieuwd of het jullie veel resultaat oplevert of dat het vooral vermaak is.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *