Een kindvriendelijke tuin – 3 tips

Een tuin is een plek waar je kunt genieten en even helemaal tot rust kunt komen. Een mooi grasveld met kleurrijke perkplanten en het vrolijke getjilp van de vogeltjes op de vroege morgen. 

Echter moet je tuin natuurlijk wel bespeelbaar zijn voor je kinderen En daarom hebben wij voor jou de volgende 3 tips hoe je je tuin kindvriendelijk kunt maken en dat jij er ook nog van kunt genieten.

Zorg voor een veilige ondergrond

Grasveld aanleggen

De meest veilige en mooie ondergrond voor kinderen is gras. Er gaat niks boven een groen zacht tapijt van moeder natuur. Als je een grasveld wilt aanleggen voor je kinderen kies er dan voor om een specifiek graszaad te kopen dat snel kiemt en goed kan tegen betreding. 

Bij de aanleg van een nieuw gazon is het ook enorm belangrijk om je gazon meteen te voorzien van de eerste bemesting. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je gazon sneller groeit, meer kleur krijgt en sterker wordt voor spelende kinderen. Je kunt tegenwoordig ook online meststoffen kopen bij MOOWY.

kindvriendelijke tuin

Gazononderhoud

Een gazon krijgt het met kinderen echter wel zwaar te verduren. Denk aan de kinderen die intensief voetballen op het gras, een zomers zwembad dat kale plekken achterlaat of juist de hutten in de tuin waar het gras minder zon & lucht zal kunnen krijgen.

Dit betekent dus dat er wel enige onderhoud nodig is om te zorgen dat je gazon er altijd strak, groen en vooral veilig bij zal liggen. Om je gazon meer lucht te geven wordt er vaak geadviseerd om het gras te beluchten. Dit doe je simpelweg al met een hooivork/drietand, waarmee je gaten in de grond prikt om wat meer lucht er in te laten. Dit zal ervoor zorgen dat je grasveld kan ademen en dat het beter voedingstoffen & zonlicht kan opnemen. In dit artikel over gazon beluchten kun je een stappenplan vinden.

Maak je tuin speels

trampoline salta

Naast een grasveld is het altijd een goed idee om een speels karakter in je tuin aan te brengen. Zo staan hier een aantal ideeën op een rijtje ter inspiratie. Zo kun jij en je kinderen genieten van de tuin. 

 • Plaats een tuinhuisje of speelhut
 • Plaats een Schommel
 • Plaats een Trampoline
 • Leg een moestuin aan. Kinderen zijn hier dol op. Op deze manier kun je zelf lekker in de tuin bezig zijn en krijgen de kinderen een goed beeld van een moestuin. 
 • Plaats een zandbak. Dit is een van de beste speelplekken voor kinderen. Het enige nadeel is dat je de zandbak wel altijd goed moet afsluiten om modderpoelen te voorkomen, en dus weer een extra wasbeurt. 
 • Zorg voor kleurrijke en veilige buitenplanten. Ga dus niet voor een mooie doorn of stokroos maar juist voor bijvoorbeeld een kleurrijke hortensia, siergrassen of wellicht een prachtige lavendel.  
 • Plaats boomstammen in je tuin. Dit is plek voor de kinderen om op te zitten maar het het geeft ook een natuurlijk karakter in je tuin.
 • Stapstenen om overheen te wandelen
 • Plaats een zwembad voor in de zomer maanden. Zowel voor jezelf als voor je kinderen.

Zorg voor een veilige erfafscheiding

Een belangrijk onderdeel voor een veilige tuin voor kinderen is een goede erfafscheiding. Je wilt namelijk voorkomen dat kinderen niet zomaar de straat op kunnen rennen. Daarom is het belangrijk om een erfafscheiding te plaatsen. 

Wat betreft de keuze van het type erfafscheiding heb je diverse mogelijkheden. Je kunt denken aan een:

 • Houten schutting
 • Groene dichte haag
 • Klimop Wand 
 • Zichtbare hekwerken. 
 • Een beukenhaag
 • Bamboe
 • Rietmatten

Onthoud wel altijd dat je bij een haag ervoor zorgt dat het echt goed dichtgegroeid is zodat je er niet doorheen kunt kruipen. Daarnaast is een hoogte van 2 meter ook altijd wel een goed advies. 

Hopelijk heb je met deze 3 tips een beter beeld bij hoe je de tuin kindvriendelijk kunt maken en hoe je zelf er ook nog steeds van kunt blijven genieten. Veel tuinplezier! 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Een gedachte over “Een kindvriendelijke tuin – 3 tips

 • 25 maart 2022 om 09:26
  Permalink

  Wat een handige tips! Ik heb zelf een trampoline in de tuin en mijn kinderen zijn er gek op.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *