Een nieuwe badkamer of opknappen?

Een frisse nieuwe start zo aan het begin van het jaar maken? Dat kan natuurlijk ook door je huis eens onder handen te nemen. Ik vind het heerlijk om op Pinterest te kijken naar mooie inrichtingen, opgeknapte keukens en badkamers, groene tuinen met prachtige borders en sfeervolle woonkamers. Ruim 1,5 jaar geleden hebben wij de sleutel gekregen van een nieuwe woning en deze flink verbouwd. Dit hebben we gedeeltelijk zelf gedaan, stiekem kun je meer dan denkt en je kan ook met kleine veranderingen een groot resultaat bereiken. Bijvoorbeeld in de badkamer. Daarnaast blijven we ook continu bezig met veranderen, opknappen en verplaatsen. Vooral nu we zoveel thuis zijn is het fijn om je goed te voelen in je huis.

Badkamer eruit en een nieuwe erin of opknappen?

Wil je de hele badkamer eruit en een compleet nieuwe badkamer erin of ga je je verouderde badkamer opknappen? Hoe drastisch de verandering gaat zijn ligt natuurlijk aan het budget dat je er aan wilt en kunt uitgeven. Als je een oude badkamer wilt laten verwijderen en vervolgens een geheel nieuwe badkamer gaat uitzoeken, dan haal je je natuurlijk heel wat meer op de hals dan wanneer je enkel een douchecabine en wasmeubels vervangt.

Badkamer met waskom

Is de staat van de badkamer eigenlijk nog best wel prima, maar voor jouw gevoel verouderd, of simpelweg niet (meer) naar jouw smaak? Dan is het eigenlijk zonde om je hele badkamer daarvoor eruit te breken, vind ik. Mogelijk kun je nog tijd rekken en de oude badkamer weer nieuw leven in blazen, door een aantal badkamermeubels te veranderen, planten toe te voegen en nieuwe spiegels op te hangen. Het kan een enorm effect hebben op de uitstraling van je badkamer. Een ouderwetse tegel op de muur, die hoef je echt niet direct eraf te tikken. Hij kan dan ineens helemaal tot zijn recht komen in de verder moderne badkamer of je kunt hem zelfs verven. Zonde om het niet te proberen. Voor inspiratie raad ik Pinterest dan ook zeker aan te installeren op je smartphone. Maak een kopje badkamers aan en ga eens speuren en inspiratie opdoen. De meeste creatieve oplossingen, die vaak nog eens low budget gerealiseerd kunnen worden komen voorbij.

Een paar tips van veranderingen met grote impact in de badkamer

badjas twinning moeder dochter
  1. Vervang oude spiegels door nieuwe spiegels of zelfs spiegelkasten. Een spiegelkast is een perfecte manier om meer ruimte te creëren. Je hebt al je crèmes en tubes plus nieuwe voorraad binnen handbereik, verstopt achter een spiegelkast. De spiegelkast met ingebouwde lampen zorgt daarbij meteen voor een mooie en verborgen lichtbron.
  2. Plaats een houtenlijst om je spiegels, dit kan je doen als je zelf een beetje handig bent. Maak een schilderij van je spiegel. Het effect is enorm. Een mooie lamp erboven en het geeft je badkamer direct een warme en sfeervolle uitstraling.
  3. Vervang de douchecabine door een nieuwe.
  4. Vervang je oude radiator door een design radiator, waar je je handdoeken ook aan kunt ophangen. Dit bespaart zoveel ruimte, doordat ze vaak een stuk smaller, maar bovenal ook veel mooier, dan de logge radiatoren zijn. Met name radiatoren voor stadsverwarming kunnen erg kolossaal zijn. Houd hierbij goed rekening met dat je voldoende warmte krijgt in je badkamer. Dus kijk goed naar het formaat van de design radiator.
  5. Plaats planten in je badkamer, planten in je badkamer hebben wel licht nodig. Heb je geen groot raam of komt er niet voldoende licht in jouw badkamer, er zijn prachtige nepplanten die heel erg echt lijken.
  6. Heb je een badkuip? Een houtenboekenbrug, of houtenbadplank geeft een witte badkuip een sfeervolle uitstraling. Kleed hem aan met een kaarsje en een plantje en je hebt een andere badkuip.
  7. Badkamerkunst. Er zijn zeker mogelijkheden om kunst aan je muur te hangen of wanddecoratie, zoals kunstliefhebbers onze ixxi’s vaak noemen. Ik vind een mooie ixxi in de badkamer heel tof.
  8. Verf de tegels. Er bestaat speciale tegelverf. Ben je je tegeltjes helemaal zat? Probeer het eens uit met een laagje tegelverf.

Veranderingen in de badkamer lowbudget

Badkamer inrichten
Afbeelding van Jesse Bridgewater via Pixabay

Wat kan je nou makkelijk aanpassen in een badkamer, zonder dat je meteen duizenden euro’s aan het uitgeven bent? Verbouwen kost natuurlijk geld, maar wanneer je kleinere veranderingen doet, zonder dat je vervolgens opnieuw moet laten betegelen of leidingen laten vervangen ben je een stuk goedkoper uit. Een oude douchecabine vervangen door een nieuw exemplaar is een makkelijke manier om je badkamer weer op te frissen. Een douchedeur en een glazen wand met zwart staal (look) omlijsting kan een enorm visueel effect hebben. Je moderniseert je badkamer in één klap. De oude kun je misschien zelfs nog wel verkopen op marktplaats.
Kosten waar je rekening mee moet houden is dat je de douchecabine moet aanschaffen, maar ook moet laten monteren, wanneer je dit niet zelf kunt. Dit is een nauwkeurig werkje, waar je het beste wel een vakman voor moet inschakelen. Houd dan rekening met bovenop de douchecabine prijs het uurloon van een vakman die hem monteert en afkit.

Kastjes opknappen

Een oud wastafelmeubel kan je opknappen door de deurtjes te vervangen, te verven of nog eenvoudiger, door ze met plakfolie te bekleden. Dit is een speciale folie die je over deurtjes van badkamerkastjes, maar ook keukendeuren kunt bevestigen. Je kan daarbij kiezen voor een wit of zwarte look, maar natuurlijk ook voor kleur. Een low budget manier om je deurtjes een hele nieuwe uitstraling te geen. Daarnaast kan je eenvoudig nieuwe deurknoppen of handgrepen bevestigen.

Planten en kunst aan de muur

Kamerplanten zijn helemaal in. Op social media kom je de mooiste inrichtingen tegen vol met kamerplanten. Het liefst in een rieten of rotan mand en dan hoe groter hoe beter. Heb jij een beetje licht en ruimte in je badkamer? Dan zal een Varen, een Kentia palm of een Dracaene het goed doen in jouw badkamer. Zij kunnen aardig tegen een hoge luchtvochtigheid. Wil je een kleinere plant? Aloë Vera doet het ook prima in een badkamer. Heb je helemaal geen licht in je badkamer, maar wil je wel een groene plant hebben staan. Dan kan je natuurlijk kiezen voor nepplanten en bloemen, of je moet je badkamerplant regelmatig even verplaatsen naar een lichtere ruimte.

Ook kunst aan de muur doet veel voor je badkamer. Je ziet nu veel badkamers waar mensen een mooie lichte ixxi aan de muur hebben. Met een grote vis of een flamingo. Helemaal in het water thema.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *