Eerste hapjes en oefenhapjes met Rosti Mepal

What's on mama's mind - dierentuin Rosti Mepal3Wanneer begin of begon jij met de eerste hapjes voor je kleintje? En start je met groente of fruit?

Bij mijn zoontje begonnen we bij zes maanden, met groente. Volgens mij waren het wortels, sperzieboontjes en bloemkool. Toch hoor ik vaak zat, dat ouders met vier maanden al beginnen met vast voedsel. Sommigen kiezen voor fruit en anderen voor groenten.

Voor advies rondom voeding pak ik graag de website van het voedingscentrum erbij. Dit deed ik ook tijdens mijn zwangerschap om te zien wat ik wel en niet mocht eten. Ik vind het zelf prettig om één advies aan te houden, want op elke website of van ieder ander hoor je weer wat anders.

Het voedingscentrum spreekt over oefenhapjes en eerste hapjes.

De Oefenhapjes (4 tot 8 maanden)
Deze oefenhapjes vervangen in het begin nog geen borst- of flesvoeding, maar je laat kinderen middels kleine hapjes wennen aan andere smaken dan de lekkere warme melk. Daarnaast leert je kindje happen van de lepel en oefent zo de mondspieren.  Je begint echt heel klein, met bijvoorbeeld 1 a 2 lepels per dag en dat voer je langzaam op. Met 6 tot 8 maanden ga je een fles- of borstvoeding vervangen door hapjes. Vanaf 6 maanden heeft je kindje ook echt oefenhapjes nodig naast de borst- en flesvoeding.

De eerste hapjes (vanaf 8 maanden)
Eerst heeft je kleintje kunnen wennen aan de lepel en verschillende smaken. Langzaam aan bouw je hetWhat's on mama's mind - kinderservies Nijntje bestek op en met 8 maanden vervang je vervolgens stapje voor stapje de borst- of flesvoeding voor echte maaltijden. En dan rond zijn eerste verjaardag eet je baby of inmiddels dreumes gezellig met de pot mee.

Wat geef je als eerste of oefenhapjes?
Denk aan een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit. Ik gebruikte de staafmixer om het goed klein te krijgen.
Of wat kleine stukjes brood zonder korst (vanaf 7 maanden kan het mét korst), een beetje geprakte aardappel of rijst. Ook een lepeltje fijngemalen vlees (wij kozen wel voor tartaar) of vis is lekker voor je kleintje.

Wij geven graag verse hapjes of in elk geval zelf gemaakt. Heel handig is om meerdere hapjes in te vriezen in kleine bakjes. Zo hoef je niet elke dag wat te koken, het zijn namelijk zulke kleine hoeveelheden in het begin.

Fruit:
Geschikt fruit om mee te beginnen is banaan, perzik, peer en meloen.
Groenten:
Denk aan bloemkool, doperwtjes, sperzieboontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.

Aan tafel
Enerzijds kijk ik uit naar deze volgende stappen, aan de andere kant gaat het (hoe cliche) echt veel te snel. Zo lekker om je kleintje in je armen te hebben en te knuffelen. Zit ze daar straks in een stoeltje met haar bordje en lepeltje. Ze kan heel mooi in haar Stokke new born set zitten (liggen) aan tafel. Ideaal.

What's on mama's mind - dierentuin Rosti Mepal3Je hebt zulke leuke serviesjes voor kleintjes. Mijn baby’tje gaat straks beginnen met haar eerste hapjes en dat gaat ze doen uit een super kinderservies van Rosti Mepal. Toen dit pakketje kwam, wist mijn zoontje niet wat hij als eerste moest roepen: “Leeuw, leeuw, pina (pinguin), beer, ooohh grote!!”. We hebben duidelijk een fan.

De set is onwijs schattig. Ik vind de verhalen van Dick Bruna erg leuk en ben gek op dieren. De perfecte combinatie dus.

Ook zit er kinderbestek bij. Ik vind het erg mooie spulletjes van Rosti Mepal. Het is duidelijk goed kwaliteit, stevig maar ook erg geschikt voor je kleintjes.

Bron:
De oefenhapjes Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/eerste-hapjes/de-oefenhapjes-4-tot-8-maanden-.aspx

What's on mama's mind opgestuurd artikel

 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *