Taalontwikkeling: eerste woordjes peuter

What's on mama's mind kinderstoffenO, dat brabbelen vind ik zo geweldig. Die eerste woordjes. Mijn zoontje en dochtertje zijn heel verschillend. Mijn zoon is al drie jaar dus die praat al een tijdje, toch blijft mijn dochtertje van 1,5 jaar niet achter hoor.

Er is een heel groot verschil in de karakters van mijn zoontje en dochtertje. Tsja, het zijn twee verschillende kinderen en de een is een jongetje en de ander een meisje. De eerste heeft geen oudere broer of zus en de tweede heeft dus wel een oudere broer. Het zal vast allemaal een rol spelen in de (taal)ontwikkeling. Ik ben geen expert, dus ik weet alleen wat ik zelf ervaar en ook her en der lees.

Taalontwikkeling van je kleintje

Mijn zoontje is altijd een beetje eigenwijs en eigengereid geweest. Hij is niet zo van zeg een woordje en hij zegt het na. Dat doet hij nog steeds niet graag. Hij leert al spelende en ineens verbaast hij je met wat hij je allemaal vertelt. Mijn dochtertje daar zeg je iets tegen en dan zegt ze het na. Soms in klanken, maar ook steeds vaker de goede woorden. Vervolgens weet ze het ook toe te passen en hoor je dus ineens “taktor” (tractor) als je langs een weiland fietst of “bal” (haar favoriete woordje, volgens mij).

Ik kan er altijd erg om lachen als ik mijn dochtertje woordjes laat nazeggen. Want ze waagt iedere poging. Ik vind het dan ook erg leuk om lastige woorden te noemen, zoals ‘luchtballon’, ‘lup,pom,pom’ mompelt ze je dan na. Al durf ik wel op te scheppen dat het als steeds meer op lut ballon gaat lijken wat ze zegt, dus chapeau kleine meid, haha.

Elke peuter ontwikkelt zich in zijn eigen tempo

Het is vooral leuk om te zien hoe kinderen zich zo verschillend ontwikkelen en ieder in zijn eigen tempo op zijn eigen manier zijn ontwikkeling doormaakt. Zo zie je ook dat het helemaal niet met opvoeding te maken heeft, maar gewoon met jouw kindje. Jouw kinderen zijn gewoon verschillende kinderen. Superleuk.

Stimuleren taalontwikkeling van peuter

Om taalontwikkeling te stimuleren kun je het beste zoveel mogelijk met je kind praten. Ga veel voorlezen en benoem ook alles wat je doet en wat je ziet. “Ik ga nu je schoenen aantrekken, eerst je linker voet, dan je rechter voet”. Kijk mama doet je sok aan en nu je schoen. Goed zo, je bent klaar. ”

Mijn zoontje heeft een erg leuk boek, dat ik veel mensen kan aanraden. Het boek heet “Duizend dingen What's on mama's mind lammetjesdagover Nederland“. Er staan prachtige prenten in van heel herkenbare plekken in Nederland. Van kijkduin tot madurodam, Amsterdam en Rotterdam. Mijn zoontje heeft het momenteel als favoriet boek voor het slapen gaan. Dan bladeren we door, hij wijst naar de prenten en vertelt mij dat er een wildrooster ligt in het natuurgebied. Zelf kan je daar overheen en met de auto, maar de Schotse hooglanders (sotse hooglanders) en de paarden niet. Hij wijst het “ruiterpad” aan en vertelt dat er een “pasop een drempel bord” staat op de weg vlakvoor de drempels. Hij weet wat ‘koningsdag’ is en hij wijst de vuurtoren van Texel aan.

Mijn zoontje gaat nu ook zelf al grapjes maken. Dan zegt hij dat ik papa ben en dat papa zijn zusje is en zijn zusje is dan mama. Heel verwarrend en vervolgens zegt hij. “Haha, ik maak een grapje”. Leuk toch?!

Wildrooster

Superleuk als je kleintje van drie jaar in het bos naar het wildrooster rent en je vertelt wat het is en hoe het werkt. Ik word er enthousiast van. Taal is leuk, ontwikkeling is leuk en alles op het eigen tempo is helemaal prima!

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *