Elektrische bakfiets kopen

Een elektrische bakfiets is een uitkomst voor ouders, je omzeilt files door op de fiets te gaan en je kunt toch veel spullen mee nemen. Steeds meer ouders schaffen dan ook een bakfiets aan, in plaats van een tweede auto. Zo kun je het ook wel stellen, want je betaalt ook een aanzienlijk bedrag voor een bakfiets, helemaal als deze elektrisch is. Het voordeel ten opzichte van een auto is duidelijk, geen files, beter voor het milieu en leuk voor kinderen.

Een bakfiets is ideaal wanneer je met meer dan 2 kinderen op pad gaat of wanneer je veel spullen mee moet nemen op de fiets. De keus voor elektrisch was voor mij makkelijk, want ik wil met kinderen soms langere afstanden fietsen en dan ook nog veel heuvels op en af, dan kan je wel wat ondersteuning gebruiken.

Bakfiets kopen Dolly Bakfiets

Tips voor aanschaf van een bakfiets

Waar moet je op letten als je een (elektrische) bakfiets koopt? Kies je voor twee of drie wielen, een houten of kunststofbak en hoeveel vermogen (Watt) accu wil je.

Ook ik ben sinds kort een bakfietsmoeder en heb veel verschillende bakfietsen bekeken. Daarom geef ik je graag wat achtergrond informatie die ik in mijn zoektocht heb vergaard.

Bakfiets met twee wielen versus drie wielen

Er zijn bakfietsen met twee wielen of drie wielen en zelfs met vier wielen. Het verschil tussen tweewielers en driewielers bij een bakfiets zit hem met name in wendbaarheid en stabiliteit. Kort door de bocht, is een tweewieler meer wendbaar en smaller en is een driewieler stabieler en breder.

Bakfiets twee wielen

  • Wendbaar, een bakfiets is sowieso lang, maar met twee wielen kan je prima keren en fiets je redelijk vergelijkbaar met een gewone fiets
  • Smaller, hierdoor kan je hem bijvoorbeeld makkelijk kwijt in je garage of schuur

Een nadeel bij een tweewieler kan zijn dat de standaard zwaar is, een driewieler blijft gewoon staan en heeft dus geen standaard nodig om te blijven staan.

Het nadeel van een fiets met standaard is, dat het relatief zwaar is om je fiets op een standaard te zetten, omdat je de bakfiets op de standaard moet duwen om hem te parkeren en er weer vanaf moeten trekken om te rijden. Als de kinderen in de bak zitten is dat zwaarder, want moet je met je voet de standaard omlaag duwen en dan aan de fiets trekken zodat je hem op de standaard trekt. De standaard van bijvoorbeeld de Dolly bakfiets heeft een mooie hefboom, maar nog steeds is het zwaar, als raak je er wel aan gewend en gaat het steeds soepeler.

Daarom is het belangrijk dat je dat test bij het kiezen van je fiets of de standaard goed is.

Bakfiets drie wielen

  • Stabieler, dankzij de drie wielen is je bakfiets erg stabiel en heb je geen standaard nodig
  • Groter, de bakfiets is groter, dus meer kinderen of spullen, dan is dat handig. Let wel, je past niet overal tussendoor (zoals je garage- of schuurdeur).

Een bakfiets met drie wielen heeft vaak een grote vierkante bak. Hier kun je vaak veel kinderen en spullen in kwijt. De meeste tweewielers hebben een relatief smalle en afgeronde bak. Wanneer je bijvoorbeeld je bakfiets gebruikt om post of maaltijden of andere dingen te bezorgen, dan is een driewieler erg handig, aangezien je hem niet steeds op de standaard hoeft te zetten.

Hoeveel Watt bakfiets?

Bij het uitzoeken van een elektrische (bak)fiets, komen je wat termen om de oren: Watt, Ampère, Ah (Ampère-uur), Actieradius en Nm (newtonmeter).

Als je een elektrisch bakfiets uitzoekt, kun je kiezen voor verschillende Wattage voor de motor, bijvoorbeeld een 450 Watt motor of 600 Watt motor. Waar kies je dan eigenlijk voor? De hoeveelheid Watt houdt in wat het vermogen van de motor is. Ga je alleen in Amsterdam door de stad fietsen, dan voldoet een 450 Watt motor prima. Moet je af en toe klimmen, doordat je wat heuvels of bruggen over moet en/of wil je echt langere afstanden fietsen, dan raad ik 600 Watt aan.

Daarnaast kijk je ook nog naar Ampère. Zo weet je hoe lang de accu het volhoudt (kortom, hoeveel kilometer je ermee kan fietsen, voordat je weer moet laden); dit noem je de actieradius (de afstand die je aflegt zonder dat je nieuwe energie hoeft toe te voegen). Hierbij geldt: hoe hoger het Ah (ampère per uur), hoe groter de capaciteit van de accu. Je kunt dan dus verder fietsen op één lading.

Nm. Newtonmeter bij een accu is de trekkracht (koppel) van de motor.

Bak voor je bakfiets kiezen

Bakfiets kopen Dolly Bakfiets

Welke bakfiets je kiest heeft vaak ook te maken met smaak. Wat vind je mooi? Een houtenbakfiets vind je misschien nostalgisch of groen (milieuvriendelijk) ogen en een kunststof bak is vaak wat strakker en heeft een wat ‘snellere’ look. Maar behalve het uiterlijk van de bakfiets, kun je met meer dingen rekening houden, zoals duurzaamheid, veiligheid en handzaamheid.

Hoge of lage bak bakfiets

Je hebt bakfietsen met verschillende hoogtes bak. Een hogere bak is lastiger instappen voor kinderen, maar wel veilig. Als de bak te laag is dan is dit gevaarlijk, want je kind kan er dan uitvallen. Veel bakfietsen hebben een soort inkeping waar je kind zijn of haar voet in kan zetten om de instap te vergemakkelijken, zo maakt de hoogte voor hen niet uit. Uiteraard kun je ze ook altijd zelf in en uit de bak helpen, of dichtbij een stoeprandje gaan staan.

Bakfiets kopen Dolly Bakfiets

Kunststof of houten bak voor je bakfiets

De conventionele bakfiets herken je aan de houten bak. Een houten bak is vaak gevoeliger voor verschillende weersomstandigheden (regen, kou of juist heel veel zon) en ook kwetsbaarder bij botsingen (schuren langs een muurtje of paaltje) dan kunststof. Let vooral op welk hout gebruikt is, er zijn bakken met geperst hout dat heel kwetsbaar is. Dat wil je natuurlijk niet. Let er ook op of de randen rond en mooi afgewerkt zijn. Geen punten of uitstekende delen waaraan kinderen zich kunnen bezeren. Een meer ronde bak is meer aerodynamisch, dus dat geeft minder weerstand, waardoor je ook sneller kan fietsen, zonder dat het je veel energie kost.

En niet alleen hout hoeft milieuvriendelijk te zijn, want ook kunststofbakken kunnen van milieuvriendelijk materiaal worden gemaakt, bijvoorbeeld vanwege gebruik van recyclebare materialen. Meestal lees je hierover meer terug op de websites van de merken. Door een fiets in plaats van de auto te nemen, ben je sowieso goed voor het milieu bezig. Het is dan ook zeker geen slechte ontwikkeling dat je steeds meer bakfietsen ziet rijden.

Dolly Bakfiets

Zelf hebben wij gekozen voor een tweewieler, met een kunststofbak, de Dolly Bakfiets. Dus geen houten bak maar een volledig recyclebare lichtgewicht dubbelwandige kunststof bak. Het is een duurzame bakfiets, die zeer weerbestendig is en het heeft een zeer veilige en sterke bak. De dubbelwandige bak werkt alsof het de bumper van je auto is.

Aangezien we in de heuvelachtige omgeving van Nijmegen wonen, kozen we voor een 600 Watt accu.

Bakfiets kopen Dolly Bakfiets

Bij Dolly bakfiets kun je zelf je bakfiets samenstellen, je kan kiezen uit verschillende kleuren bak, maar ook verschillende kleuren frame. Hierdoor kun je een bakfiets helemaal naar smaak samenstellen. Wij gingen voor een strakke look, volledig zwart.

We hebben er ook een regentent bij, dit is ideaal wanneer het regent, maar ook wanneer het wat kouder is.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *