Elektrische fiets kopen

Sinds ongeveer een jaar ga ik op een elektrische fiets naar mijn werk. Dit scheelt mij ontzettend veel tijd, omdat ik ongeveer 9 kilometer moet fietsen. ’s Morgens met het wegbrengen van de kinderen naar school erbij, komt het wel op 10 km neer en dan weer terug. Flink wat kilometers dus. Met een gewone fiets is het heus prima te doen, maar daar doe ik meer dan een half uur over in plaats van 20 minuutjes. Kortom, een e-bike is voor mij een uitkomst.

fietskar en fietshelm

Elektrische fiets kopen

Als je nog niet eerder een elektrische fiets hebt gehad, dan kan je soms even zoekende zijn in waar je op moet letten. Er zijn een aantal dingen die ik je kan vertellen over over stappen op een elektrische fiets. Ga je een elektrische fiets kopen, dan heb ik hier wat meer informatie over deze fietsen.

Feiten elektrische fiets

  • De ondersteuning van een elektrische fiets gaat tot ongeveer 25 km per uur
  • Je bent niet verplicht om een helm te dragen
  • Er is geen speciale verzekering nodig
  • Het is milieuvriendelijk
  • Ideaal voor lange afstanden

Een van de grote voordelen van een elektrische fiets, vind ik, is dat het milieuvriendelijker is dan een auto, brommer of motor. Je reduceert de uitstoot enorm ten op zichten van motor aangedreven voertuigen. Een elektrische fiets is daarnaast ideaal voor het afleggen van lange afstanden. Ik ken al veel mensen die hun tweede auto de deur uit hebben gedaan, omdat ze nu met de fiets deze afstand afleggen. Dit scheelt veel kosten (benzine, verzekering en onderhoud van de auto) en je bent vaak een stuk sneller, doordat je met een fiets veel snelfietspaden hebt.
Je kan met een elektrische fiets, zonder veel moeite, hoge snelheden halen. Met een gewone fiets is het stevig doortrappen om 20 km per uur te fietsen, met een een elektrische fiets kun je voor een langere tijd een snelheid van tot 25 km per uur aanhouden.

Een elektrische fiets is wel duurder in aanschaf en onderhoud dan een gewone fiets. Gelukkig zijn er al steeds meer goed betaalbare e-bikes.

Hoe lang gaat een accu mee van een elektrische fiets?

Hoe lang een accu mee gaat van een elektrische fiets heeft te maken met hoe je hem onderhoudt en met het type accu. Met een goede accu doe je ongeveer 5 tot 7 jaar. Dat houdt niet in dat hij daarna kapot is, maar dat de capaciteit flink is afgenomen en nog meer zal afnemen. Mijn e-bike is 7 jaar oud en doet het nog wel, maar je merkt dat de accu langzaamaan steeds minder lang meegaat. Soms valt hij ook uit tijdens het fietsen.

Hoe hij in het begin makkelijk 30 km (afstand) met opgeladen accu kon rijden, is dat nu nog maar iets van 10 tot 15 km op volle ondersteuning. Zet ik de ondersteuning minder sterk aan, dan kan ik hier nog langer mee rijden, uiteraard.

Hoe kan je de levensduur van je accu optimaal benutten?

Bewaar de accu bij voorkeur op een lage temperatuur, bijvoorbeeld in garage of schuur. Wel in een droge ruimte, dus niet een vochtige schuur.
Bewaar de accu half opgeladen als je hem lange tijd niet gebruikt (dus niet helemaal leeg of helemaal opgeladen).
Laadt de accu op als hij nog niet helemaal leeg is, in plaats van hem helemaal op te rijden.

Verplichtingen bij e-bikes

Bij een elektrische fiets heb je geen andere verplichtingen dan bij een gewone fiets. Dit is anders bij de snellere e-bikes: high speed e-bikes of speed pedelecs gaan tot 45 km per uur. In dat geval heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig en een goedgekeurde helm.

Kinderstoeltjes op een elektrische fiets

Ik schreef eerder ook een artikel over fietsstoeltjes op een elektrische fiets. Op een elektrische fiets kun je ook kinderzitjes plaatsen, maar soms moet je daar wel een ander type opzetstuk voor hebben dan op andere fietsen. Dat is niet heel ingewikkeld, maar wel handig om te weten. Dit heeft te maken met de accu die soms onder de bagagedrager zit. Zo kun je niet meteen een fietsstoeltje bevestigen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *