Emotieklets, samen in gesprek over emoties

Omgaan met en het uiten van emoties is soms best lastig voor kinderen, eigenlijk zelfs ook voor veel volwassenen volwassenen. Het omgaan met emoties is iets wat je gedurende je leven ontwikkelt, maar waar sommigen hulp bij kunnen gebruiken. Het boek Emotieklets is een praktisch boek over de wereld van emoties. Ik heb het nu een paar weken in huis en wat een leuk en fijn boek is dit. Je kan heel luchtig over bepaalde onderwerpen praten dankzij het boek, maar je kan er ook dieper op in gaan. Een waardevol boek!

Emotieregulatie op school

emotieklets

Emotieregulatie; ik denk dan ook dat het een grote toegevoegde waarde zou hebben als basisscholen al aandacht besteden aan emotieregulatie bij jonge kinderen. Het zou een mooie aanvulling zijn op het huidige onderwijsprogramma. Wat zijn emoties? Hoe ga ik op een goede manier om met emoties? Kan ik emoties herkennen en benoemen? Hoe uit ik emoties? Soms zijn kinderen wel heel bekend met een aantal basis emoties zoals boos, blij, bang of verdrietig. Het kan dan zijn dat ze deze emoties uiten op een moment dat het gevoel eigenlijk spanning of onzekerheid is, wat vervolgens verkeerd geïnterpreteerd wordt door de manier waarop het wordt geuit. Op zo’n moment past je emotie niet bij je gevoel.

Emotieregulatie, houdt in het omgaan en uiten van emoties op een goede manier. Het is iets wat kinderen van jou als ouder en van hun omgeving leren, maar waar een boek zoals Emotieklets zeer goed bij kan helpen. Het boek geschreven door Tischa Neve en Michael Janssen leert kinderen beter omgaan met emoties.

Emotieklets – samen wegwijs in de wereld van emoties

emotieklets

Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve schreef samen met auteur Michal Janssen Emotieklets, een nieuwe titel in de kletsserie van Gezinnig. Het boek is een hulpmiddel om op een ontspannen manier te praten over emoties en plannetjes te maken om met die emoties om te gaan

Alle emoties mogen er zijn

Tischa Neve stopt 20 jaar praktijkervaring en haar persoonlijke missie in het boek: ‘Ik vind het ontzettend belangrijk dat wij onze kinderen anders met emoties leren omgaan dan hoe wij het van onze ouders en grootouders hebben geleerd. Emoties mogen er altijd zijn, alleen is niet elk gedrag daarbij gewenst. Emotieklets helpt kinderen om hun emoties beter te leren kennen en begrijpen en er beter mee om te gaan, zonder dat ze weggestopt of gesust worden.

Zo werkt Emotieklets

Het boek is gemaakt voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Kind en ouder/begeleider gaan samen aan de slag. Deel 1 is om (voor) te lezen, met als belangrijkste boodschap: alle emoties mogen er zijn. In deel 2 vlieg je samen naar de eilanden Blij, Verdrietig, Boos, Bang, Trots, Mopperig, Gespannen, Jaloers, Onzeker en Ontspannen. Elk hoofdstuk bestaat uit vragen en opdrachten waardoor een kind zijn eigen emoties beter leert kennen. Waar voel je angst in je lijf? Wat maakt jou blij? Wat is er goed aan boos zijn? Wat kun je leren van verdrietig zijn? Het boek staat vol ideetjes en tips voor moeilijke momenten. In deel 3 staan hulpkaarten om in te vullen.

emotieklets

Deel 1: De wereld van emoties

Het eerste deel van het boek is om (voor) te lezen. Het vertelt welke emoties er zijn en dat dat er heel veel zijn. Het legt uit dat je emoties mag uiten, elke gevoel is belangrijk. Een emotie is er niet voor niets. Maar niet elke manier waarop het geuit wordt is handig of gewenst.

Deel 2: Omgaan met emoties

In deel 2 ga je aan de slag met jouw emoties en ontdek je wat voor jou het beste werkt. Dit gedeelte van het boek is om te doen. Het is niet de bedoeling dat je in het boek schrijft, maar dat je er over praat. Je vertelt je antwoord en je kletst er over. Er zijn geen foute antwoorden en je kan opdrachten zo vaak doen als je wilt.

De opdrachten laten kinderen emoties herkennen. Wat voel je als je blij bent, waar voel je dat, wat doe je al je blij bent, waar ben je blij, wat kun je doen om blij te worden. Deze opdrachten kan je samen met je kind doen, het zijn meerkeuze vragen, openvragen, lijstjes, proefjes.

Wanneer je het boek erbij pakt pik je er een emotie uit die je op dat moment wilt bespreken. Daar kies je samen een opdracht bij uit en zo kun je dit elke dag of op elk moment dat je er behoefte aan hebt doen.

Deel 3: Hulpkaarten

Het laatste deel van het boek bestaat uit hulpkaarten, die je kunt invullen.

Waarom emotieklets?

Ik zie absoluut de toegevoegde waarde in van emoties verkennen, bespreken en beter leren te begrijpen met kinderen. Emoties beter leren kennen en begrijpen, maar ook het ontdekken hoe er mee om te gaan is zeer waardevol voor zowel kinderen en volwassenen. Vroeger was het niet vanzelfsprekend dat je emoties liet zien of er over sprak, waardoor veel mensen aangeleerd is om emoties weg te stoppen.

Dit boek is heel toegankelijk geschreven, het is aantrekkelijk, het is stevig, je pakt het er makkelijk even bij en de opdrachten hoeven niet te lang te duren, waardoor je altijd wel even tijd kan maken. Het is een heel laagdrempelige manier om emoties beter te leren kennen en begrijpen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Een gedachte over “Emotieklets, samen in gesprek over emoties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *