Fietshelm verplicht in Nederland

Wij gaan alweer een week naar school, in het zuiden van het land. Dragen jouw kinderen een fietshelm, en jij zelf?

In Nederland en België is het dragen van een fietshelm voor zowel kinderen als volwassenen niet verplicht, maar hoe zit het met andere landen? Hieronder een overzicht van landen in Europa, waar wij als Nederlanders graag een rondje fietsen, maar waar het verplicht is voor kinderen om een helm te dragen (in Slowakije en Spanje zijn er zelfs regels voor alle fietsers):

fietshelm op de fiets kleuters

Landen waar het verplicht is een fietshelm te dragen voor kinderen

 • Frankrijk: verplicht voor kinderen tot 12 jaar
 • Kroatië: verplicht voor kinderen tot 16 jaar
 • Oostenrijk: verplicht voor kinderen tot 12 jaar. In de regio Niederösterreich tot 15 jaar.
 • Slovenië: verplicht voor kinderen tot 15 jaar
 • Slowakije: tot 15 jaar. Buiten de bebouwde kom voor alle fietsers.
 • Spanje. Tot 16 jaar. Buiten de bebouwde kom voor alle fietsers. Uitzondering: als je een lange steile berg op fietst, of wanneer het heel heet is.
 • Zwitserland: Verplicht als je meer dan 20 km p/uur rijdt. Het wordt wel aanbevolen

Landen waar het niet verplicht is om een fietshelm te dragen voor kinderen

 • Nederland: niet verplicht
 • België: niet verplicht
 • Duitsland: niet verplicht
 • Italië: niet verplicht
 • Denemarken: niet verplicht

Helm nutcase

Mooie kinderfietshelmpjes

Een fietshelm kan voor kinderen erg leuk zijn om te dragen. Dan hoef jij je geen zorgen te maken en zij zitten ook nog eens extra trots op de fiets. De helmpjes van Nutcase zijn wat dat betreft een aanrader. Kijk maar eens bij je fietshandel of fietsenmaker in het dorp of stad. Ze springen er echt uit deze helmpjes.

Fietshelm op loopfiets

Mijn dochtertje is superblij met haar nieuwe loopfietsje, ze gaat er razendsnel op. De helm vind ik dan wel een goed idee, want je wilt niet dat je tweejarige peuter op zijn of haar hoofd terecht komt. Een loopfietsje is de eerste stap richting zelfstandig fietsen. Kinderen op een loopfietsje leren heel goed hun balans te houden. Zodra een kindje voor een langere tijd op een loopfiets heeft gezeten en goed in staat is om na het maken van vaart, met de beentjes omhoog uit te rollen en dit te herhalen over een bepaalde afstand, dan kunnen ze zo zonder zijwieltjes op hun eerste fietsje. De balans vinden is de grootste uitdaging met het fietsen. Waarom een helmpje op op een loopfiets? Een kind op een loopfiets kan flink vaart maken, probeer een kind van twee of drie jaar dat al eventjes ervaring heeft maar eens lopend bij te houden. Mochten ze vallen, dan kunnen ze hard terecht komen. Dus het zeker verstandig om een goede helm uit te zoeken en het hoofdje te beschermen bij een eventuele valpartij.

nutcase love my brain helmet

Fietshelm op in het fietstoeltje

Doe jij jouw kinderen een fietshelm op als ze in het voorzitje of achterzitje op jouw fiets zitten? Ik zie een hoop ouders dit doen, vooral wanneer het om een elektrische fiets gaat. Een e-bike gaat stiekem toch wel heel hard en als je met 20 km of 25 km per uur ten val komt, dan krijgt jouw kindje ook een flinke klap, ga daar maar vanuit. Dus het is heel niet onverstandig om een helmpje op te doen. Mijn dochtertje vindt haar helmpje zo mooi, dat ze het liefst thuis hem nog op zet.

nutcase i love my brain panda

Vierjarige fietst zelf naar school

Mijn zoontje heeft een heel stoere nieuwe helm. Hij had al een hele gave robothelm, maar nu heeft hij ook een piraten helm. Hij gaat elke dag zelf op de fiets naar school. Het is niet ver, maar het is wel een drukke weg, uiteraard fietst een van ons wel met hem mee, want alleen naar school is natuurlijk geen optie voor een kleuter. De helm gaat op, want hij gaat heel erg hard op zijn fiets. Hoewel hij goed oplet in het verkeer, zover je van een vierjarige kan verwachten en hij goed kan fietsen, ben je toch voorzichtig, een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom gaat hij op zijn grote fiets (zo noemen we zijn 16 inch fietsje) met een helm op op pad.

nutcase fietshelm verplicht in europa

Onlangs is hij vanuit het dorp waar wij wonen ook zelf naar de stad gefietst, hij heeft toen heen en weer 15 km gefietst. Zelf! Dat is echt een topprestatie, vind ik, maar het was soms wel spannend. Het kan veel mensen, natuurlijk, niet zoveel schelen dat hij voor het eerst alleen zo’n end fietst. Iedereen is met zichzelf bezig en wil zelf zo snel mogelijk op de plaats van bestemming komen. Mensen realiseren zich niet dat zo’n kleintje niet snel kan reageren op een adhoc beslissing, waarbij iemand ineens heel hard op de rem gaat, of ineens ergens afslaat. Daar kan je zelf soms al amper op anticiperen. Daarom was het voor ons extra opletten, maar het ging heel goed.

fietshelm nutcase

Fietshelm voor volwassenen

In enkele landen is het ook voor volwassenen verplicht om een fietshelm te dragen. Soms alleen buiten de bebouwde kom (Spanje en Slowakije) en soms alleen als je harder dan 20 km per uur wilt gaan (Zwitserland). Hier rijden volwassenen ook met een helm op e-bikes. Vooral als ze zo’n speedbike hebben, waarmee je echt hard kan. Een elektrische fiets gaat al gauw harder dan 20 km p/uur. Dus het is helemaal geen gek idee om een helm op te doen. Toch zul je het de meesten niet zien doen. Wel lees je steeds vaker dat er ongelukken gebeuren met zwaar letsel als gevolg van de val van de e-bike. Ik ben benieuwd of een verplichte fietshelm op een elektrische fiets nog ver weg is. Op een racefiets draag je hem toch ook?

Wat vind jij ervan? Ook voor volwassenen vind je heel leuke van Nutcase. Bekijk ze ook eens op Instagram: Nutcase en Facebook: Nutcase.

nutcase fietshelm voor volwassenen verplicht

Informatie fietshelm verkeersregels komt van de ANWB.

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Fietshelm Nutcase
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *