Fietshelmpjes voor kinderen verplicht?

What's on mama's mind helm bobikeFietshelmpjes voor kinderen zouden die wel of niet verplicht moeten zijn? In Nederland heb je de keuze zelf. Het is niet verplicht, maar wel veilig. Wat doe jij? In het buitenland zie ik veel vaker kinderen met helmpjes op dan in Nederland.

Waar gefietst wordt wordt gevallen
Vooral kinderen zijn een kwetsbare groep onder de fietsers. Ze maken onverwachtse bewegingen, ze letten nog niet altijd voldoende op en doordat ze zo klein zijn worden ze gauw over het hoofd gezien. Een goede reden om dus een fietshelm voor ze te kopen, vind ik.

Nou zijn mijn kinderen nog niet zelfstandig aan het fietsen geslagen. Maar ze nemen al wel deel aan het verkeer. Op een loopfietsje en mee op de fiets bij papa, mama en oma.

Voor mij staat vast, mijn zoontje draagt op zijn loopfiets een helm. Hij is 2 jaar en 9 maanden en zijn What's on mama's mind bobike meisjeloopfietsje had altijd vier wieltjes. Lekker veilig en hij valt er zelden mee om. Nu hij dit fietsje toch echt aan het ontgroeien is gaan we over op een houtenloopfiets op luchtbanden. Daarmee kan hij nog harder, dus is het nog linker.

Buiten bewustzijn
Enkele maanden geleden las ik over een jongetje die was gevallen met zijn loopfiets. Op zijn hoofd en enkele minuten buitenbewust zijn geraakt. Ging hij hard? Niet extreem. Deed hij gekke dingen? Nee niet echt. Hij viel ongelukkig op de grond. Het jongetje is er weer helemaal bovenop gekomen gelukkig, maar het blijkt wel weer: een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mijn zoontje is een lefgozer als het gaat om zijn fietsje. Een heuvel op en dan lekker hard naar beneden, dat is wel aan hem besteed. Angst? Dat kent hij niet. In elk geval niet op de fiets. Voor auto’s gaat hij altijd netjes op zij. Hij blijft langs de kant staan tot de auto voorbij is, dat wel gelukkig.

Een helm zit vervelend
Een helm op op de fiets, ik moet er zelf niet aan denken, warm en onhandig. Ik vind het echt iets voor wielrenners. Voor kinderen is het echter anders. Zij weten niet beter dan dat ze een helmpje op krijgen als je er vroeg genoeg mee begint. Wij hebben een helmpje van Bobike gekregen voor mijn zoontje. Dit helmpje is ultralicht en hartstikke stoer. Daar gaat niemand over klagen. Wij zijn blij dat ons zoontje veilig kan deelnemen aan het verkeer.

What's on mama's mind bobike helm oneEen helm voorop op de fiets
Mijn dochtertje is bijna 11 maanden en gaat sindskort mee in het fietszitje op de fiets. Ik zie steeds vaker ouders met kinderen fietsen die een helmpje ophebben in hun fietsstoeltjes. Helemaal geen gek idee. Vooral als de ouder een elektrische fiets rijdt, met die hoge snelheid wil je dat je kind geen ongelukken krijgt.

Zit je met twee kinderen op de fiets en je fiets valt om uit stilstand, dan zou zo’n helm in het ergste geval ook nog een klap kunnen opvallen. Uiteraard probeer je er alles aan te doen om een valpartij te voorkomen, maar je weet maar nooit. Vooral als je veel fietst op drukke fietspaden. Jij kunt wel goed opletten, maar wat is het gedrag van de andere weggebruikers?

Bobike
Mijn zoontje heeft de Bobike One Helmet.
Mijn dochtertje heeft de Bobike Exclusive Helmet.

 

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

2 reacties op “Fietshelmpjes voor kinderen verplicht?

  Nathalie

  (15 september 2016 - 12:54)

  Als het verplicht is moet iedereen het doen en dan is het niet meer ‘belachelijk’. Dus ja… zou wel goed zijn denk ik…

   mamasmind

   (20 september 2016 - 16:14)

   Daar heb je gelijk in. Alleen voor kinderen of ook voor volwassenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *