Fopspeen, wat is het juiste formaat of vorm

Ik merk dat ik niet alles weet, wat ik wil weten, over fopspenen. Zo vraag ik mij weleens af of mijn kleintje het juiste formaat speen heeft, of dat hij er misschien te lang mee doet. Hoe vaak maak je ze schoon? En hoe zit dat nou ook alweer met al die vormen en soorten? Kersvorm, natural, dental, optimal air flow, allerlei termen. Hoe lang houdt een kleine een speen. Welk materiaal is beter? Siliconen of Latex (rubber)? Difrax fopspeen of een ander merk?

BabyBaby

Informatie over fopspenen

Ik ben bij Difrax te rade gegaan. Zij informeren mij regelmatig per e-mail over ontwikkelingen bij Difrax en ik had het vermoeden dat zij mij wel wat meer informatie konden geven. Dat klopte. Hieronder heb ik informatie voor jou geselecteerd waarvan ik dacht: dit is handig om te weten. Mis je nog iets? Laat het even weten, ik vul het graag aan.

What's on mama's mind - Difrax dental of kersvorm

Als ik het over spenen heb bedoel ik trouwens fopspenen, maar ik noem het vaak spenen.

Hoe kies ik het formaat speen?

Waarschijnlijk heb je wel op de diverse verpakkingen gezien dat er verdelingen zijn in allerlei leeftijdscategorieën (maanden). Voor elke fase is er wel een speen; ze groeien met je kleintje mee. Je hebt spenen voor pasgeborenen en tot 18 maanden en ouder. “Naarmate je baby groter wordt, groeit het schildje mee met het gezichtje van je baby. Ook wordt het zuiggedeelte steeds massiever, zodat het in verhouding blijft met de sterker wordende kaken van je kindje.” Aldus Difrax.

Fopspeen pop vtech

Welke vormen zijn er en welke kies ik?

Difrax maakt een onderscheid in Natural en Dental. Wanneer kies je voor de een of de ander en wat is het verschil? De Natural wordt ook wel kersvorm genoemd. De een bootst de vorm van de tepel na en wordt daarom ook vaak een “natuurlijke vorm” genoemd, de ander volgt de vorm van de mond van het kind (dental).

Natural / kersvorm:

Tepelvormig, symmetrisch en herkenbaar voor een baby

Dental:

Bol boven (tegen gehemelte), plat onder (tegen tong), stimuleert de ontwikkeling van gehemelte, tong- en kaakspieren en is dus nog beter voor de ontwikkeling van het gebit.

What's on mama's mind - fopspeen Difrax

Welk materiaal fopspeen kies ik?

Het materiaal van het zuigstuk bestaat uit latex (rubber) of siliconen.

Latex (rubber):

Over latex wordt gezegd dat het gevoel van mama benadert en gauw de temperatuur van de mond overneemt. Ook is het zachter, wat dan weer beter zou zijn voor de ontwikkeling van de tanden.

Siliconen:

Siliconen heeft daarentegen het voordeel dat de kans op allergieën veel kleiner is. Ook is een speen van siliconen sterker dan een rubberen speen.

Hoe vaak en hoe maak ik een speen schoon?

Maak de fopspeen regelmatig schoon, wordt geadviseerd. Door te steriliseren worden bacteriën gedood. Vanaf zes maanden volstaat het om een keer per week te steriliseren.

Wij kookten in het begin (tot 5-6 maanden) elke dag flesspenen en fopspenen uit. Dat deden we door een pannetje met water 10 minuten te laten koken en de laatste 3 minuten de (fop)spenen erbij te gooien. Dan laten drogen op een keukenpapiertje. Als het afgekoeld is nog even het vocht uit de speen knijpen, anders kan het water heet zijn en over het gezichtje van je kindje komen.

Nu doen we het wat minder vaak, ongeveer 1 keer per week. Wij gebruiken inmiddels een magnetronsterilisator. Je doet de speentjes dan in de magnetronsterilisator met een laagje water en vervolgens in de magnetron, in ons geval 6 minuten op 800 watt (afhankelijk van de magnetronsterilisator vermoed ik). Ook ken ik mensen die ze in de vaatwasser of de waterkoker stoppen.

Je kunt de spenen tussendoor ook bijvoorbeeld met de Difrax schoonmaakdoekjes of met het Difrax Steriliseerei of met de Difrax Magnetronsterilisator schoonmaken.

Hoe lang gaat een speen mee?

Er wordt geadviseerd om regelmatig de fopspeen te verwisselen, maar ja, wat is regelmatig? Ik vind dat altijd zo lastig als het vaag gehouden wordt.
Difrax adviseert om elke 6 weken een nieuwe speen aan te schaffen. “Europese richtlijnen stellen dat een fopspeen na zes weken vervangen moet worden. Trek iedere dag dat je de speen geeft, even hard aan het zuiggedeelte. Is deze beschadigd? Vervang de speen dan direct!” (Veilig gebruik fopspenen).

Zorg ook dat je speel goed schoon is. Het belangrijkste is dat je de speen afspoelt. Hoe maak je een fopspeen schoon?

Is een speen slecht voor mijn kleintje?

Dat vind ik lastig om daar een antwoord op te geven. Moeders krijgen soms het advies niet tijdens begin van borstvoeding een speen te geven. Wij hebben dit toch gedaan, omdat de zuigbehoefte dusdanig groot was. Dit heeft geen gevolgen gehad. Wel kozen we toen voor de kersvorm / natural speen, omdat dat het meest op de tepel lijkt qua vorm.

Wat ik wel heb gehoord dat kindjes met een speentje minder snel gaan duimen. Door duimen is de kans op scheve tanden wat groter.

Wij geven de speen alleen voor het slapen gaan, of als hij ziek is, dan mag hij hem wat vaker. Op vakantie ook in de auto, om te gaan slapen. In principe is de speen alleen voor in bed, dat is onze huisregel.

Sommigen zeggen dat een kindje niet goed leert praten door een speen. Ik heb hier geen ervaring mee, maar aangezien ons kleintje alleen ’s nachts een speen heeft zijn wij hier niet zo bang voor. Dan is hij meestal sowieso wel stil ;).

What's on mama's mind fopspeen difrax

Nog een fopspeentip:

Wij leggen meerdere speentjes in bed als hij gaat slapen. Dan kan hij er altijd eentje pakken ’s nachts en hoeven wij er niet uit als hij wakker wordt zonder speen. Zijn speen valt namelijk direct na inslapen uit zijn mond en rolt dan meestal het bed uit.

Controleer ook regelmatig of het speentje nog heel is. Wil je stoppen met de fopspeen, lees dan eens de blog van Kim.

Leuk weetje, de fopspeen is in 1949 ontwikkelt door twee Duitse artsen, zij wilden op een hygiënische en gezonde manier inspelen op de zuigbehoefte van een baby. (Wikipedia)

Bronnen:

natural of dental Difrax.
Difrax fopspeen
Difrax fopspeen veilig gebruiken
Difrax fopspeen afleren
Difrax testresultaten

Wiki over fopspenen

BabyBaby

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Fopspenen Difrax
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *