Gastblog door Denise: Een tweeling is Twee tegelijk

Denise werd ruim vier maanden geleden moeder van een tweeling, twee meisjes, Mila & Jade. Zij vertelt: “Tijdens mijn zwangerschap vond ik maar weinig ervaringen online van tweelingmoeders en dus besloot ik om de mooie, maar vooral ook de minder mooie dingen op te schrijven. ” Denise is haar eigen blog gestart: Twee Tegelijk. Vandaag schrijft ze op What’s on mama’s mind een verhaal over het verschil tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen.

What's on mama's mind tweeling echoTwee dezelfde

Een van de eerste vragen die mensen stellen aan een tweelingmoeder is of beide kinderen hetzelfde zijn. Eerst even het verschil: Je hebt eeneiige tweelingen en twee-eiige tweelingen. Daar zijn uiteraard ook heel moeilijke namen voor. Het aantal eitjes bepaalt vaak hoeveel de kinderen op elkaar lijken. Een twee-eiige tweeling verschilt niet meer of minder van elkaar dan twee ‘losse’ broertjes of zusjes terwijl eeneiige tweelingen identiek zijn.

Tijdens mijn zwangerschap was op de echo duidelijk te zien dat ik in verwachting was van twee kindjes met allebei een eigen vruchtzak. Tussen deze vruchtzakken zat een dik tussenschot. De conclusie is dan al snel dat het om een twee-eiige tweeling gaat, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Als een eeneiige tweeling extreem vroeg splitst, kunnen de kinderen alsnog identiek zijn, inclusief dik tussenschot.

Tot zover even het medische stuk.

Mila & Jade

Mila & Jade zijn duidelijk twee heel andere kinderen met een andere persoonlijkheid. Mila kan driftig What's on mama's mind tweelingzijn, ongeduldig en heeft met vier maanden al een eigen willetje. Jade is daarentegen een stuk rustiger en ondanks dat ze ook goed laat merken wat ze wel of niet wil, kijkt ze wat meer de kat uit de boom. Als Mila de bal wil afpakken, prima dan pakt Jade iets anders… Heel bijzonder, hoe duidelijk je het verschil kunt zien, zo vroeg al.

Als moeder zie je overduidelijk verschil tussen de kinderen, ook al proberen familie en vrienden je voor de gek te houden door mutsjes of sokjes te wisselen, je weet het gewoon. Het ene lipje of oortje is toch net even iets anders. Inmiddels wordt het voor de mensen uit onze omgeving nu ook duidelijk hoe verschillend ze zijn, zowel qua uiterlijk als qua karakter.

Ik beviel van twee tegelijk, niet van twee dezelfde.

Om zeker te weten of een tweeling een- of twee-eiig is kan er bloed worden afgenomen. Dit bloed komt uit de navelstreng en helaas is dit bij ons niet gebeurd. Ondanks dat wij het dus niet 100% zeker weten, of tenminste, ondanks dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat onze meisjes niet identiek zijn, weten wij het heel zeker!

Ik beviel in oktober van twee tegelijk, niet van twee dezelfde.

URL: http://tweetegelijk.com
Instagram: @tweetegelijk
Facebook: Twee Tegelijk
E-mail: info@tweetegelijk.com

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *