Gastblog: Peuter met nachtangst

Kim van Smeerdijk deelt ons regelmatig een inkijkje in haar leven met dochter Nikita (3 jaar). Haar dochter wordt ’s nachts regelmatig angstig wakker.

Peuter met nachtangst

nachtangst bij peuters

Sinds kort weten wij dat Nikita  aan nachtangst lijdt.

Nikita kan soms vroeg in de nacht gillend wakker worden. Ze schopt, slaat, lijkt overstuur. Ze wil totaal niet aangeraakt worden, ook is ze niet aanspreekbaar. Ze lijkt wakker te zijn, maar we dringen niet tot haar door. Het is super frustrerend geen invloed er op te kunnen doen. Is het een nachtmerrie, wordt ze verstoord  wakker,  verlatingsangst of iets anders? Van alles gaat er door je heen. Zelf weet ze niet meer dat het is gebeurd.

De eerste paar keer hebben we haar opgepakt en vastgehouden, maar daar werd ze alleen maar agressiever door. Bij vragen stellen wat er is kwam geen antwoord.

Nu weten we dankzij een buurvrouw die pedagogisch medewerkster is en waarbij haar kleinzoon het ook heeft wat er aan de hand is. Ik had er nog nooit van gehoord, maar bij het lezen van en meer info er over op te doen plus meer op de symptomen te letten kunnen wij nu zeggen dat ze nachtangsten heeft.

Over nachtangsten

Ik zocht op de site Opvoedadvies.nl over nachtangsten:

“Nachtangsten ontstaan wanneer het kind van een lichtere fase van slapen naar een diepere fase van slapen gaat. Tijdens het slapen maakt een mens een aantal slaapcycli door, van gemiddeld zo’n ander half uur. Aan het einde van zo’n slaapcyclus slapen we wat minder vast, voordat we over gaan naar de volgende cyclus waarin we weer dieper gaan slapen. Wanneer deze overgang niet helemaal soepel verloopt kunnen nachtangsten ontstaan. Het kind ontwaakt niet echt, maar slaapt ook niet rustig verder. In deze toestand kan het kind een soort paniekaanval krijgen.” (bron: opvoedadvies.nl)

Nachtangsten komen voor door: erfelijkheid, een ouder die er ook last van heeft gehad. Het niet goed kunnen verwerken van de dingen die gebeuren, een stressvolle gebeurtenis, zorgen of iets wat dwars zit bij het kind of oververmoeidheid.

nachtangst bij peuters

Het enige wat de ouder kan doen is zorgen dat je kind zich niet kan bezeren tijdens zo’n aanval en overdag regelmaat geven. Als het op hetzelfde tijdstip gebeurt hem of haar een kwartier voor die tijd wakker maken zodat ze rustig een nieuwe slaap cyclus in gaan.

Verhuizing als oorzaak nachtangst?

Het klinkt allemaal heel logisch aangezien wij nu in een woonsituatie zitten wat niet ideaal is en zeker stress kan geven. Regelmaat proberen we overdag wel, maar ze is vaak onderweg van ons naar oma en weer terug. Dan slaap ze hier en dan weer daar. Dat is helaas niet anders. Ik ben blij als deze situatie voorbij is en wij weer een rustig leven kunnen opbouwen. Nikita slaat veel op. Nieuwe dingen, spannende dingen, alles onthoudt ze. Na een drukke dag heeft ze een rust dag nodig. Ze is heel gevoelig.  Achteraf gezien is het begrijpelijk dat Nikita hier last van heeft. We proberen het nu meer in de gaten te houden en te doseren.

Via een idee van iemand op instagram ga ik nu voor bedtijd met emotieplaatjes proberen te kijken of ik haar emoties beter onder woorden kan brengen zodat ze dingen beter begrijpt en een plekje kan geven. Hopelijk heeft dat ook effect op een rustigere slaap.

Het allerbelangrijkste is dat het kind er nauwelijks last van heeft althans dat zeggen ze, maar mijn hart breekt wel elke keer.

Heeft jouw kind dit ook of komt dit jou ook bekend voor. Ik hoor graag jullie tips.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Een gedachte over “Gastblog: Peuter met nachtangst

  • 11 juni 2019 om 20:13
    Permalink

    Mooi geschreven K i m ook voor Oma een heel leer proces.heb wel ontdekt dat ze het liefst bij Moos gaat liggen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *