Genomineerd speelgoed van het jaar 2020

De afgelopen jaren hebben we de trends rondom speelgoed aandachtig gevolgd. De uitreiking verkiezing speelgoed van het jaar, rondom de Sinterklaas en Kerstperiode is een vast uitstapje met ons gezin en we hebben al veel speelgoed mogen testen. Ook dit jaar is er weer een verkiezing speelgoed van het jaar. In deze blog vind je per leeftijdscategorie het genomineerd speelgoed van het jaar 2020. Ik ben benieuwd of jij al een favoriet hebt of al geïnspireerd bent geraakt, net als ik, voor de Sinterklaascadeautjes van dit jaar.

Hieronder lees je over het genomineerde speelgoed van het jaar 2020.

Stemperiode start op 9 september om 15.00 uur

Vanaf morgen tot en met 1 november kan iedereen een stem uitbrengen op het genomineerde speelgoed van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. Een vakjury, bestaande uit een pedagoog, journalist, een influencer en experts uit de speelgoedbranche, heeft in zeven leeftijdscategorieën het beste speelgoed en de leukste spellen genomineerd. Door een stem uit te brengen, bepaal jij mee wie de winnaars per categorie van het Speelgoed van het jaar 2020 worden én maak je zelf kans op een van de genomineerde artikelen. Op 4 november worden de winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing bekend gemaakt.

Hieronder is alle informatie over het genomineerde speelgoed en de spellen per leeftijdscategorie te vinden. Bovendien is elk artikel door ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers voorzien van een pedagogische toelichting, want spelen is niet alleen heel leuk maar ook leerzaam!
Stem ook via www.speelgoedvanhetjaar.nl en wie weet wordt jouw favoriete speelgoed of spel gekozen tot het Speelgoed van het jaar 2020!

Speelgoed van het Jaar 2020 – 0 t/m 3 jaar

Over deze leeftijdsgroep: Een baby verkent de wereld om zich heen. Vooral felle kleuren trekken zijn attentie. Het moeten grote stukken zijn want iets goed pakken, kan hij nog niet. Geluidjes zijn ook altijd in trek.
De dreumes kan al weer wat meer. Speelgoed achter je aan trekken is dan leuk. Een dreumes zit vol vragen. Speelgoed kan antwoorden geven en mogelijkheden stimuleren.

Peuters bouwen met blokken, maken muziek en spelen graag met andere kinderen. Een spelletje spelen gaan ze nu steeds vaker doen.

Genomineerd speelgoed van het jaar 2020 in het leeftijd 0 t/m 3 jaar:

Playmobil 1.2.3 Mijn meeneem kinderdagverblijf

playmobil speelgoed van het jaar 2020

De veelzijdige sets van PLAYMOBIL 1.2.3 bieden plezier en een leerzame ervaring voor kleine ontdekkingsreizigers. Er is altijd wel iets aan de hand in de kleurrijke kleuterschool, die je zo kan meenemen. Speel met vrienden, schommel, ga op de glijbaan of draai in de draaimolen en nog veel meer. Hier kun je de mooiste ervaringen uit de kleuterschool naspelen. En het beste: De volledige inhoud past in het koffertje – ideaal voor op reis.

SmartMax My First Sounds & Senses

smart max speelgoed van het jaar 2020

Schudden, rammelen en bouwen.
We hebben 4 nieuwe staven ontwikkeld met elk een andere structuur om het gevoel van aanraking te stimuleren. Schud de staven en de ballen en maak muziek!

Speelgoed van het Jaar 2020 – 4 en 5 jaar

De leeftijdscategorie waar rollenspellen populair zijn, van doktertje en dierenarts spelen tot en met vadertje en moedertje. De meeste kleuters hebben een grote fantasie en het speelgoed voor deze leeftijd komt daaraan tegemoet. Spelletjes die niet al te complex zijn zijn al erg leuk voor kinderen in deze leeftijdscategorie van 4 en 5 jaar oud. Dit zijn de genomineerden Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 4 & 5 jaar:

Ik Leer Symmetrie

ik leer symmetrie speelgoed van het jaar 2020

Met ‘Ik leer symmetrie’ van Jumbo leren kinderen spelenderwijs wat symmetrie nou precies is. Toevallig iets waar mijn zoontje op school ook veel mee bezig is geweest. Spiegelen en vormen namaken. Huisjes afmaken door de andere helft van het huis te tekenen. In dit spel van Jumbo leer je kennismaken met symmetrie door vormpjes op de juiste manier neer te leggen ontdekken ze het magische effect dat een spiegel kan hebben. Met deze set leren kleuters figuren en kleuren te herkennen en wordt hun creativiteit gestimuleerd. De oplossing staat op de achterzijde van de kaart, daardoor kunnen ze zelfstandig spelen met Ik Leer Symmetrie.

PAW Patrol Ultimate Police Cruiser

paw patrol speelgoed van het jaar 2020

“Paw Patrol, Paw Patrol, altijd onderweg! Als er een probleem is in avonturenbaai…” We kunnen bij ons in huis niet om deze pups heen. Zelfs een vriendenboekje van dit olijke team gaat de vriendenkring rond. Met de PAW Patrol Ultimate Police Cruiser van Chase krijg je vijf voertuigen in één! Wat wil je nog meer? Een auto, twee motoren, een helikopter en een boot zorgen ervoor dat de Ultimate Police Cruiser overal op voorbereid is. Een prachtig stuk speelgoed, een enorme cruiser met spannende functies (zwaailichten en geluiden).

Louis Liaan

louis liaan speelgoed van het jaar 2020

Louis Liaan klinkt als een ontzettend leuk spel. Alleen het spel beginnen wordt al mooi geïntroduceerd: De speler die 5 keer heel snel achter elkaar “Louis Liaan” kan zeggen zonder zich te verspreken, mag beginnen!
Hang voorzichtig fruit en vriendjes aan de orang-oetan, maar zorg ervoor dat hij niet alles in het rond slingert!
De speler die erin is geslaagd om als laatste een oerwoudvriendje of stuk fruit aan Louis te hangen zonder hem te laten springen, is de winnaar! Doe je beste orang-oetandansje om het te vieren!

Jaak en de Bonenstaak

jaak de bonenstaak speelgoed van het jaar 2020

Een spel van Smart Games mag niet ontbreken in dit overzicht. Niet voor niets is Smart Games met meerdere spellen genomineerd. Behalve dat de spellen leuk zijn, zijn ze leerzaam en vaak ook in je eentje te spelen. Het maakte de spellen uniek en boeiend.

Bouw de afbeelding na van de bonenstaak en help Jaak om naar het kasteel in de wolken te klimmen. Jaak en de Bonenstaak is een sprookjesachtig spel met 60 opdrachten. De puzzelstukken kantelen voortdurend, terwijl ze op hun plaats vallen. Daarom moeten kinderen goed op voorhand plannen hoe ze de puzzelstukken op de ladders zetten.

Speelgoed van het Jaar 2020 – 6 en 7 jaar

Kinderen van deze leeftijdsgroep zijn competitief, dat is bij ons thuis wel te merken. Heerlijk om elkaar te overtroeven. Allerlei spelletjes spelen op deze behoefte in. Of dat spelen nu buiten met vrienden en vriendinnetjes gebeurt, of binnen met broertjes, zusjes en ouders maakt niet uit. Bekijk hier het genomineerd speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 6 en 7 jaar:

Mama Josie de Kangoeroe

kangoeroe speelgoed van het jaar 2020

Mama Josie de Kangoeroe is interactief huisdierenspeelgoed en net zo lief als haar schattige kleine baby’s! De ene baby ‘roo is een jongen, de andere een meisje en de derde is … een verrassing! Pak alle drie uit voor de grote gender-onthulling. Dan kan deze liefhebbende moeder voor haar kleintjes zorgen en ook met jou spelen, reageren op aanraking met meer dan 70 geluids- en bewegingsreacties waaronder liefdevolle geluiden (kleine kusjes!), voedergeluiden (soms ook een hapering … of een boeren). Oh, en mama Josie weet zich te ontspannen en plezier te hebben – ze kan een dansje doen en tegelijkertijd muziek spelen. Wat ze ook doet, ze zal zeker boeien! Fur Real heeft zoveel leuk knuffelbaar speelgoed uitgebracht de afgelopen jaren.

LEGO Super Mario: Avonturen met Mario starter set

lego super mario speelgoed van het jaar 2020

Dit is de ultieme droom van een heleboel kinderen, dat weet ik zeker: LEGO in combinatie met Super Mario! Met de LEGO® Super Mario™ Avonturen met Mario Starter Set (71360) heb je een garantie voor speelplezier. Deze set bevat een Mario figuur dat via lcd-schermen en een luidspreker directe reacties geeft. Spelers kunnen virtuele munten verdienen en supergevechten aangaan met de Goomba en Bowser Jr.!

Froggit

froggit speelgoed van het jaar 2020

Leid je kikkers veilig over de vijver en voorkom dat andere spelers hetzelfde doen. De eerste kikkerfamilie die de andere kant van de vijver bereikt, wint het spel. Maar pas op, de vis kan je kikkers terugjagen naar hun start-oever!

Het spel kan worden gespeeld op 2 verschillende moeilijkheidslevels, junior of expert, afhankelijk van de ervaring of leeftijd van de spelers.

Bank Attack

bank attack speelgoed van het jaar 2020

Werk samen als een team en kraak de kluis door de bevelen van de baas op te volgen. De stem van de baas komt uit de kluis. Neem de gereedschappen, geef ze door en ruil ze met je teamgenoten. Gebruik het gereedschap op het juiste moment om geld te verdienen. Leg je een foutloos parcours af, dan heb je de goudstaven en 50 miljoen! Bij iedere fout van jou of je teamgenoten, verlies je een deel van je buit. Als je te veel fouten maakt gaat het alarm.

Speelgoed van het Jaar 2020 – 8 en 9 jaar

Spelletjes spelen en kennis testen. Allerlei soorten spelletjes, voor de lol of informatieve, zijn geschikt. Of constructiebouwwerken maken. Wetenschap ontdekken want ze zijn heel nieuwsgierig, en ze willen veel dingen uitproberen: hoe werkt het en hoe zit het in elkaar? Je zou kunnen zeggen dat de wetenschap op deze leeftijd dan ook een rol speelt. Leerzame spelletjes kunnen op een speelse manier helpen lesstof van school beter onder de knie te krijgen.

Genomineerd speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 8 en 9 jaar:

Color Addict

Een kleurrijk en meeslepend spel, perfect voor spelletjesavonden met het hele gezin, middagpauzes met collega’s of op school en feestjes! Dit is een blauwe kaart.En deze?
Rood of groen? Raak al je kaarten zo snel mogelijk kwijt door de juiste kleur of het juiste woord of allebei of omgekeerd uit te spelen. Bevat 110 kleurrijke kaarten. Waarschuwing: dit spel is heel verslavend!

LEGO DOTS BFF armbandenset

Maak je eigen coole vriendschapsarmbandjes en geef ze aan je beste vrienden! Open de BFF armbandenset, leg de armbanden plat neer en klik de kleurrijke dots erop. Kijk op de verpakking en de meegeleverde inspiratiefolder of ontwerp je eigen design. Decoreer jouw armbanden, zodat ze helemaal bij de persoonlijkheid van jou en je vrienden passen. Draag jullie unieke armbanden met trots! #dotyourworld

LAMA

Lama van 999 games is een kaartspel waarbij het doel is alle kaarten (minpunten) af te leggen. Lukt dat als eerste, dan mag je strafpunten teruggeven. De regels zijn simpel en toch biedt het de mogelijkheid om verschillende strategieën toe te passen waardoor je dit blijft spelen.

Speelgoed van het Jaar 2020 – 10 en 11 jaar

Er mag wel een beetje extra uitdaging bij komen kijken. Hoe ingewikkelder hoe beter. Spelletjes spelen, nog ingewikkelder constructie bouwwerken maken en techniek is leuk en interessant voor deze leeftijd van 10 en 11 jara.

Dit zijn de genomineerden Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 10 en 11 jaar:

Overbooked

Welkom op de drukste luchthaven van ons land. Jij werkt bij de servicedesk en zorgt ervoor dat iedere passagier een stoel krijgt. Dat is nog een heel gepuzzel, want sommige passagiers willen bij het raam zitten en anderen reizen liever in een groep. Bovendien is het vliegtuig overboekt: er zijn meer passagiers dan stoelen…
Ben jij degene die de meeste passagiers tevreden stelt?

De Zoektocht naar El Dorado

Een zoektocht naar een mysterieuze schat, dat wordt een spannende race van expeditieleiders door het oerwoud om als eerste El Dorado te bereiken. Dit spel maakt op een toegankelijke manier gebruik van het ‘deck building mechanisme’  waarbij spelers een ideale mix van kaarten moeten zien samen te stellen.

Cube Duel

Tijdens het spel creëren de spelers een kubus door om beurten een stuk van hun kleur in het spelbord te plaatsen. Ze proberen om zo veel mogelijk vierkanten in hun kleur aan de 3 bovenzijden van de kubus te krijgen. De speler die op het einde van het spel de meeste vierkanten in zijn kleur aan de 3 bovenzijden van de kubus heeft wint het spel.
Ook als alleen te spelen met de one-player-training-mode.

Speelgoed van het Jaar 2020 – 12 t/m 17 jaar

Ben jij ook gek op spelletjes? Steeds meer volwassenen ontdekken dat spelen leuk is. Naast bouwpakketten en allerlei soorten puzzels zijn er interessante en leuke spellen. Spellen rond een thema waar je een tijd lang mee bezig bent of spellen die kennis testen. Ook in groepen spelen is leuk en wordt vaker door jong volwassenen gedaan.

Genomineerd speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 12 t/m 17 jaar:

Herrlof van Jolly Dutch

Tijdens de Vikingperiode vocht je voor de titel van koning. Vier Vikingen vechten nu voor Herrlof: de winst en lof verdiend in oorlog. Wie wordt de volgende Viking koning? Herrlof is een slagenspel voor twee spelers waarbij je speelt tot een van de spelers minstens 50 punten heeft. De speler met de meeste punten wint. Je scoort punten door slagen te winnen en kan bonussen verdienen. Het spel bestaat uit maximaal 10 rondes.

Stay Cool

Stay Cool is een partyspel waarin spelers vrij simpele vragen moeten beantwoorden. De uitdaging zit hem er in dat er door 2 personen tegelijkertijd vragen worden gesteld. De ene moet gewoon beantwoord worden terwijl de andere gespeld moet worden met gekleurde dobbelstenen. Multitasken was nog nooit zo leuk…

Speelgoed van het Jaar 2020 – 18 jaar en ouder

Speelgoed voor 18 jaar en ouder. Net als hierboven, spelletjes doen wordt steeds populairder onder volwassenen. Zelf speel ik ook graag spelletjes, bijvoorbeeld met mijn familie. Maar ook met mijn vriendengroep en hockeyteam.

Genomineerd speelgoed van het jaar 2020 in de categorie 18 jaar en ouder:

De Crew

Een coöperatief en uitdagend kaartspel dat lijkt op een moderne variant van klaverjassen met een twist. Zonder te mogen praten, moeten zij samen 50 ‘missies’ uitspelen. Hierbij is er slechts zeer beperkte communicatie mogelijk. De missies zijn elke keer weer anders en worden steeds moeilijker.

Hoewel het spel vanaf 10 jaar te spelen is, zullen de verschillende missies al vrij snel lastiger worden en uiteindelijk alleen door doorgewinterde kaartspelers  uit te spelen zijn.

Black Stories Uni Edition

Black stories zijn gitzwarte raadsels die je samen oplost. Eén speler is de Raadselmeester, die het raadsel voorleest en de oplossing kent. De andere spelers stellen vragen die alleen met ja of nee beantwoord worden. In de Uni editie lijkt de campus een veilige plek… maar professoren en studenten verdwijnen op geheimzinnige wijze. Denk buiten normale kaders, wees creatief en los de lugubere mysteries rond de universiteit op. Durf jij het aan?

Dit zijn alle genomineerden van de Speelgoed van het Jaar 2020 verkiezing. Ik ben naar een aantal spellen in het specifiek heel geïnteresseerd, vooral wat er binnen de leeftijdscategorie van mijn kinderen valt. Ik merk dat mijn doelgroep veel interesse heeft in duurzaamspeelgoed. Het zou mooi zijn als er ook een categorie voor duurzaam speelgoed komt ij de Verkiezing speelgoed van het jaar.

Spelen in Coronatijd

Buitenspelen kinderen trampoline

Voor velen is het niet eenvoudig steeds samen met anderen de tijd door te brengen. Ger Ramakers, ontwikkelingspsycholoog weet veel van kinderen en spelen en geeft tips. Bekijk de website speelgoedinfo voor meer informatie over speelgoed voor jonge kinderen.

  • Zorg voor routine, als het kan in samenspraak met je kinderen
  • De kunst is om een goede mix te vinden van werken en spelen
  • Afwisseling van werken, spelen, bewegen en regelmatig (op verantwoorde wijze) een frisse neus halen is belangrijk
  • Leren samen spelen
  • Zorg voor ontspanning – spelletjes die veel hilariteit oproepen

Winnaars speelgoed van het jaar 2019
Genomineerden speelgoed van het jaar 2019
Winnaars speelgoed van het jaar 2018

Alles over speelgoed op deze blog.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *