Het Spoorwegmuseum Utrecht

Vandaag gingen wij, in onze voorjaarsvakantie, met twee jonge kinderen (3 en 5 jaar oud) naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. We gingen met de trein, want het is ontzettend leuk om op het station van het Spoorwegmuseum aan te komen. Terug gingen wij met de auto, want papa kwam ons ophalen.

Het spoorwegmuseum Utrecht

Het spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een superleuk en tevens educatief uitstapje met jonge en oudere kinderen. Wij gingen met kleine kinderen en die hebben zich prima vermaakt. Er is heel veel te zien, maar ook heel veel te doen.
Voor de oudere kinderen is het Lab heel erg leuk, dat was voor onze kinderen al wel leuk, maar veel was nog ingewikkeld voor ze. De kleine kinderen vinden de vele treinen die ze kunnen bekijken geweldig, ook zijn er een aantal leuke attracties. De leukste attractie vonden ze het de simulator; De Vuurproef.

De Vuurproef

De vuurproef, spoorwegmuseum

Bij de Vuurproef ga je met maximaal 6 personen in een stoomlocomotief simulator. Je krijgt allemaal een taak en die moet je tijdens de rit uitvoeren. Bijvoorbeeld de druk opvoeren, gas geven of remmen. Het lijkt alsof je in een soort achtbaan zit en je komt verschillende werelden binnen. Van de sneeuw naar de woestijn en terug in de tijd. Heel leuk en een klein beetje spannend.

Het kinderspoor

Het Kinderspoor Spoorwegmuseum Utrecht

Buiten rijdt een treintje, een mini gele NS trein, waar kinderen tot en met 12 jaar in mogen. Het was geen super zonnige dag toen wij er waren, maar het was wel droog toen zij in het treintje gingen. Een rondje met een conducteur achterop, helemaal leuk.

De Grote Ontdekking

Dit was het eerste wat wij bezochten. Met een houtenlift ga je terug in de tijd. Je komt in het jaar 1800 terecht en ziet hoe de uitvinding van de stoomlocomotief tot stand kwam. Een mooi verhaal die je hoort via een audiotour. Je loopt zelf rond en luistert naar het verhaal, ook heel leuk voor de kleinere kinderen. Ze luisterden aandachtig en keken goed rond.

Stalen Monsters

De Stalen Monsters waren ook een heel spectaculaire attractie. In een wagonnetje rijdt je via een soort achtbaantje langs de Stalen Monsters. Met recht hebben ze die naam gekregen, want wat zijn de locomotieven groot! Af en toe lijkt het of je gaat botsen, maar het veilig en leuk. Kinderen onder de 1 meter 20 moeten onder begeleiding van een volwassenen en kinderen moeten zelfstandig en goed kunnen zitten, want ze kunnen niet op schoot.

Veel te zien in het Spoorwegmuseum

Er was natuurlijk nog veel meer te zien dan dit. Kijk je ogen uit en ga terug in de tijd. Ik vond het Maliebaanstation bij binnenkomst al ontzettend leuk, want daar stonden grote kasten met ouderwetse koffers, waar je in kon gluren. In de koffers waren kunstwerkjes met filmpjes te zien. Heel leuk.

Maliebaan treinstation Utrecht Spoorwegmuseum

Tevens stonden er bij het Maliebaanstation al oude treinen, waar je in mocht. Zo bijzonder om te zien hoe mensen vroeger reisden. Ze zaten op bankstellen, dronken uit luxe glazen hun drankjes, terwijl ze van het uitzicht en hun lange reis genoten.

Ook de collecties miniatuur en modeltreinen zijn waanzinnig en er is veel speelgoed te zien en ook te koop. Niet alleen voor treinfans, want het is gewoon superbijzonder, allemaal.

Modeltreinen in het spoorwegmuseum Utrecht

Bereikbaarheid van het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum zit in het centrum van Utrecht. Met een speciale pendeltrein kun je vanaf station Utrecht midden in het museum uitkomen, maar je kunt er ook prima met de bus, auto of fiets komen. Wij vonden een uitstapje met de trein wel passen, dus we gingen vanuit Nijmegen met de trein naar Utrecht Spoorwegmuseum. Dit was 1,5 uur reizen, waarbij we een keer overstapten in Arnhem en één keer in Utrecht (naar station Maliebaan)

De WC in het spoorwegmuseum

Een speciaal stukje in het artikel, over de wc’s van het spoorwegmuseum? Juist, want dit zijn echt de moeite waard. Ze hebben verschillende toiletten in het museum. Als je kinderen hebt, dan kom je vaak wel meer dan één keer op het toilet, als je een dagje eropuit bent. De wc’s in het Spoorwegmuseum zijn echt eye catchers.

Wat dacht je van het toilet bij de hoofdingang? Heel erg retro, toch?! Misschien hebben jouw opa en oma het nog wel gekend, zo’n zitbankwc. Waarbij oude kranten als toiletpapier dienden. Nou was dit in het museum natuurlijk niet het geval, daar was heus wel wc-papier!

WC Spoorwegmuseum Utrecht klassiek

Ook was het kindertoilet echt de moeite waard. Dit toilet zit naast het restauratiegedeelte, het restaurant dus. De kinderwc is uitermate geschikt voor de kleine treinfans

Kinderwc in het Spoorwegmuseum Utrecht

Entreekaartjes Spoorwegmuseum

Treinkaartjes met entreekaartje

De NS biedt een speciaal combinatieticket aan, een treinkaartje met en spoorwegmuseum entreekaartje voor 24 euro. Dit scheelt je al gauw, want een entreekaartje voor het spoorwegmuseum kost 17,50 euro.

Dagretour naar Utrecht Centraal + Pendeltrein en entree tot het museum.
Te koop t/m 2 januari 2020, te gebruiken t/m 31 januari 2020. Lees de voorwaarden op de website van de NS.

HEt techlab Spoorwegmuseum
In het Tech lab

Modeltrein Expo On TraXS

15-16-17 maart 2019

Modelbouwers uit heel Europa worden voor de Modeltrein Expo On traXS uitgenodigd om hun banen te tonen. Niet alleen treinliefhebbers kunnen hun hart tijdens dit evenement ophalen, ook voor gezinnen met kinderen heeft het event veel te bieden. Voor de kleine bezoekers worden bijvoorbeeld opstapjes bij de modelbanen geplaatst, zodat iedereen de modelbanen goed kan bewonderen. Op het jeugdplein is er van alles te doen.

Locatie en openingstijden Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht
www.spoorwegmuseum.nl

Hoe kom je er?

Met de trein vanaf Utrecht centraal kun je op een pendeltrein stappen, die stopt in het museum.

Met de auto: parkeren kan voor de deur, een parkeerkaartje kost € 9,50.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur. Tijdens officiële schoolvakanties ook op maandag geopend

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *