Hete koffie en thee oproep

What's on mama's mind lindanieuws koffie“Het hete kopje thee is de grootste boosdoener, maar je kunt meer doen om brandwonden bij je kind te voorkomen.” Zo luidde de kop van LINDAnieuws op Facebook gisteren.

Toen ik dit vanochtend las moest ik ergens aan denken. Dit is namelijk altijd een van mijn grote angsten; een hete kop thee over je kleintje heen. Vanaf heel klein heb ik mijn zoontje bewust proberen te maken van het feit dat koffie en thee heet en dus gevaarlijk zijn: “auw, heet”. Nu twee jaar oud, weet hij goed dat hij moet oppassen als er koffie en thee op tafel staan. Maar je weet ook dat als kleintjes spelen, ze nergens meer aan denken. Dus je moet altijd alert blijven.

Het gevaar met hete koffie en thee zijn, naar mijn idee, vaak niet de ouders. Maar dat zijn, wat ik ook teruglees uit de reacties onder het bericht op LINDA nieuws nogal eens: het kraambezoek, de kinderdagverblijven en scholen, maar vooral de horeca.

Als ouder ben je er (als het goed is) erg alert op. Je past wel op met het neerzetten van een pot gloeiend hete thee op tafel. Ook houd je je baby niet vast, terwijl je hete koffie of thee drinkt, toch? Ik heb eerder het probleem dat mijn koffie altijd koud is eer ik er aan toekom, maar dat terzijde.

Kraambezoek
Het is weleens onwetend kraambezoek dat rustig een kopje thee in de ene hand en jouw grote geluk op What's on mama's mind - handjesde arm heeft. Toch kan ik daar altijd wel enig begrip voor opbrengen, vooral wanneer ze geen baby’s gewend zijn. Ze denken er simpelweg niet over na wat er mis kan gaan. En jij daarentegen, als (over)bezorgde ouder ziet jezelf al, in gedachten, de brandwonden onder de lauwe douche afkoelen.
Meestal kun je je kraambezoek daar trouwens wel even op attenderen en dat zal niemand je verwijten. Zeg gewoon dat jij het spannend vindt dat hij of  zij de thee vlakbij de baby vast heeft, dan beschuldig je het kraambezoek ook nergens van. Je maakt gewoon duidelijk dat jij het eng vindt met jouw kleintje. Waarschijnlijk zet het kraambezoek gauw het kopje weg.

Oproep
Waar ik zelf een oproep voor wil doen, dit bericht heeft niet voor niets “oproep” in het onderwerp, is alertheid bij Horeca; serveer geen hete dranken over kinderen of kinderwagens heen. Ook al ben je zeer zelfverzekerd over je vaste hand. Wat als iemand ander tegen je aan stoot? Kinderen zijn zeer beweeglijk, zij hebben je zo uit balans.

What's on mama's mind joolz day my joolzIk was zelf pas 15 jaar toen ik in de horeca ging werken. Nog wel in een pannenkoekenrestaurant. Als er ergens veel kinderen komen is het daar wel. Niemand vertelde mij dat je NOOIT hete thee en koffie over een kind of kinderwagen mocht uitserveren. Nu weet ik niet of ik dat ooit heb gedaan, of dat ik misschien zelf wel in zag dat het niet heel verstandig is. Maar, ik kan mij voorstellen dat er meer (jonge) meiden en jongens in de horeca werken die nog totaal geen ervaring met baby’s of kinderen hebben. Die meer oog hebben voor een knappe leeftijdgenoot of voor de fooi die ze kunnen binnenhalen door zo snel mogelijk de drankjes te brengen. Sommigen zijn diep in gedachten over hun naderende tentamen of zeer geconcentreerd aan het onthouden wie welk drankje heeft besteld. Zij zijn niet bewust
van wat er mis kan gaan en wat voor een gevolgen het kan hebben.

Neem je ze dat kwalijk? Ik niet hoor, maar we kunnen er misschien wel wat aan doen. Het is pure onwetendheid als er weer een ober gloeiend hete thee over je kinderwagen heen aan je overhandigd.
Mijn oproep is dan ook aan eigenaren of ervaren medewerkers van horeca gelegenheden, vertel je nieuwe medewerkers regelmatig:   “serveer geen hete dranken of gerechten over kinderen en kinderwagens heen”.

En mocht jij het een ober of serveerster toch zien doen, vertel waarom het niet zo handig is. Dan doen ze het misschien niet nog een keer.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

6 reacties op “Hete koffie en thee oproep

  Ellen

  (18 maart 2016 - 16:13)

  Goed artikel en heel belangrijk dat je dit aankaart. Voorkomen is beter dan genezen.

  Yvonne

  (18 maart 2016 - 11:19)

  Goed om dit onder de aandacht te brengen!

   mamasmind

   (19 maart 2016 - 12:53)

   Ja, hopelijk zijn er meer die het voortzeggen! dankjewel voor je reactie

  Mariska

  (18 maart 2016 - 10:47)

  Helemaal metje eens!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *