Hoe je bergen afval in de badkamer kunt besparen

Tegenwoordig is het een van de meest besproken onderwerpen; duurzaamheid. Je kan duurzaamheid trendy maken. De plastic soep is een toenemend probleem, de temperatuur van de aarde gaat in een razendsnel tempo omhoog, dagelijks worden grote stukken leefgebieden van diersoorten worden afgenomen. Het is daarom van groot belang dat wij rekening met de aarde blijven houden. Enkel ons plastic afval gaan minimaliseren zou al een enorme vooruitgang zijn voor Moeder Natuur. Dit is zit in kleinere, meer dagelijkse producten dan je misschien zou denken.

Wat is bamboe?

Even de feiten; wat is bamboe? Een vervanger voor plastic die de afgelopen jaren snel in opkomst is gekomen is bamboe. Maar wat houdt dit precies in? Waarom zou bamboe een geschiktere vervanger zijn voor plastic dan hout? Waarom zou dit niet schadelijk zijn voor leefgebieden van wilde dieren wanneer deze bamboeplanten gekapt worden?

Een grote misvatting over bamboe is dat het een houtsoort zou zijn. Echter is dit niet zo, bamboe is een verzamelnaam van een aantal grassoorten. Wat bamboe uniek maakt, is dat het meerdere eigenschappen heeft van hardhout. Toch groeit het net als een grassoort. De snelste bamboesoort groeit tot wel 1 meter per etmaal! Hierdoor kan een bamboeplant in 4 jaar volgroeid zijn. Wanneer dit vergeleken wordt met bomen Dit in tegenstelling tot ‘normale’ bomen, hierbij kan het wel 25 tot 75 jaar duren voordat zij volgroeid zijn. Bamboe hout is zeer duurzaam, dit kan een levensduur hebben van 25 tot 30 jaar. Dit is aanzienlijk meer ten opzichte van hardhout, wat een gemiddelde levensduur van 15 tot meer dan 25 jaar heeft.
Omdat bamboe de eigenschappen van hardhout heeft, maar de groeisnelheid van een grassoort is het de ideale vervanging van diverse houtsoorten. Hiernaast is het 100% biologisch afbreekbaar, omdat het een natuurlijk product is. Hierdoor is het ook nog eens een goede plastic vervanger. Doordat bamboe zo snel terug groeit, kan ontbossing worden geminimaliseerd. Zo worden leefgebieden van wilde dieren ook minder aangetast. Op het moment wordt er veel van Moeder Natuur gevraagd, waarbij wij, als mensen, haar niet de tijd gunnen zich te herstellen. Hierdoor zijn wij de aarde aan het uitputten.

Naast dat het sneller groeit, geeft de bamboeplant 35% meer zuurstof af dan ‘normale’ hardhout bomen. Bovendien neemt deze 5 keer zoveel CO2 op dan hardhout bomen. In grote mate reduceert dit dus ook zeker het broeikaseffect. Daarnaast is het een grassoort die groeit zonder toegevoegde pesticiden en kunstmatige stoffen, dit is dus een 100% natuurlijk proces wat helemaal niet schadelijk is voor het milieu. Tenslotte geeft bamboe weinig afval, elk gedeelte van de plant kan worden benut. Van eetstokje tot vloerbedekking. Bamboe heeft oneindig veel mogelijkheden.

Hoe één simpele tandenborstel een groot effect kan hebben

Badkamer met waskom

Dit zijn de feiten over bamboe. Maar wat kunnen wij hier nu mee? Wellicht dat je zelf ook je eigen levensstijl een stuk kan verduurzamen. Een bekend bamboe product is de bamboe tandenborstel (deze wordt onder andere verkocht bij www.bamboebadkamer.nl). Veel mensen maken op het moment nog gebruik van een ‘ouderwetse’ plastic tandenborstel. Wanneer we de cijfers op een rijtje zetten, zien we hoe groot het effect nou eigenlijk is van het gebruik van zo’n tandenborstel. Er wordt namelijk vanuit het American Dental Association aangeraden je tandenborstel elke 3 á 4 maanden te vervangen. Wanneer we er vanuit gaan dat iedereen dat advies opvolgt, zouden we uitkomen op zo’n 23 miljard (!!!) tandenborstels die jaarlijks weggegooid worden. Probeer daarom eens in plaats van een standaard, plastic, tandenborstel een bamboe tandenborstel aan te schaffen. Deze is kwalitatief net zo goed, net zo hygiënisch maar nét een stukje beter voor de wereld. Bamboe tandenborstels zijn niet de enige producten die een vervanging zijn voor plastic. Denk aan bamboe zeepbakjes, bamboe badbruggen of wasbare wattenschijfjes. Bij deze laatste denk je waarschijnlijk niet gelijk aan bamboe. Toch is het zo. Hier gaan we zo verder op in.

Hoe bamboe wegwerpproducten herbruikbaar kan maken

Bamboe is een 100% natuurlijk materiaal, waardoor het dus ook 100% biologisch afbreekbaar is. Het blijft niet enkel bij een plasticvervanger. Bamboe kan voor veel meer producten een duurzame vervanging bieden. Wattenschijfjes die normaal één keer gebruikt worden en daarna weggegooid worden, zijn in principe onnodig afval. Er bestaan tegenwoordig namelijk wasbare wattenschijfjes gemaakt van bamboe textiel. Vrouwen gebruiken gemiddeld tot zo’n 1.000 wattenschijfjes per persoon per jaar! Deze wegwerpbare wattenschijfjes lijken dus niet zo’n grote impact te hebben, maar op grote schaal kan er een hele berg afval bespaard worden. De herbruikbare wattenschijfjes kunnen gewoon de wasmachine in. Naast dat het afval bespaard, zal het op lange termijn ook een stuk goedkoper zijn. Aangezien de wasbare wattenschijfjes slechts één keer aangeschaft hoeven worden. Gemiddeld gaat één herbruikbaar wattenschijfje tot zo’n 3 jaar mee. Gemiddeld gebruiken vrouwen 2,7 wattenschijfjes per dag. Met 10 wattenschijfjes in een pack, kan je er dus gemakkelijk jaren plezier van hebben!

Paper & Boo wasbare wattenschijfjes

Hoe je duurzaamheid trendy kan maken

Even buiten het duurzame aspect om; Bamboe is ook mega trendy. IKEA zelf heeft bamboe uitgeroepen tot dé trend van 2020. Maar wat maakt bamboe zo trendy? Bamboe is een materiaal wat op veelzijdige manieren te verwerken is in het interieur. Het wordt gemakkelijk geassocieerd met tropische bestemmingen en panda’s. Daarom is het goed te combineren met planten, kleuren en motieven. Volgens IKEA is het ook zo trendy, doordat het een veelzijdig materiaal is. Het is gemakkelijk in veel verschillende huisstijlen te verwerken. Bamboe draagt bij aan de natuurlijke uitstraling van je huis-, slaap- of badkamer. Tenslotte is het natuurlijk trendy om duurzaam te zijn.

Het is dan ook steeds meer terug te vinden in badkamer interieurartikelen en accessoires. Een luxe bamboe badbrug om een avond heerlijk te ontspannen in bad met een goede film en een wijntje. Of een bamboe zeepbakje in plaats van een wit plastic zeepbakje staat ook een stuk chiquer. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden in verschillende soorten accessoires om uw badkamer nét een stukje duurzamer te maken.

Deze blog is geschreven door Marit Havermans, student Avans Hogeschool Breda.

Lees ook:
Natuurlijke verzorgingsproducten

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *