Hoe motiveer je je kind om huiswerk te maken?

Is jouw kind in de leeftijd beland dat hij of zij huiswerk meekrijgt? Terwijl de een dat met plezier direct zelf gaat doet, zal de ander het zolang mogelijk uitstellen. Hoe maak je huiswerk leuk of hoe motiveer je jouw kind om aan de slag te gaan met zijn taken?

Uiteraard verschilt het per leeftijd hoe je ze wil motiveren. Bij die allerkleinsten zit er allemaal nog niet zo’n druk op, maar zal je het vooral leuk maken, want al spelenderwijs leren ze, toch?

Een eigen bureau

Stokke Tripp Trapp huiswerk

Een van de manieren waarop je huiswerk voor je kind plezieriger of aantrekkelijker kunt maken, is door ze een eigen plekje te bieden. Bijvoorbeeld middels een eigen bureau. Een plekje waar ze zich fijn voelen en waar ze hun eigen spulletjes hebben. Een pennenbak, een laatje voor hun spulletjes, een fijne stoel en een goede werkplek, met veel ruimte voor hun papieren of laptop.

Onze oudste kreeg toen hij naar de basisschool ging een eigen werkplek; een bureau met een mooie zwarte Stokke Tripp Trapp stoel. Nu de tweede ook naar school gaat na de zomervakantie, is het roze Tripp Trapp ook al binnen. Het bureautje gaan we samen met haar uitzoeken. Je hebt ook websites met tweedehands bureaus. Wat ook ideaal is.

Laat ze zelf het initiatief houden

Laat kinderen zelf initiatief deels in de hand houden voor huiswerk. Veel kinderen zullen altijd voor spelen kiezen ten opzichte van het maken van huiswerk. Want verplichte taken leggen het uiteraard gauw af tegen vrijspelen. Dus geef ze het gevoel dat ze zelf mogen bepalen. Door ze bijvoorbeeld twee opties te geven: eerst spelen en daarna huiswerk of eerst huiswerk en daarna spelen. Ze een timer en ze hebben het zelf in de hand.

Maak samen huiswerk

Samen huiswerk maken betekent niet dat jij het huiswerk voor hen maakt. Maar ga er bij zitten en laat hem of haar vertellen wat ze moeten doen en hoe ze het zouden aanpakken. Vraag wat ze zouden doen en als ze er niet uitkomen probeer suggesties te doen. “Zou je dit kiezen, of misschien dit…?” Met rekenen kun je er materiaal bij pakken om het te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld door speelgoed autootjes of My Little Pony’s op te tellen. Of bij taal om eerst iets uit hun favoriete boek te lezen of na te schrijven.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *