Hoe reinig je houten meubels?

Soms krijg ik gastblogs die gewoon ontzettend zijn. Zoals deze door Hans. Wij hebben wel wat hout in huis, maar ook houten speelgoed. Met houten meubels breng je sfeer in huis. Bovendien is hout natuurlijk, tijdloos en met veel verschillende soorten materialen te combineren. Met regelmatig onderhoud blijven je meubels langdurig mooi. Hoe reinig je houten meubels. 123toilet geeft je een aantal handige tips.

Tip 1 Onderhoud van meubels met of zonder laklaag

Je hebt houten meubels mét of zonder laklaag. Een laklaag biedt extra bescherming aan het hout. Ideaal met kinderen, maar ook wanneer je niet continu wil letten op risicofactoren met betrekking tot krassen en vlekken. Gelakte meubels hebben vaak wel een minder natuurlijke uitstraling. Heb jij meubels met een laklaag? Deze reinig je het best met een vochtige doek of mild reinigingsmiddel. Allesreiniger verwijdert vlekken en laat een frisse geur achter. Gebruik nooit schuurmiddel of bijtende producten, hiermee beschadig je de laklaag.

Tip 2 Teakhouten meubels reinigen

Heb je meubels van teakhout? Teakhouten meubels vertonen een prachtige tekening in het hout. Reinig dit meubilair met groene zeep, dit verwijdert alle vlekken en ontvet het oppervlak. Groene zeep zorgt ervoor dat de houten meubels hun natuurlijke kleur behouden. Bovendien ruikt het ook nog eens heerlijk fris.

Tip 3 Voorzichtig met onbehandeld hout

Voor een natuurlijke uitstraling kies je meubels van onbehandeld hout. Let op met dit soort meubilair: het is gevoeliger voor vlekken. Aanwezige vlekken verwijder je met speciale houtzeep. Probeer ernstige vlekken te verwijderen met een sponsje gedrenkt in houtzeep, maak hierbij licht draaiende bewegingen. Verdwijnt de vlek niet, probeer dan eens een intensieve houtreiniger. Gebruik in ieder geval nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammonia. Ook gewoon water laat vlekken achter.

What's on mama's mind schortje Zosan

Tip 4 Eikenhouten meubels laten glanzen

Eikenhout is enorm populair. Het is een vrij sterk en enigszins buigzame houtsoort met een robuuste uitstraling. Wil je eiken meubels laten glanzen, meng dan een liter bier met een theelepel distelolie. Voor het verwijderen van vlekken gebruik je een vochtige doek, gedrenkt in bier. Werk je liever met een professioneel product, kies dan voor een speciale houtreiniger.

Tip 5 Reinigen van notenhout

Notenhout kent een mooie afwerking, het wordt gebruikt in meubelen en als exclusief dashboard in luxeauto’s. Notenhouten meubels reinigen je eenvoudig met wat melk. Je verwijdert hier niet alleen stof maar ook vlekken mee. Bovendien voedt de melk de bovenste laag van het meubilair. Daarnaast zijn er speciale houtreinigingsproducten verkrijgbaar, die niet alleen reinigen maar ook nog eens een frisse geur achterlaten.

Goed om te weten

Er zijn veel verschillende houtsoorten zoals eiken, beuken, noten, teak of kersenhout. Ook vurenhout, mahonie en steigerhout zijn populaire houtsoorten voor het creëren van de mooiste meubelen. Weet welke houtsoort je in huis hebt.  Zo kun je het onderhoud en de reiniging perfect hierop afstemmen.

Plaats meubels bij voorkeur in een ruimte met een constante temperatuur van 21 graden en een luchtvochtigheid van 60%. De meeste woonkamers voldoen hieraan. Let echter op tijdens de winterperiode, zet de verwarming nooit lager dan 16 graden.

Het is raadzaam om houten meubels twee keer per jaar te voorzien van een onderhouds- en reinigingsbeurt met behulp van was of olie. Dit geldt met name voor onbehandelde meubels of meubels die vanuit de producent behandeld zijn met was of olie.

Deze producten zijn verkrijgbaar als bijenwas, antiekwas, lijnolie, teakolie of meubelolie. Kijk goed op de verpakking voor welk meubilair het product geschikt is.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *