Hoe werkt Avi lezen?

Heb jij kinderen op de basisschool die beginnen met lezen? Dan heb je vast al te maken gehad met AVI-lezen. Hoe werkt Avi lezen nu? Het oude AVI-lezen, zoals jij het zelf kent is niet meer. Er is een nieuw AVI systeem. Welke ik jou hieronder in het kort ga proberen uit te leggen. Mocht je nog aanvulling hebben of vragen, laat hieronder bij reactie dan wat achter.

Hugo een vreselijk eng beest

Avi niveau oud en avi niveau nieuw

AVI 1 (oud) is nu AVI Start – M3 (nieuw)
AVI 2 (oud) is nu AVI Start – M3 – E3 (nieuw)
AVI 3 (oud) is nu AVI Start – E3 – M4 (nieuw)
AVI 4 (oud) is nu AVI Start – M4 – E4 (nieuw)
AVI 5 (oud) is nu AVI Start – M4 – E4 – M5 (nieuw)
AVI 6 (oud) is nu AVI Start – E4 – M5 – E5(nieuw)
AVI 7 (oud) is nu AVI Start – E5 – M6 (nieuw)
AVI 8 (oud) is nu AVI Start – E5 – M6 – E6 – M7 (nieuw)
AVI 9 (oud) is nu AVI Start – M6 – E6 – M7 (nieuw)
AVI 9+ (oud) is nu AVI Start- M7 – E7 – Plus (nieuw)

Avi niveau per leerjaar

Vanaf de kleuterklas komt vaak de interesse in letters en in groep 2 worden de eerste letters en misschien wel woordjes gelezen. Kinderen die veel worden voorgelezen zullen ook eerder zelf plezier beleven aan lezen. Ze zien dat jij graag en met plezier (voor)leest, dat motiveert de kinderen ook weer. De basis voor het lezen wordt dus al vroeg gelegd. Heb je voorheen niet veel voorgelezen, dan is dat niet erg, het is nooit te laat om nog te beginnen. Ook als kinderen zelf al kunnen lezen worden ze nog graag voor gelezen uit boeken voor kinderen.

Vanaf groep 3 krijgen kinderen echt met AVI lezen te maken. Het oude Avi niveau (Analyse van Individualiseringsvormen) zoals wij het kennen bestaat echter niet meer. Sinds 2008 is er een nieuw systeem ontwikkelt dat is gekoppeld aan de leerjaren van het onderwijs. Elk jaar heeft een middenmoment (M) en een eindmoment (E). Dat het moment waarop metingen worden gedaan.

Het leesniveau wordt als het waren over een jaar verdeeld in twee momenten: Midden is het niveau dat een kind rond de maand januari bereikt moet hebben en Eind staat voor het eind van het schooljaar, dus juni.

De twee momenten zijn afgekort tot M en E

Je hebt twee letters die je terug ziet komen in het AVI-niveau. M staat voor Midden en E staat voor Eind.

Er is ook nog een AVI-niveau Start. Dat is het aanvang niveau in groep 3. Start is dus in groep 3. M3 is het midden van groep 3 en E3 is het eind van groep 3 (dus net voor de schoolvakantie).

De gorgels

Wanneer ga je naar een hoger niveau?

Heeft een kind meerdere teksten van een niveau goed gelezen, dan schuift hij of zij door. Voorkom frustratie en laat een kind niet te gauw doorschuiven naar een hoger niveau of zet gerust een stapje terug.

Bibliotheek heeft andere AVI niveaus

Soms zie je ook andere letters voorbij komen? Zoals in de bieb zie je A, B en C. Dat is dus weer anders dan de school AVI-niveaus. Verwarrend, maar hieronder een beetje een idee:

Niveau A: AVI start tot E5 (kinderen tot 9 jaar)

De A-boek zijn de start boeken. De meeste kinderen starten in groep 3. Maar ook sommige kleuters hebben al interesse in de A-boeken. Niveau a heeft AVI-niveaus AVI Start tot AVI E5. (groep 3 tot en met groep 5).

Niveau B: AVI M6 tot Plus (kinderen van 9 tot 13 jaar)

Avi M6 tot het hoogste avi niveau (AVI Plus) heeft de categorie B-Boek. Groep 6 tot de eind groep 8.

B-boeken zijn geschikt voor kinderen uit groep 6 tot en met 8. Dit gaat om de AVI-niveaus AVI M6 tot AVI Plus.

Niveau C: AVI plus (kinderen van 13 jaar en ouder)

C-boeken lezen kinderen vanaf AVI Plus (groep 8 en hoger).

AVI-boeken recensies op What’s on mama’s mind

Hier zie je hoe je de boeken over AVI-niveaus op deze site kunt vinden.

Voorbeeldpagina avi-niveaus lezen

Welk boek lees jij op moment? Wij lezen nu Alle Hens Aan Dek, een leuk boek om voor te lezen voor kinderen vanaf vijf jaar en zelf te lezen vanaf zeven jaar.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Hoe werkt AVI-lezen met de nieuwe methode
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *