Jongens en meisjes spelen met stereotype speelgoed

Jongens spelen met auto’s en hun lievelingskleur is blauw. Meisjes spelen met poppen en dragen jurken, hun lievelingskleur is roze. Rondom kinderen is een hoop stereotype. Al heel jong leren jongens dat ze jongens zijn en jongens dingen moeten doen. Meisjes leren dat ze schattig en lief zijn en mooie roze jurken dragen. Speelgoed speelt er op in.

Op de tractor in de tuin

Stereotype speelgoed

Ik las dit onderzoek over stereotype speelgoed een tijdje terug en vandaag was er ook nieuws over de nieuwste campagne van SIRE, het artikel kopte “We moeten jongens laten stoeien en druk doen“.  Mijn zoontje speelt  voornamelijk met auto’s, vooral dienstauto’s zoals brandweerwagens, ambulances en politie zijn favoriet. Daarnaast is hij echt van het buitenspelen, fietsen, ravotten in de tuin en het bouwen van tenten. Spelen jouw kinderen veel buiten en doen de jongens echte jongens dingen? Wat zijn dat eigenlijk jongens dingen? Gender neutraal opvoeden is ook al zo’n hot topic, maar is dat wel goed?

“Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde”, aldus directeur SIRE, Van der Helm. “Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past.”

Stoere meisjes

shoesme schoenen met skateboard

Mijn dochtertje die nu 1 jaar en 9 maanden is die speelt echter ook graag met auto’s. Ze bouwt ook met de Duploblokken, maakt een trein of een autowasstraat en roept tu ta tu ta terwijl ze over straat rent. Mijn dochtertje daarentegen is ook nu al gek op armbanden van mama omdoen, nageltjes laten lakken en haarelastiekjes in haar haren dragen. Worden jongens fan van jongensspeelgoed, doordat wij het ze geven, of hebben ze zelf deze voorkeur. Hoe zit dat met meisjes? Is het erg dat we stereotype speelgoed aanbieden?

Stereotype speelgoed

De conclusie die ik uit het artikel, over stereotype speelgoed, haal is dat het steeds meer stereotype worden van het speelgoed helemaal niet zo erg lijkt te zijn. Ik citeer een stuk uit het artikel:

“Jongens hebben al vroeg een voorkeur voor bepaalde soorten speelgoed en spelen überhaupt minder graag met vrouwelijk speelgoed, of het nu roze is of niet. Aan de andere kant blijken meisjes op deze jonge leeftijd ook nog niet echt een voorkeur te hebben voor speciaal meisjes speelgoed, dus zou het weer niet perse roze moeten zijn. Het lijkt erop dat vrouwelijk speelgoed minder de ontwikkeling stimuleert dan mannelijk speelgoed en dat het vrouwelijke speelgoed ook minder geliefd is bij zoals jongens als meisjes tot vier jaar. Toch hielp juist het vrouwelijke speelgoed bij het spelen van het meest complexe spel voor zowel jongens als meisjes. “Meisjes” speelgoed heeft dus zeker ook goede eigenschappen!”. Aldus Spel, speel, spelen.

Oké, lees vooral ook zelf het artikel. Wat ik zie dat een mix van speelgoed zeker de moeite waard is. Als je het allemaal aanbiedt dan kan jouw zoon of dochter zelf een keuze maken. Dat bij ons de poppen wat vaker blijven liggen, maar de auto’s het meest te voorschijn worden gehaald is niet erg. Favoriet speelgoed bij onze peuters.

What's on mama's mind duplo getallentrein

Lego Duplo Kleuterklas

Lego Duplo heeft de lijn:  Mijn eigen stad: een herkenbare wereld met moderne DUPLO figuurtjes. Jonge kinderen vinden het prachtig om hun eigen dagelijkse schoolbelevenissen, van speeluurtje en middageten tot persoonlijke verzorging, na te spelen met deze kleurrijke duplo set.
Ze spelen alledaagse gebeurtenissen na. Dit speelgoed vindt mijn dochtertje erg leuk. Mijn zoontje echter ook, ik merk dat speelgoed van Duplo bijna altijd voor jongens als voor meisjes geschikt is, dat was ook het geval met de getallentrein en vrachtwagen. bijvoorbeeld. Nu zocht ik zelf dan wel weer wat uit voor mijn dochter waarmee een soort rollenspel gespeeld kan worden, maar ach, dit had ik toch eigenlijk ook voor mijn zoontje wel kunnen uitzoeken. We spelen na wat er op het kinderdagverblijf gebeurt.

Lego duplo kleuterklas

Bij de kleuterklas zitten drie duplo figuurtjes. Een jongetje, een meisje en een leraar. Superleuk vind ik ook de wc, daar kan ze dan ook meteen kennis maken met het zindelijk worden.

Conclusie: Lego Duplo Kleuterklas zocht ik zelf uit voor mijn meisje, maar het is prima geschikt voor allebei.

Lego Duplo Duwtrein

De rein is garantie voor succes hier in huis, ik schreef in januari al over de elektrische duplo trein (op batterijen) die mijn zoontje voor zijn verjaardag kreeg van ons. Er wordt veel mee gespeeld, er wordt gevarieerd met de routes en er worden tunnels en bruggen bij gebouwd. Zijn duplo treinset werd uitgebreid met een duplo duwtrein. Als een echte machinist duwt hij zijn trein over de rails, hij stopt onderweg om spullen op de trein te laden. Kratten met appels, een hond en een poes, pompoenen. Er zitten ook twee figuren bij, maar we mengen altijd al het duplo speelgoed met elkaar. Zo kun je een groot speelveld bouwen. Naast de spoorbaan staat nu ook de kleuterschool en een boerderij.

 

De Lego Duplo Duwtrein is superleuk speelgoed zowel voor jongens als voor meisjes. Kortom, duplo heeft speelgoed dat in de meeste gevallen voor zowel jongens als meisjes even leuk is!

 

Bron1: We moeten jongens laten stoeien en druk doen waarschuwt SIRE – via NOS.nl
Bron2: Spel, speel, spelen: stereotype speelgoed

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *