Kaartjes pretparken en dierentuinen te duur?

What's on mama's mind - dierentuin Emmen
Dierenpark Emmen

Gister las ik een artikeltje in het AD over dat pretparken en dierentuinen snakken naar bezoekers die hun broodtrommeltjes thuislaten en hun geld uitgeven in de restaurants van de parken. Ik sta daar eigenlijk niet van te kijken, want ik begrijp die bezoekers wel. Het is behoorlijk prijzig om een dagje uit te gaan tegenwoordig, vooral met een heel gezin. Zo’n dreumes van 1,5 jaar is vaak nog gratis, dat scheelt voor ons een hoop, maar zelfs dan vind ik het duur. Een dierentuinkaartje kost ruim 20 euro per persoon, parkeren vaak nog 5 euro.

Gisteren twitterde ik dit nieuwsartikeltje. Daarop kwamen meteen reacties, die ik goed begrijp. Er zijn gezinnen met 4 kinderen of wel meer. Dan is het haast onbetaalbaar om naar een park te gaan.

Ik lees er dat er ook een oorzaak ligt in het ‘aanbod’ van de producten die je kunt kopen in de parken. Er werd in het artikel zelfs gefilosofeerd over het aanbieden van verse producten, streekproducten en dergelijke. Dat zou een mooi idee zijn, maar ik twijfel wel of het alleen daar aan ligt. Ik vind dat bij een pretpark best wel iets ongezonds mag horen. Een frietje op zijn tijd kan geen kwaad, mits het niet van die slappe veel te zoute frieten zijn (want dat wil ook nog weleens het geval zijn).

Een betere optie is naar mijn idee, wat je ook terugleest in het artikel, het aanbieden van goedkopere

What's on mama's mind - pinguins Burgers Zoo
Burgers Zoo

opties. Het kan ontzettend duur zijn om een simpel broodje te halen op een dergelijk park. Ik weet niet of het er al is, maar anders: bied ook gewoon broodjes aan voor € 1,50 tot 2,00 en frisdrank voor € 1,50. Kun je al diksap, limonade of pakje appelsap krijgen voor € 0,50 voor de kleintjes? Een plakje ontbijtkoek, een eierkoek, handfruit of soepstengels, voor niet al exorbitante prijzen?

De ontbijtjes zoals Ikea ze heeft vind ik ook een goed idee. Ik durf te wedden dat er een heleboel meer mensen komen ontbijten bij een ontbijtje van minder dan 5 euro. Hartstikke leuk, ontbijten tussen de pinguïns.

De entree van de parken is vaak al zo duur, dat je daarom de afweging waarschijnlijk maakt om je eigen lunch mee te nemen. Ons zoontje is nog erg klein, dus we zijn nog niet veel naar parken geweest. Een paar keer naar Burgers Zoo. Fantastische dierentuin, vooral de Ocean was zeer geslaagd. Een voordeel van Burgers Zoo is dat je er op veel plaatsen naar binnen kan (dessert, bush, ocean), dus ideaal met regen of kou. De anderhalf uur dat hij dat vol hield zijn dan wel prijzig (21 euro per kaartje zo uit mijn hoofd) en dan ook toch wel vaak een drankje op een terras ofzo. Ik begrijp dat mensen dan toch niet (kunnen) gaan.

De pretparken en dierentuinen hebben het natuurlijk ook moeilijk, dus ik begrijp het ook wel weer dat ze inkomsten nodig hebben. Maar misschien zit de oplossing niet in de entreeprijzen verhogen en dure versnaperingen.

Helaas heb ik ook niet de geschikte oplossing voor meer inkomsten voor deze parken. Veel parken verhuren al ruimten aan bedrijven voor vergaderingen en conferenties. Daar zit veel meer geld. Zorg dat je goede ruimtes hebt en goede apparatuur, misschien nog wat mooie locaties voor bruiloften? Wellicht picknickmanden voorbereiden en uitlenen om in het park op een idyllische plekjes te picknicken (zonder de beesten gek worden van alle heerlijke geurtjes, natuurlijk).

Soms krijg je wel korting als je online je kaartje koopt. Een kaartje bij de Efteling scheelt je online € 4,-. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis.

 

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

2 reacties op “Kaartjes pretparken en dierentuinen te duur?

  Leonie

  (26 augustus 2015 - 10:44)

  Een dagje pretpark/dierentuin is inderdaad al snel heel duur. Maar als ik het goed heb woon je in Nijmegen? Ben je al een keer naar Tiergarten Kleve geweest? Toegang is €5,- en kinderen tot 2 jaar gratis. Wel met goed weer gaan want er is niets overdekt en de dierentuin is natuurlijk niet zo spectaculair als Burgers Zoo (hoog geit gehalte…) maar voor de kleintjes geweldig! Ook kan je diervoeder kopen waarmee je de meeste dieren kan voeren onze dochter van (toen) 9 maanden vond het in ieder geval geweldig.

   mamasmind

   (26 augustus 2015 - 11:12)

   Dankjewel voor de tip Leonie. Dat ken ik nog niet, woon inderdaad in Nijmegen. Ga ik zeker proberen (met mooi weer :)).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *