Kabouterbos

We zitten inmiddels midden in de tweede lockdown. We zijn het jaar begonnen met thuiswerken en thuisonderwijs en voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat we er wel op uit kunnen de komende tijd. Pretparken, dierentuinen, musea en de restaurants zijn dicht. Het voordeel tijdens de eerste lockdown was het ontzettend mooie weer, we konden lekker naar buiten. In de tuin zitten, in de speeltuin spelen, maar helaas is het op moment niet zulk mooi buitenspeelweer. Zelf had ik een beetje hoop op de voorspelde sneeuw, dat zou ook wel wat vreugde brengen bij het buitenspelen voor de kinderen, maar ook dat zit er toch niet in bij ons in de regio. Helaas!

Gelukkig zijn er nog wel dingen die je kunt doen als je er toch even op uit wilt, maar dit wel coronaproof wilt aanpakken. Ik verzamelde een aantal kabouterbossen voor je.

What's on mama's mind kabouterbos

Kabouterbos

Allereerst wat is een kabouterbos? Is dat een bos waar kaboutertjes leven? Ja, eigenlijk wel. Het is een bos of wandelroute waar diverse kabouters zijn geplaatst en zo maak je de wandeling met je kinderen nog leuker. Veel kabouterbossen hebben digitale wandelroutes, met daarbij opdrachten. Wij gaan geregeld naar het Kabouterbos in Beek Ubbergen, daar hebben we nog een boekje bij die we ooit gekocht hebben aan het start van de route, bij het hotel in Beek Ubbergen.

Ik heb gezocht waar er allemaal een kabouterbos, kabouterroute, kabouterwandeling of iets in die trant is in Nederland. Je ziet ze hieronder gesorteerd op provincie. Ik kreeg ook een tip over een kabouterberg en een kabouterpad in België, deze zijn reeds toegevoegd aan de verzameling en vind je onder het kopje België.

What's on mama's mind kabouterbos

Kabouterpad Drenthe

Eext – Rijk der Kabouters

Eext is een dorp in de provincie Drenthe in de gemeente Aa en Hunze. Net als Eexlo gelegen op de Hondsrug. Je vindt er het Rijk der kabouters. Je kan zelfs logeren in het kabouterbos, is vakantiehuisje is een unieke kabouterbelevenis in de Drenthse natuur. Het park ligt aan de rand van Eext en is geweldig leuk voor kinderen tot ongeveer 8 jaar.
Bezoek het Rijk der Kabouters op de website.
Een unieke kabouterbelevenis voor kinderen tot 8 jaar. Het park is gelegen aan de rand van Eext in het prachtige Drenthe.

Hoe kom je bij het Rijk der Kabouters?

Adres Rijk der kabouters
Gieterstraat 20
9463PX Eext
Geopend vanaf 1 april (wintersluiting)

Exloo – Kabouterland

Exloo is een dorp in de gemeente Borger-Odoorn, op de hondstrug in Drenthe.
Een heel fijn gebied om te wandelen en fietsen. Ze hebben een heel leuke wandeling in Kabouterland, een dierentuin die helaas niet in de winter open is.
Kabouterland is geopend vanaf 1 april tot en met 31 oktober.

Ik kwam een filmpje van Kabouterland tegen op YouTube


Hoe kom je bij Kabouterland?

Adres Kabouterland:
Zuiderhoofdstraat 11, 7875 BW Exloo
Geopend: 1 april t/m 31 oktober

Gelderland

Beek Ubbergen bij Nijmegen

Dit kabouterbos bij Nijmegen kennen wij uit ons duimpje, want vanuit Nijmegen is dit heel dichtbij en makkelijk te bezoeken. Ook leuk als je in de dorpen en steden in de omgeving van Nijmegen woont, zoals Beuningen, Elst, Lent, Oosterhout, Berg en Dal, Groesbeek en Arnhem. Het Kabouterbos of kabouterpad in Beek Ubbergen kan je gewoon lopen en is vrij toegankelijk. Het is niet makkelijk met kinderwagen te lopen, omdat je wel wat trappen hebt en het is echt een bospad met veel wortels, smalle en onverharde weggetjes. Het is een prachtigbos. Je kan ook een boekje kopen bij het hotel. Dan weet je ook welke kabouters je kan vinden en heb je een routebeschrijving.

Nunspeet – Kabouterpad

Op de Veluwe in Gelderland vind je Nunspeet en in Nunspeet wandel je het leuke kabouterpad. Het kabouterpad is echter alleen open tijdens openingstijden, die kon ik zo snel niet terug vinden op de website van het bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe.

Het kabouterpad is geschikt voor kabouters van 3 tot 7 jaar. Kosten: € 5,- per kind (incl. muts, drinken en koekje) + € 10,- borg (contant).
Je hoeft alleen voor de kinderen te boeken.

De wandeling duurt ongeveer 1 a 1,5 uur.

Hoe kom je bij het Kabouterpad in Nunspeet?

Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe
Plesmanlaan 2
8072 PT Nunspeet

Renkum – Kabouterpad in het Renkumse Beekdal

In de buurt van Arnhem ligt in de provincie, Gelderland Renkum. Een prachtig groen gebied, waar je een route over het kabouterpad kan lopen, langs de houten kabouters. Het kabouterpad kan je ook zonder boekje lopen. Het is een echt succes voor de kleintjes.

Voor 5 euro per kind krijg je een kaboutermuts. Hiervoor ga je naar het bezoekerscentrum Renkums Beekdal. Ook krijg je een rugzakje mee met materiaal voor de opdrachten die je later kan terugbrengen in ruil voor een verrassing en een bon voor een hapje en een drankje in Lunchroom de Beken (afhankelijk van openingsmogelijkheden horeca).

Hoe kom je bij het Kabouterpad in Renkum?

Informatiecentrum Renkums Beekdal
Nieuwe Keijenbergseweg 170
6871 VZ Renkum

Noord-Brabant

Kabouterpad Mastbos Breda

Breda ligt in het westen van Brabant. Hier vindt je het prachtige kabouterpad Mastbos. Het boekje met opdrachtjes en de route kun je gratis downloaden op de website Staatsbosbeheer en heeft 23 leuke opdrachtjes.
https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/baronie-van-breda/kabouterpad-mastbos

Ook kun je een arrangement afnemen bij restaurant De Boschwachter Mastbos voor € 8 dan krijg je ook een kabouterpannenkoek en wat te drinken.

Hoe kom je bij het kabouterbos Mastbos?

Restaurant De Boschwachter Mastbos
Huisdreef 4
4836 AM Breda

Noord-Holland

Amsterdamse Waterleidingduinen – Kabouterdorp De Zilk

De Amsterdamse Waterleidingduinen vind je tussen Zandvoort en Noordwijk. Het is een uitgestrekt duingebied dat is ingericht voor waterwinning voor de stad Amsterdam.
Hier kun je heerlijk wandelen en vind je het Kabouterdorp De Zilk. Bij ingang De Zilk staat de eerste kabouter. Dit dorp is al 30 jaar geleden ontstaan toen een boswachter de eerste kabouter heeft neergezet.

Hoe kom je bij Kabouterdorp De Zilk?

Ingang de Zilk
De Zilk
Joppeweg 1

Purmerend – Kabouterpad Purmerbos

Het Kabouterpad in het Purmerbos kan je op eigen gelegenheid lopen. Wel kun je (corona proof) een opdrachtenvel, kaboutermuts en een kabouterpin ophalen bij de VVV Museumwinkel

De kosten zijn € 3,50 en € 1,50 voor elk extra kindje voor wie je een kaboutermuts en kabouterpin wil ophalen bij de VVV Museumwinkel.

Hoe kom je bij het Kabouterpad in het Purmerbos?

VVV Museumwinkel
Peperstraat 35, Purmerend

Schoorl – Kabouterpad in Schoorl

In de Schoorlse Duinen vind je het Kabouterpad bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Het pad is alleen toegankelijk tijdens openingstijden van het buitencentrum. Je krijg een puntmuts op en luisters naar een verhaal uit het kabouterboek, waarbij je opdrachten maakt bij elke kabouter die je in de duinen tegenkomt. Je krijgt na afloop een kabouterplaat of diploma.
Coronamaatregelen Kabouterpaden
Dit kabouterpad voldoet aan de coronamaatregelen: je krijgt nu enkel een opdrachtenvel, kaboutermuts en kabouterpin. De kosten zijn € 5 per set en € 1,50 voor een extra muts of extra pin. Kom jij ook?


Hoe kom je bij het kabotuerpad Schoorlse Duinen?

Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl (navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar Oorsprongweg)

Overijssel

Kaboutertocht of kabouterpad Ommen

In Ommen aan de Overrijsselse Vecht vind je de Natuurlijke Kaboutertocht. In het kabouterbos vlakbij bezoekersccentrum Ommen kan je op pad gaan met een knapzak, wandelend over het kabouterpad door het kabouterpad, langs alle kabouterpaaltjes voer je leuke opdrachten uit.
Het kabouterpad in Ommen is ontwikkeld door docenten van school de OBS Nieuwebrug.

De kaboutertocht kan je lopen op woensdag, zaterdag en zondag, in de maanden: maart, april, mei, juli, augustus, september, oktober. Het is dus niet in de wintermaanden en ik kan ook niet terugvinden wat de Coronamaatregelen zijn als de horeca gesloten is. Op de site zit: limonade en plak cake en een knapzak met gezonde lekkernijen in begrepen voor de kinderen en voor de ouders en verzorgers koffie of thee en cake.
Kosten per persoon: € 6,00.

Aanvangstijd vanaf: zie aanvraagformulier op de website van bezoekerscentrum Ommen
Minimaal aantal personen: 2
Maximaal aantal personen: 25
Duur: 2 uur

Ook een aanrader in Ommen: Piratenroute in Ommen. Camping De Koeksebelt en Kinderboerderij Ommen hebben samen in het Laarbos in Ommen een leuke route voor kinderen uitgezet met als thema piraten.

Hoe kom je bij het Kabouterbos in Ommen?

Locatie: Bezoekerscentrum Ommen
Hammerweg 59a
7731 AJ Ommen

Utrecht

Baarn – Kabouterpad Baarnse Bos

In het Baarnse Bos is een kabouterpad in het gebied van de Utrechtse Heuvelrug. Vind de kaboutersporen op het Kabouterpad in het Baarnse Bos in Baarn. Een route van ongeveer 500 tot 1500 meter, houten kabouters wijzen je de weg. Het Kabouterpad kan je zelf lopen, maar als je er ook een kaboutermuts, opdrachtenboekje, pakje drinken en iets lekkers bij wilt dan meld je je aan bij Eethuys-Café de Generaal. Het kost € 6,50.
Het kabouterbos is niet specifiek toegankelijk voor de kinderwagen, maar wel grotendeels te volgen.

Openingstijden: Eethuys-Cafe “De Generaal” is geopend vanaf 10.00 tot 16.00 uur om spullen voor het Kabouterpad op te halen
Inclusief: kaboutermuts, opdrachtenboekje, pakje drinken en iets lekkers
Lever na afloop de stok van de knapzak in en laat je opdrachtenboekje zien, dan krijg je je diploma.

Adres Kabouterpad Baarnse Bos
Eethuys-Café De Generaal
Lt. Gen. van Heutszlaan 5
3743 JL Baarn
Bekijk de facebookpagina van Eethuys-Cafe De Generaal voor de huidige mogelijkheden ivm Corona.

Leersum – Kabouterpad Leersumse Veld

Leersum is een dorp in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvels is een prachtig nationaal park in de provincie Utrecht.
Het Kabouterpad Leersumse Veld is ook nu tijdens corona toegankelijk, echter het startpunt de Veldschuur is momenteel gesloten. In het weekend kun je bij De Veldschuur wel een boekje, puntmuts en knapzak ophalen.
De kosten hiervoor zijn € 5 (neem hiervoor contant geld mee). Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat over onverharde paden.

Hoe komt je bij Kabouterpad Leersumse Veld?

De Veldschuur
Maarsbergseweg 18a
3956 KW Leersum

Zuid-Holland

Dordrecht – De Elzen elfenhuisjes

Dordrecht ligt vlakbij Nationaal Park De Biesbosch. In de Dordste Biesbosch vind je speelbos De Elzen, waar je op zoek kunt naar Elfenhuisjes.
Er zijn kleurrijke deurtjes, elfendeurtjes, geschilderd op diverse bomen. Kleine huisjes, dus je moet goed zoeken. De bomen zijn beschilderd door Moniek de Koning, bekijk hier haar Instagrampagina.
Meer informatie vind je ook op de facebook pagina van Elfjes in de Elzen.

elfjes bos de elzen
Foto: Deborah Weijts (DW)

Hoe kom je bij De Elzen elfenhuisjes?

Parkeerplaats De Viersprong
Dordtse Biesbosch
3329 KM Dordrecht

Lisse – Kasteel Keukenhof

In het Zuid-Hollands landschap vind je Keukenhofbosch, in de bollenstreek. Vlakbij de Keukenbos vind je de kabouterwandeling over Landgoed Keukenhof. Vanaf Kasteel Keukenhof kun je een kabotuerwandeling van 750 meter doen. De route start bij de kabouter naast de speeltuin. Het pad is niet makkelijk toegankelijk met een kinderwagen. Als je zoekt op Lisse en Keukenhofbos vind je ook een langere wandeling van 4 km. De start van deze langere Kabouterwandeling in Lisse over Landgoed Keukenhof is het oude station van Lisse, wat nu gebruikt wordt als horeca. Hier vind je meteen de eerste kabouter.

Hoe kom je bij de kabouterwandeling bij Kasteel Keukenhof?

De Kabouterwandeling
Keukenhof 1
2161 AN Lisse

Rhoon – Kabouterpad Rhoon

Rhoon is een dorp in de provincie Zuid-Holland in de gemeente Albrandswaard. Hier vind je het eiland Ijsselmonde, waar je kabouterpad Rhoon vindt.
Door de bossen in de Johannapolder loopt het Kabouterpad, leuk voor ouders en kinderen.

Op moment is de start van het pad bij restaurant Abel, reserveren is verplicht. De kosten zijn € 6,50 per kind (inclusief een koek, drinken, kaboutermuts en kabouterpin). Je betaalt 10 euro borg (contant), je krijgt namelijk tassen voor kinderen en begeleiders mee die je later weer moet in leveren. De kaboutertas haal je af bij restaurant Abel.
De wandeling is ongeveer 1 km lang en loopt over onverharde paden.

Geopend van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 16:00 uur.

Hoe kom je bij Rhoon kabouterpad?

Tasman.
Albrandswaardsedijk 160
3172 XB Poortugaal.

Belgie

Kasterlee – Kabouterberg

De Kabouterberg in Kasterlee is een Vlaams recreatiegebied waar je op de Kempense Heuvelrug kabouter kan zoeken.
Voor Corona vonden er Vertellingen plaats, waar je naar kabouterverhalen kon luisteren. Hopelijk kan dit straks weer.

De Kabouterberg is een openbaar bos, waar je zelfstandig de kabouter wandeling kan maken. De wandeling is ongeveer 1,5 km lang. Je start bij het huisje ind e Kabouterstraat in Kasterlee. Je komt ondermeer een doolhof, een tunnel, een bruggetje en nog veel meer tegen. Volg de wegwijzers over de Kabouterberg.

Hoe kom je bij de Kabouterberg in Kasterlee?

Kabouterstraat
2460 Kasterlee – Belgie

Pelt – Kabouterwandeling

In Pelt vind je een kabouterpad, waar je je kaboutertocht langs kabouters kunt maken. Eekhoorns wijzen je de weg en er zijn meerdere huisjes te ontdekken. Bij de kinderboerdij vind je een groot kabotuerhuis.
De Kabouterwandeling is vrij toegankelijk, je start bij de infoborden op de kinderboerderij of aan de brug van de Waterburcht.

Hoe kom ik bij Kabouterwandeling Pelt?

Pietersheim
Neerharenweg 12
3620 Lanaken – Belgie

Waar zit een kabouterbos?

Weet jij nog een kabouterbos die nog niet in dit lijstje staat? Stuur mij dan even een mailtje of laat hieronder een reactie achter. Leuk als je wat meer vertelt over het bos en misschien wel een foto hebt, dan kunnen we de blog samen aanvullen.

Bezoek ook de Vogelroute in het Diemerbos: Birdroute Diemen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *