Kinderboeken: Wetenschap voor kleuters

Nieuwsgierige kinderen thuis, die houden van boekjes met feitjes en informatie? Er is een heel leuke serie met kinderboeken over wetenschap voor kleuters: Later word ik wetenschapper. Bekijk de serie met 4 boekjes voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Genetica, ruimtevaart, kwantumfysica en evolutie. Op een speelse manier en in jip en janneke taal leggen de boekjes wetenschap uit aan kinderen. Vol afbeeldingen en korte stukjes, met voorbeelden die kinderen kunnen herkennen.

wetenschap boekjes kleuters

Wetenschap voor kleuters

Veel kinderen stellen waarom-vragen en hoe-vragen. Waarom zijn de dinosaurussen er niet meer? Hoe werkt dat eigenlijk, elektriciteit? Kinderen zijn nieuwsgierig en proberen de wereld te begrijpen. Vaak ben ik blij dat ik Google op mijn telefoon heb en dan antwoorden kan vinden op hun ingewikkelde vragen. Maar hoe leg je de evolutie nou makkelijk uit aan kinderen? Een kip die afstamt van de dinosaurus? En DNA, wat is DNA? Hoezo heb ik blond haar en mijn broer bruin haar of heb ik groene ogen en hij bruine ogen. De kinderboeken over wetenschap zijn erg beeldend gemaakt en zeker begrijpelijk opgeschreven. Al blijft het ingewikkelde materie en zijn sommige termen alsnog te moeilijk om voor een jong kind echt te vatten. Ik merkte dat mijn dochtertje van 5 jaar de aandacht er niet goed bij kon houden en ik denk ook, omdat het haar eigenlijk niet zoveel interesseert nog. Mijn zoontje daarentegen die is 7 jaar en die vindt dit soort dingen veel interessanter.

Hoe leg je genetica uit aan kinderen

Deze boekjes moet je er wel vaker dan één keer bij pakken als je echt wilt dat ze de stof snappen, denk ik. Maar het is vooral leuk om alvast kennis te laten maken met deze informatie en ze zullen er bepaalde dingen uit oppikken, die ze later mogelijk beter kunnen plaatsen en toepassen. Zo is dat met de evolutie theorie, vind ik, veel makkelijker dan met de genetica. De voorbeelden zijn wel hel leuk en goed gemaakt. Ik vind het waardevolle boekjes en hoewel ik denk dat je niet de hoop moet hebben dat alles meteen duidelijk is, is het hartstikke interessant. En hey, misschien steek je er zelf ook weer even wat van op. Want hoe zat dat nou ook alweer met DNA en cellen?

De kinderboeken richting zich op kinderen in groep 2 en 3, maar ik denk ook uitstekend voor kinderen van groep 4 en 5.

Nederlands Hardcover 9789044756906 Druk: 1 april 2021 24 pagina’s
Uitgeverij: Deltas

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *