Kindermatras uitzoeken, waar let je op?

Als je kind in een groot bed gaat slapen, dan is de keuze voor een bed iets waar meestal de grootste nadruk op ligt. Je wilt dat de je kind het bed stoer, mooi of leuk vindt en je wilt dat het mooi staat in de kinderkamer. Je twijfelt over een hoogslaper of een bed met kastjes eronder, maar denk je ook na over het matras? Eigenlijk is het matras nog belangrijker dan het bed, alleen zie je aan de buitenkant van het matras vaak niet zoveel verschil. Daarnaast kun je ook nog rekening houden met het milieu. Kadolis produceert duurzaam, daarom hebben wij onze kindermatrassen van Kadolis.

Ik heb twee duurzame kindermatrassen in huis. Hieronder lees je meer over matrassen van Kadolis en het uitzoeken van een geschikt kindermatras:

kadolis kindermatras duurzaam

Een kindermatras uitzoeken

Een peuter of kleuter weegt zo weinig dat hij of zij op bijna elk matras zou kunnen slapen. Je hebt heel veel verschillende prijsklassen, veel ouders kiezen toch al gauw voor een goedkoper matras. Als je kleintje er toch prima op slaapt, waarom niet, zul je denken. Ik heb echter wel wat redenen voor je. We hebben zelf namelijk al een matras uiteindelijk toch maar weggedaan, omdat het echt niet lekker lag. Goedkoop is duurkoop zeggen ze vaak. Maar dat betekent niet dat je voor het duurste matras moet gaan, maar dat je moet onderzoeken welk matras goed bij jou en je kind past.

Het is belangrijk om je te verdiepen in een goed matras, dat ondersteuning biedt aan het lichaam en meer comfort biedt. Vaak gaat een matras tot wel 10 jaar mee, dus als je omrekent wat een matras van 200 of 300 euro uiteindelijk per jaar kost, dan valt per jaar mee (20 tot 30 euro per jaar) dat is best de moeite waard.

Matras online bestellen

Een matras kan je in principe prima online bestellen. Vaak mag je ook proberen en ruilen. Hoewel je daar wellicht niet op zit te wachten, is het makkelijker dan je denkt. Een matras is overigens niet zo groot als het wordt verstuurd. Zo stond een paar weken de postbode met deze grote doos voor de deur (20 kg). Maar, dat daar zo’n gigantisch matras in past, dat had ik niet zien aankomen. Ideaal, want het was dus helemaal vacuümverpakt; het 90 x 200 cm matras opgerold.

Kadolis matras

Wil je liever niet ruilen, bedenk dan goed wat je verwacht van het matras. Wil je hard liggen of juist zacht? Wil je een duurzaam matras of liefst zo goedkoop mogelijk? Wil je dat het ademend is, of zweet je niet gauw in bed? Bedenk het van te voren, hieronder wat tips.

Wat is belangrijk om rekening mee te houden als je een kindermatras koopt?

kadolis kindermatras duurzaam
  • Stevigheid – Een matras mag stevig zijn, maar te hard is niet fijn
  • Lichaamsondersteuning – hoewel je kindje nog heel licht is, is het nog heel belangrijk
  • Afneembare hoes – Zorg dat de hoes van het matras gewassen kan worden, vaak is de hoes afritsbaar. Stel dat je kindje een keer een ongelukje heeft.
  • Ventilatie – Als het matras niet goed ventileert gaat je kindje transpireren of krijgt het erg warm
  • Geen gebruik van chemicaliën in het matras; Oeko-Tex gecertificeerd  -Daaraan kan je zien dat er geen schadelijke stoffen zitten in de matrassen, best wel belangrijk, aangezien je kind er elke nacht op slaapt.

Kadolis Kindermatras

Bij Kadolis zochten wij twee jaar geleden een matras uit met memory foam/ geheugenschuim. Het meest recente kindermatras is vergelijkbaar, het is van evolutie latex. Lees hieronder meer.

Wat is geheugenschuim?

Geheugenschuim is hetzelfde als traagschuim; ook bekend als memory foam en visco-elastisch schuim.  Doordat het schuim in het matras reageert op warmte van je lichaam, kan het zich perfect aanpassen aan je lichaam. Je voelt dan geen specifieke drukplekken of drukpunten waarop je in het matras ligt. Ik herken wel van vakanties dat je matras zo hard was dat je botten er pijn van gingen doen. Dat is bij het geheugenschuimmatras in principe niet van toepassing.

Geen chemicaliën in het matras

Dat het matras geen chemicaliën bevat is ook erg fijn om te weten, want je wilt niet dat je kinderen op iets slapen wat eigenlijk heel ongezond is.  Daarnaast willen we een matras waarop wij zelf ook lekker kunnen liggen. Ik kan echt niet slapen op een matras dat veel te hard is, maar als je er zelf een kuil in zakt, dat is natuurlijk ook verre van ideaal. Stel dat je kindje soms niet kan slapen, dan wil je nog weleens van bed ruilen. Je zoon of dochter bij papa of mama in bed en papa of mama in het kinderbed. Het matras moet dus ook voor jou lekker liggen, niet dat je na een nachtje beddenruil niet lekker slaapt.

De matrashoezen zijn volledig afneembaar en Oeko-Tex gecertificeerd.

Kadolis matras kinderkamer

Natuurlatex

Het Evolutie Latex Kindermatras is gemaakt van natuurlatex en hoofdwaardig schuim. Het is bedekt met een zeer comfortabele Tencel
* hoes. Dankzij de combinatie van deze materialen biedt het evolutie latex kindermatras een flexibele en ideale ondersteuning.

*tencel: Tencel is een natuurlijke kunstvezel; gemaakt van eucalyptusbomen (eucalyptuspulp) die duurzaam gekweekt worden.

Matrasbeschermer

Hoewel de matrassen vaak wasbaar zijn, de meesten hebben een rits om de hoes af te ritsen, kun je het beste wel een matrasbeschermer om je matras doen. Indien je kindje nog weleens een ongelukje heeft, dan is de 2-in-1 matrasbeschermer wel een uitkomst. Het is een hoeslaken en zeiltje in 1. Het laat geen vocht door en daardoor krijg je geen grote geel-bruine kringen op je matras, maar kan je de matrasbeschermer gewoon uitwassen, na een ongelukje.

Ook de matrasbeschermer is weer gemaakt van duurzaam Tencel.

snurk beddengoed kindermatras

Wanneer moet een kind een kussen?

Vanaf ongeveer 2 jaar gebruiken kinderen een kussen. Hoewel bij ons allebei de kinderen 3 jaar waren alvorens ze een kussen krijgen. Je merkt het wel als ze het fijn gaan vinden om op een kussen te liggen. Soms vinden ze het interessant, omdat jij zelf of een broer of zus ook op een kussen ligt, maar merk je al gauw dat ze het zelf toch nog niet echt lekker slapen vinden. Een kinderkussen is veel minder dik dan de gemiddelde kussens waar wij als volwassenen op slapen.

Als kinderen jonger zijn dan twee jaar, dan kan een kussen gevaarlijk zijn.

Voor nu slaap lekker en succes met het uitzoeken van een matras!

Deze blog verscheen eerder in oktober 2018, maar is in mei 2020 geupdate.

Meer blogs over Duurzaam:

Wasbare wattenschijfjes
Duurzame verzorgingsproducten Naïf
Wegwerpluiers versus wasbare luiers

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Kadolis kindermatras
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *