Kinderzonnebril; erg belangrijk

Kinderogen zijn zeer kwetsbaar voor veel licht en UV-straling. De blootstelling aan deze factoren kan zelfs leiden tot permanente oogbeschadiging, daarom is het van belang om ze goed te beschermen.
Onze kinderen dragen in de zomer, vooral in het zwembad, een zonnebril. In het zwembad is het licht vaak nog veel feller voor de ogen, doordat het weerkaatst wordt. Maar wel mooie brillen, volgens de brillenmode, natuurlijk ;-).

kinderzonnebril pearle opticiens

Dankzij Pearle Opticien heb ik hier een mooie factsheet over zonlicht en kinderen en het belang van een kinderzonnebril.

Feiten over zonlicht en kinderogen

Kinderzonnebril Pearle
  • Een beetje zon is goed voor je kind. Maar, hoe jonger je kind, des te kwetsbaarder het oog. Bescherm de ogen daarom goed.
  • Wanneer het bewolkt is of als je in de schaduw zit, is er ook sprake van UV-straling. Dan is een (kinder)zonnebril dus ook belangrijk!
  • Het is verstandig om je baby altijd in de schaduw te houden. Zeker als het blond haar en blauwe ogen heeft.
  • Tussen 11:00 en 15:00 uur is de UV-straling het sterkst. Kinderen kunnen dan het beste uit de zon blijven.
  • De pupillen van een kind zijn groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment. Overmatige UV-straling kan het hoornvlies beschadiging en verhoogt op latere leeftijd de kans op zichtproblemen.
  • Bescherm de kinderhuid uiteraard ook extra goed: smeer je kindje om de twee uur in én direct na het zwemmen.
  • Geef het goede voorbeeld: smeer je zelf ook om de twee uur in én zet je zonnebril op.
zonnebrandcreme zwitsal en kinderzonnebril

Kindje wil geen zonnebril op

Tip: Toch geen zonnebril? Misschien omdat je kindje geen zonnebril op wil. Een zonneklep of pet is ook een optie. Maar bedenk wel, dat een petje of klep de ogen van je kind niet beschermt tegen licht dat via het water of zand wordt gereflecteerd.

Als je samen met je kind de zonnebril gaat kopen, vindt hij of zij hem vaak nog leuker om te dragen. Ze hebben hem dan immers zelf gekocht.

Waar let je op als je een kinderzonnebril koopt?

Zo kies je voor de maximaal beschermende werking. Een goede zonnebril is voorzien van:

  • de aanduidingen ‘100% UV’ of ‘UV400’;
  • een CE-markering, die de kleurintensiteit;
  • en polariserende glazen, die schitteringen filteren.

Een kinderzonnebril op sterkte

Als je kind een bril draagt, dan is een kinderzonnebril op sterkte een goed optie. Zo hoeft jouw kindje niet steeds van bril te wisselen, maar kan hij of zij met de zonnebril op sterkte ook goed zien. Met de juiste brillenglazen.

Kinderzonnebril Pearle

Tijdelijk krijgt jouw kind een Pearly knuffel cadeau bij aankoop van een kinderzonnebril bij Pearle. Meer over kinderzonnebrillen en kinderogen lezen, bekijk dan de blog van Pearle Opticiens. Ik zag trouwens dat veel mensen het als Pearl Opticien schrijven in plaats van Pearle Opticiens.

Kinderzonnebril

kinderzonnebril pearle

Pim zocht de blauwe kinderzonnebril uit bij Pearle Opticiens van het merk Solaris voor € 19. Hij was er zo blij mee, dat hij hem uiteraard de hele dag heeft opgehouden. Dus ook binnen, haha. Altijd leuk, wanneer je zelf een zonnebril mag uitkiezen.

Optiek of brillenwinkel

Er zijn steeds meer mensen die online lenzen en brillen bestellen. Zelf ga ik altijd naar een optiek, want ik vind het toch fijn als een opticien goed je ogen meet. Je kan ook altijd naar optometrist, hier heb je echter wel een doorverwijzing nodig vanuit je huisarts, in verband met verzekering en vergoeding. Bij de brillenwinkel 😉 een kinderzonnebril aanschaffen heeft voordelen dan het online bestellen bij een brilservice. Online bril meten en passen lijkt mij toch ook lastig. De opticien kan de zonnebril goed afstellen, waardoor deze veel lekkerder zit. Hij zakt niet af of zit niet te strak. Als een zonnebril afzakt heb je nog steeds kans op UV-straling in de ogen. Ook heeft een zonnebril bij de opticien goede beschermende glazen.

Kinderzonnebril pearle opticiens

Wat is een opticien?

De opticien is gespecialiseerd in doen van oogmetingen, in het aanmeten en adviseren van contactlenzen en brillen. De opticien meet de gezichtsscherpte en stelt de sterkte van een oogafwijking vast. Als je een bril of lenzen nodig hebt, ga je dus naar de opticien.

Wat is het verschil tussen optometrist en opticien?

Heel kort is de opticien voor het doen van de oogmeting en kan hij goed kijken naar jouw gezichtsscherpte en welke sterkte lenzen of bril je nodig hebt. De optometrist kan ook een uitgebreid oogonderzoek doen en kijken naar de gezondheid van je oog. Zij doen dan een optometrisch onderzoek, om oogafwijkingen op te sporen. Waar de optometrist iets vindt wat afwijkend is, kan hij of zij een huisarts of oogarts inschakelen. Bij een optiek is altijd een opticien in dienst, maar soms ook een optometrist.

Dan is er ook nog een orthoptist, die diagnosticeert en behandelt stoornissen zoals dubbelzien, scheelkijken, lui oog en meer.

Oogmeting of oogtest bij kinderen van 3 jaar consultatiebureau

Als je kindje drie jaar is, dan mag hij of zij bij het consultatiebureau een oogmeting doen. Bij drie jaar en 9 maanden wordt deze oogmeting herhaald. Deze meting bestaat uit het benoemen of aanwijzen van plaatjes die hij of zij op enige afstand ziet.

Er wordt geadviseerd om thuis te oefenen. De plaatjes zijn inmiddels namelijk best wel ouderwets, waardoor sommige kinderen die niet hebben geoefend geen flauw idee hebben waar ze naar kijken, terwijl ze het wel scherp zien. Plaatjes van een fluitketel en een kerk (die vooral op een sleutel lijkt). Ook krijg je kindje een brilletje op, waarbij 1 oog is afgedekt. Eerst het ene oog en dan het andere oog. Aangezien, kinderen niet altijd direct blij zijn als ze iets op moeten zetten dat ze niet kennen, in een omgeving waar ze zich misschien niet direct helemaal op hun gemak voelen. Is het ook een goed idee om hiermee te oefenen. Je kan bijvoorbeeld thuis oefenen met een pollepel voor het ene oog en dan voor het andere oog.

In jouw boekje dat je van het consultatiebureau hebt ontvangen bij de geboorte van je kindje (met het vaccinatieprogramma erin) staat een pagina met de afbeeldingen die je kindje te zien krijgt. Zo kun je de plaatjes oefenen. Wanneer jouw kindje nog niet zo goed kan praten, mag hij of zij de plaatjes die hij ziet op een kaartje op schoot aanwijzen.

Natuurlijk is de consultatiearts bij het ene consultatiebureau creatiever of geduldiger dan de ander. Zo heb ik begrepen dat sommige eerst met de kindjes de plaatjes oefenen en doornemen voor ze beginnen.

Als je kindje twee keer de oogtest niet haalt, of niet wilt doen, krijg je een doorverwijzing naar een oogarts in het ziekenhuis.

Oogtest consultatiebureau geweigerd nu naar oogarts of orthoptist

Als jouw kindje twee keer de oogtest heeft geweigerd, of niet heeft gehaald, omdat hij of zij de kleine plaatjes niet kon zien. Dan wordt je doorverwezen naar een oogarts in het ziekenhuis. Zij zijn gespecialiseerd in het afnemen van de oogmetingen bij kinderen. Ze zullen de oogtest ook proberen en tevens doen ze meer oogmetingen, met een apparaatje waarin je kindje een plaatje mag bekijken met diepte.

Oog druppelen kind bij oogarts of orthoptist

Ook kan het zijn dat de ogen van je kindjes worden gedruppeld. Dat doet heel even pijn, want het prikt. Dat duurt ongeveer 30 seconden. Maar de druppels zorgen dat de pupillen verwijden. Je moet dan ongeveer een half uurtje wachten en dan mag je peuter nogmaals de test doen. Door de verwijdde pupillen kan het oog niet meer goed scherpstellen. Dichtbij kijken wordt dan even wat lastiger. Verder is fel licht erg vervelend, dus zorg dat je een zonnebrilletje mee brengt. Een kinderzonnebril zorgt dat jouw zoon of dochter niet zo’n last heeft van het licht, de druppels zijn ongeveer na een dag pas uitgewerkt. Dus houdt de zonnebril het liefst zoveel mogelijk op die dag bij jouw kindje.

Voor meer informatie Pearle.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Kinderzonnebril Pearle
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *