Lactatiekundige

BorstvoedingDat ik borstvoeding wilde geven stond vast. Dat het ging lukken leek mij vanzelfsprekend. Het was bij de eerste toch ook gelukt? 

Direct na de geboorte werd ons dochtertje op mijn buik gelegd. Eindelijk na negen maanden mag je haar vasthouden. Ze was prachtig en zo lief en klein, vooral zo klein in vergelijking met onze dreumes nu. Het eerste wat ze deed was op zoek gaan naar de borst. Zo bijzonder vind ik dat. Zo’n baby’tje komt net uit de buik en gaat met haar oogjes dicht haar neusje achterna. Echt een natuurlijke reactie; op zoek naar de borst. Meteen begint ze te drinken. Een betere start van de borstvoeding kon ik mij niet wensen.

Ook de dagen daarna lukt het aanleggen goed, wel is het erg pijnlijk. Fijn vind ik het nog niet.  Dat is iets wat er volgens mij in het begin gewoon bij hoort, bedenk ik me en wordt mij ook verteld. Ik maak me er dan ook geen zorgen over. Even doorbijten.

Starten met borstvoeding is in de eerste week vaak pijnlijk door stuwing (met name de derde en vierde dag) en het feit dat je borsten moeten wennen aan het geven van borstvoeding. Kloofjes of wondjes kunnen ontstaan op je tepels. Ik gebruik hiervoor Purelan creme van Medela. Ook bij de borstvoeding bij mijn zoontje hielp deze creme goed. Ik koop een extra grote tube. De pijn blijft. Toch moet het aan het eind van de kraamweek wel beter worden! Borstvoeding geven hoort niet pijnlijk te zijn lees ik overal. Met tranen in m’n ogen geef ik de eerste tien dagen borstvoeding en ik vraag me of het wel goed gaat komen.

Doorzetten
Ik herinner me dat ik, na enkele weken dat mijn zoontje borstvoeding kreeg, tegen mijn vriend heb gezegd: “Als we een tweede krijgen en de opstart van de borstvoeding doet weer zeer, herinner mij er dan aan hoe heerlijk het iets later al is om borstvoeding te geven.” Dit zei ik tegen hem, voor het geval ik het vergeten zou zijn tegen die tijd. Ik vond het zo’n fijne en knusse ervaring, dat wilde ik zeker weer. Ik heb ontzettend genoten van de tijd dat ik hem borstvoeding gaf. Het is heel intiem met je kleintje, zo’n lekker warm moppie dichtbij je. Maar de pijn die ik nu ervaar had ik toen toch echt niet.

Toch probeer ik mij door de eerste twee weken te worstelen. Helaas ontstond er ook nog een borstontsteking en ging de pijn niet zomaar weg. En ik kan je vertellen dat dat echt heel akelig is.

Op advies van onder andere Sylvie Zuidam (inbakeren.nl en Slapen als een baby) besloot ik een lactatiekundige (geen lactatiedeskundige zoals ik altijd dacht, haha) in te schakelen. Al wist ik eigenlijk niet wat ik daarvan moest verwachten. Ik had het in de kraamweek al eens bij de kraamverzorgende aangekaart, dat ik misschien wel wat externe hulp wilde hebben bij de borstvoeding. Zij gaf aan dat ze niet goed wist wat een lactatiekundige meer of beter zou kunnen doen dan zij. Hierdoor voelde ik mij wel enigszins bezwaard. Een tip: laat je door zulk advies niet van gedachten veranderen, weet ik nu.

Via Twitter kende ik wel wat namen in lactatieland. Via Teddy Roorda werd mij Heidi Akkers van imageBorstvoeding De Basis geadviseerd; lactatiekundige in Nijmegen e.o. Ik berichtte haar eerst via twitter en legde mijn situatie uit. Daarna hadden we telefonisch contact. Hierbij omschreef ik mijn klachten. Ze schrok wel van mijn verhaal. Ik gaf aan dat de borstvoeding erg pijn deed en ik het vermoeden had van een borstontsteking (een warme rode vlek op mijn borst en verhoging) en dat mijn kleintje nog niet heel veel aangekomen was. Ze besloot direct langs te komen en gaf mij het advies om mijn dochtertje zoveel mogelijk aan te leggen, zodat de borst goed leeg gedronken werd. Pijnlijk maar efficiënt. Ook hielp ze door wet beter mijn kleintje aan te leggen, zodat het minder pijnlijk werd.

Ons kleine meisjes bleek uiteindelijk hartstikke goed te groeien, dus dat was meteen een zorg minder.

Wat ik werkelijk wonderbaarlijk vond is dat Heidi, door op een andere manier de baby naar de borst te brengen er zo voor kon zorgen dat de borstvoeding niet pijnlijk was. Meteen wist ik, zij heeft verstand van zaken. Doordat het steeds erg pijnlijk was, was het best wel een vervelende strijd geworden. Ik durfde haast niet meer aan te leggen, door de pijn. Waardoor ik de kleine ook niet meer goed liet happen. Een soort vicieuze cirkel, waar ik zonder hulp niet uit kwam.

De borstvoeding was voor mij inmiddels echt niet meer leuk, ik wist ook niet of ik het wel door kon zetten, maar ik wilde zo graag. Met gekromde tenen zat ik op de bank of in het bed, met mijn baby in mijn armen. Kramp in mijn kaken van mijn kiezen op elkaar duwen..

Ik had veel aan het advies van Heidi. Ze communiceerde duidelijk en hielp me bij mijn wens om met de borstvoeding door te kunnen gaan, want ik wilde zo graag. Mede dankzij haar hulp en mijn positieve eerdere ervaring was ik in staat om door te bijten. Een borstontsteking is erg pijnlijk, kapotte tepels ook, maar ik wist dat het ook goed kan gaan en hoe fijn ik het vond. Nog los van het feit dat ik vind dat borstvoeding heel gezond is en dat ik ook om die reden liever borstvoeding wilde geven. Ik kan nog wel meer redenen verzinnen trouwens; zoals het feit dat je nooit flesjes hoeft te maken, maar de melk altijd bij je hebt.

Ik begrijp je 100% als je door zo’n ervaring moet opgeven en overstapt op kunstvoeding. Of überhaupt al kiest voor flesvoeding. Ieder zijn eigen keuzes en beweegredenen. Je kraamperiode moet je van genieten. Dat is niet met tranen in je ogen zitten voordat je gaat voeden of tijdens voeding. Je moet ook niet ten koste van alles borstvoeding willen geven.

Wel adviseer ik je om hulp van een lactatiekundige te overwegen wanneer het moeizaam gaat. Ik was sceptisch, ook omdat mijn zorgverzekeraar het maar voor een klein gedeelte vergoedt. Heidi is twee keer langs geweest bij mij, ze onderhield contact via Whatsapp en nam telefonisch polshoogte. Zowel de zorg als nazorg waren erg goed. Ik zou het iedereen aanraden. Een lactatiekundige weet gewoon meer van borstvoeding dan een kraamhulp.

Hoe is het nu?
Gelukkig is bij mij de pijn inmiddels weg en gaat de borstvoeding super. Ik kan er weer enorm van genieten. Soms vind ik het wel een hele gekke gedachten en ook wel een beetje triest dat dit hoogstwaarschijnlijk de laatste keer is dat ik een kleine borstvoeding geef, aangezien we het waarschijnlijk wel bij twee kleintjes willen houden. Daarom geniet ik nu elke dag nog maar een beetje extra.

Ook contact opnemen met Heidi?: Borstvoeding de Basis. Of volg haar op Twitter: @borstdebasis

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

7 gedachten over “Lactatiekundige

  • 3 december 2015 om 15:21
    Permalink

    Ik had precies hetzelfde! Bij 2e ook lactatiedeskundige in moeten schakelen, maar gaat nu stuk beter, het blijft doorzetten, maar hij groeit goed! Nu 6,5 week oud alweer!;-)

    Beantwoorden
    • 3 december 2015 om 19:26
      Permalink

      Dankjewel voor je berichtje! 6,5 week. Mijn dochtertje ook 🙂 19/10! Fijn dat t goed gaat nu!

      Beantwoorden
  • 1 december 2015 om 15:58
    Permalink

    Ja, ook veel gehad aan mijn lactatiekundige! Die ik ook via Teddy Roorda vond.
    En al was het maar iets kleins, het effect was groots.
    Geweldig toch?

    Beantwoorden
  • 1 december 2015 om 11:13
    Permalink

    Mooi geschreven en leerzaam voor anderen. Respect voor je, doorzetter.

    Beantwoorden
  • 1 december 2015 om 10:38
    Permalink

    Goed geschreven stuk en dank voor je vertrouwen in mij 😀
    En zo fijn dat je nu met plezier kunt voeden. Je had een duidelijk doel voor ogen en bent daarvoor gegaan: chapeau!
    knuffeltje voor V.!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *