Leerzame spellen groep 3

We zitten met zijn allen thuis dankzij de lockdown. Er is nog niet echt zicht op hoe lang het nog duurt. Er werd gespeculeerd over een heropening van scholen op 25 januari 2021, maar inmiddels is die ook al uitzicht en mikken we nu op 8 februari. We wachten geduldig af, nou ja geduldig. Het kan best een uitdaging zijn met de kinderen elke dag de hele dag thuis, vooral wanneer je zelf ook nog moet werken. De werkjes van school, daar wordt best wel vaak door de kinderen tegen geprotesteerd. Het is stom en het is moeilijk of vermoeiend.

Zit je met je handen in het haar of gaat het jou juist wel makkelijk af? Ik heb een paar leuke spellentips met leerzame spellen groep 3 of afhankelijk van jouw kindje natuurlijk, vanaf een jaar of 6. Soms kunnen de jongere broertjes en zusjes al best aardig meekomen, probeer het gewoon. Lukt het nog niet, dan wacht je nog even en probeer je de beter de junior editie van een spel.

Winactie 999 games leerzame spellen groep 3

Win: Win 1 van de 3 onderstaande leerzame spellen groep 3
Wanneer: 18 t/m 25 januari 2021
Hoe: Laat hieronder in een reactie weten welke van de 3 spellen je wilt winnen: Speecups, Set of Regenwormen. Bekijk de disclaimer op de blog voor de deelnamevoorwaarden winacties.

leerzame spellen groep 3

Regenwormen om goed sommetjes te maken

Ik schreef een tijdje terug over Regenwormen junior. Bij regenwormen junior moet je met dobbelstenen proberen zoveel mogelijk regenworm kaartjes te verzamelen en daarmee zoveel mogelijk punten te verdienen.

Wat is het verschil met Regenwormen junior?

Regenwormen junior

Bij regenwormen junior heb je eten op de dobbelsteen staan, zoals een komkommer of broodjes. Een heel leuk spel voor jonge kinderen. Hebben ze regenwormen junior onder de knie? Probeer eens het regenwormen spel, de normale editie. Hierbij moet je getallen gaan optellen op de dobbelstenen, wellicht dat dat je kindje in het begin nog doet duizelen. 5+5 = 10, maar 5 + 5 + 5 + 3? Hoeveel is dat? Dat zijn natuurlijk wel hersenkrakertjes, maar als je goed oefent, dan gaat het steeds makkelijker. Krijgt jouw kindje optellen tot 36 zelfs onder de knie? Na regelmatig regenwormen, jazeker. Natuurlijk, help je, vooral in het begin, nog wel even mee. Maar, je kinderen zullen je verbazen.

Hoe werkt regenwormen?

Regenwormen en regenwormen junior verschil?

Ik heb de uitleg van zowel regenwormen junior als regenworm de standaard editie al beschreven in de vorige blog. Hieronder nog in het kort de uitleg waarom je van regenwormen goed wordt in het maken van sommetjes.

Bij regenwormen heb je 16 tegels (21 tot en met 36)
8 dobbelstenen, met de cijfers 1 tot en met 5 en een worm (dus ipv een ze staat er een plaatje van een worm op deze dobbelstenen).

Regenwormen korte uitleg

Werp met alle dobbelstenen en kies 1 symbool uit van welke je de stenen apart legt. Daarna gooi je opnieuw met de dobbelstenen die je niet opzij hebt gelegd en doe je hetzelfde, je legt weer dobbelstenen opzij. Maar je mag niet meer hetzelfde symbool pakken als in een eerdere worp. De worm is 5 punten waard.
Je gaat gaat hiermee door totdat je besluit dat de waarde van de opzij gelegde dobbelstenen voldoende is om een tegel te pakken. Let op, als je doorgaat en je gooit geen ander waarde meer dan je al hebt liggen, dan ben je af.

Ben je vrijwillig gestopt? Dan pak je de waarde van de stenen als tegel en leg je deze bij jezelf neer (je stapelt je tegels op).
Kan je niet de tegel met de exacte waarde vinden? Dan mag je die van iemand anders afpakken, mits deze bovenop de stapel van de speler ligt. Kan dit ook niet? Dan pak je een lagere tegel. Kan dat ook niet? Dan heb je een mislukte worp gedaan.

Mislukte worp? Een mistlukte worp is een worp waarbij je te lang bent door gegaan en enkel symbolen hebt geworpen die je al opzij had gelegd. Of je hebt niet voldoende waarde gegooid, of de tegel kan je niet meer uit de rij pakken of bij een andere speler en er is geen lagere tegel beschikbaar. In dat geval moet je 1 tegel terugleggen (de bovenste van je stapel). Daarna moet je ook nog de hoogte tegel in de rij omdraaien. Deze kan dan niet meer gebruikt worden.

Kan er geen tegel worden teruggelegd? Dan wordt er ook geen tegel omgedraaid.

Voorbeeld sommetje bij regenwormen

5 + 5 + regenworm (dus 5) + 3 + 3 + 4 = 25

Adviesleeftijd voor regenwormen is 8 jaar. Natuurlijk kun je altijd naar je eigen kind kijken of hij of zij er klaar voor is. Probeer het eens, je weet het nooit. Het is mooi om een overgang te hebben van regenwormen junior naar het reguliere spel, maar het is niet noodzakelijk dat je dit spel eerst doet. Mijn ervaring is wel dat de beste methode is om dit spel zelfde als ouders met elkaar te gaan spelen en de kinderen te laten mee kijken. Bouw het op door samen te spelen en samen te tellen. Uiteindelijk zie je mooie dingen gebeuren.

Kaartpspel Set dobbelen en puzzelen

Set spel

Als je voor het eerst Set gaat spelen is het handig om te weten dat de speelkaarten verpakt zijn in twee setjes van speelkaarten. DE eerste 27 kaarten met volle vulling kun je dan het beste eerst gebruiken en de eenvoudige variant van het spel spelen. Uiteindelijk kan je Set spelen met alle 81 speelkaarten.

Hoe werkt het spel SET?

In het kort: het is de bedoeling dat alle spelers tegelijkertijd een SET zoeken uit de 12 kaarten op tafel. Heb je een goede SET gevonden, dan mag je de set hebben en worden de kaarten aangevuld tot opnieuw 12 kaarten. Degene met de meeste kaarten op het eind, die heeft gewonnen.

Wanneer heb je een SET bij het kaartspel SET?

Een set bestaat uit 3 kaarten waarvan voor alle 4 eigenschappen afzonderlijk geldt dat de variant ervan precies gelijk of volledig verschillend moet zijn. De eigenschappen zijn als volgt:

 • Hoeveelheid (het aantal vormen per kaartje), bijvoorbeeld 1,2 of 3
 • Kleur (welke kleur heeft de vorm of de rand van de vorm), bijvoorbeeld rood, paars, groen
 • Vorm (welke vorm staat er op het kaartje), bijvoorbeeld ovaal, golf of ruit
 • Wel of niet ingekleurd (is het vormpje helemaal ingekleurd, of alleen de rand van de vorm of slechts streepjes), vol, half vol dus streepjes of leeg.

Kortom, een check altijd of alle kaarten een compleet andere eigenschap hebben of precies hetzelfde zijn. Zie hieronder het voorbeeld uit het uitleg boekje bij SET. Het is niet super ingewikkeld, ook al klinkt het zo, het is een kwestie van doen.

Set speluitleg

Over het kaartspel SET

Aantal spelers: 1 tot 8 spelers
Adviesleeftijd: vanaf 6 jaar
Speeltijd: 20 minuten

Speedcups 6 spelers

speedcups uitbreiding

Speedcups gaat over snelheid! Bouw zo snel mogelijk het plaatje van het kaartje na met de cups. Let goed op, moeten ze op elkaar of naast elkaar? En… lees je de kleur wel goed van links naar rechts. Wanneer kinderen beginnen met leren lezen, moet je ze ook nog kennis laten maken met de leesrichting. Bij het interpreteren van de kaartjes bij Speedcups doe je dat ook een beetje. We lezen van links naar rechts het kaartje. Dus staat er links blauw, dan is dat de eerste cup die je neerzet in de rij op tafel. En zo door. Hoe vaker je het spel doet, hoe behendiger je er in wordt. Ik vind speedcups heel leuk en een goed moment van ontspanning voor kinderen.

Hoe speel je speed cups?

Bij speed cups krijg je 5 bekers (de cups) in verschillende kleuren: rood, groen, geel, blauw en zwart. Met de speelkaarten bepaal je hoe je de cups moet neerzetten. Er is bijvoorbeeld een trein met 5 wagons, de eerste is rood, tweede zwart, et cetera. De volgorde van de wagons op het kaartje maak je na met de cups. Dus je begint met rood, zwart etc. precies de volgorde van het kaartje. Oké, dat is misschien niet zo’n uitdaging? Behalve dat je het ook nog eens zo snel mogelijk moet doen, want anders wint iemand anders. De snelste met de goede volgorde, die wint. Daarvoor moet je nog wel even op de bel drukken. Het is dus belangrijk dat je focust en geen foutjes maakt. Een heerlijk familie spelletje dat even voor ontspanning zorgt na al dat huiswerk. Het spel is leuk voor jong en oud, vind ik. Adviesleeftijd is 6 jaar, maar met jongere kinderen zeker geen belemmering.

Wat is het verschil tussen Speedcups en Speedcups 6 spelers?

Er is eigenlijk niet zoveel tussen de uitvoering van het gewone speedcups spel en het 6 spelers spel. Het Speedcups 6 spelers heeft echter ook een uitbreiding, met 19 extra kaarten, waarbij je niet alleen de bekers op elkaar en naast elkaar moet zetten, maar ook verschillende stapels moet maken. En dat allemaal zo snel mogelijk!

Bekijk ook:

Educatief speelgoed
Nijntje flapjesboek en voelboekje met winactie

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

94 gedachten over “Leerzame spellen groep 3

 • 26 januari 2021 om 09:27
  Permalink

  Super leuk graag Regenwormen voor onze kleine man die gek is op spelletjes.

  Beantwoorden
 • 25 januari 2021 om 17:41
  Permalink

  We hebben al Regenwormen, zoooo’n leuk spel! Sowieso zijn we hier gek op de 999 Games <3. Ik maak graag kans op Set!

  Beantwoorden
 • 25 januari 2021 om 11:30
  Permalink

  Het regenworm spel win ik graag. Mijn kinderen hebben dit gespeeld met mijn neefje en nichtje en dit is echt een super leuk rekenspel. Zelf moest ik ook even scherp zijn. Leuk een spelletje waar je je hersens even aan het werk kan zetten.

  Beantwoorden
 • 24 januari 2021 om 19:07
  Permalink

  Ik doe graag mee voor Set. Het lijkt me een heel leuk spel!

  Beantwoorden
 • 24 januari 2021 om 10:58
  Permalink

  Heel erg leuk.
  Speedcups lijk me een erg leuk spel voor de kinderen 😊😊.

  Groetjes van Anneliese de Waal

  Beantwoorden
 • 23 januari 2021 om 21:21
  Permalink

  Speedcups ziet er echt super leuk uit! Mochten we hem niet winnen gaat hij op haar verjaardagslijstje, maar dat duurt nog wel even, dus ga duimen dat we winnen. 😉

  Beantwoorden
 • 23 januari 2021 om 18:19
  Permalink

  regenwormen lijkt me leuk en ook nog eens educatief. ik doe graag mee

  Beantwoorden
  • 25 januari 2021 om 16:26
   Permalink

   Ik doe graag mee voor regenwormen of speedcups. Heel leuk voor mijn spelletjes fan die volgend jaar naar groep 3 gaat.

   Beantwoorden
 • 23 januari 2021 om 09:06
  Permalink

  Ik zou gaan voor het spel regenwormen. Het is een leuke manier om te rekenen. Hij houdt van rekenen en hij houdt van spelletjes spelen, dus dan is dit een leuke combinatie.

  Beantwoorden
 • 22 januari 2021 om 23:11
  Permalink

  Speedcups lijkt ons wel een leuk spel. Mijn kinderen zijn vliegensvlug en die denken wel van mijntje kunnen winnen, we gaan het hopelijk zien.

  Beantwoorden
 • 22 januari 2021 om 19:39
  Permalink

  Jaaaaaaa!!! Hier een juf van groep 3! Ik doe heel graag mee voor regenwormen. Veel over dit spelletje gehoord, maar we hebben het nog niet in de klas. Dus heel graag!

  Beantwoorden
 • 22 januari 2021 om 16:56
  Permalink

  Regenwormen staat hier al in de kast.
  De andere lijken me ook leuk, ik ben het meest benieuwd naar Set en daar doe ik graag voor mee,

  Beantwoorden
 • 21 januari 2021 om 22:11
  Permalink

  Regenwormen wil ik graag winnen voor mijn zoontje. Hij kan wel een beetje bijgespijkerd worden met rekenen. En met een leuk spelletje snapt hij het vast veel beter en wordt rekenen weer leuk.

  Beantwoorden
 • 21 januari 2021 om 22:03
  Permalink

  Wij doen graag mee voor Speedcups voor onze kinderen ❤

  Beantwoorden
 • 21 januari 2021 om 20:17
  Permalink

  Ik zou graag regenwormen willen winnen voor in de spelletjeskast bij mij in de klas💖

  Beantwoorden
 • 21 januari 2021 om 19:53
  Permalink

  Ik zou graag regenwormen winnen voor mijn kleindochtertje Lexie, lijkt me heel leerzaam

  Beantwoorden
  • 21 januari 2021 om 20:37
   Permalink

   Ik dor dolgraag mee voor het spel regenwormen.. Voor mn dochtertje van 6 jaar. Ze zit in groep 3 en ze vind rekenen heel leuk. Ik ga duimen. Ze kan thuus wel wat extra leuks gebruiken, maar ja welk kindje niet😊

   Beantwoorden
  • 21 januari 2021 om 23:07
   Permalink

   Regenwormen zou echt super leuk zijn. We zijn fanatieke spelletjes spelers hier in huis, set en speedcups hebben we al en vinden onze dochters van 5 & 9 helemaal geweldig dus regenwormen zou een top uitbreiding zijn.

   Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 18:40
  Permalink

  Ik zou graag ”set” willen winnen, lijkt mij een SUPER LEUK spel!!!

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 16:24
  Permalink

  Ik loot mee voor mijn kleinkinderen. Voorkeur gaat uit naar het spelletje speed cups.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 16:24
  Permalink

  Ik doe heel graag mee voor het spel regenwormen. Leuk voor mijn kinderen😊

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 13:33
  Permalink

  Wat een leuke spellen. Groep 3 is nog best lastig met spelletjes maar ik weet zeker dat mijn zoontje regenwormen wel heel erg leuk zou vinden. Zeker nu in de Corona tijd is dit toch leuker rekenen.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 12:54
  Permalink

  we zijn dol op spellen spelen en Speedcups hebben we thuis nog niet dus daar gaan we voor

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 09:24
  Permalink

  ik doe graag mee voor Set, heb het bij iemand anders gespeeld met de kinderen en vond het zelf ook heel leuk

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 08:14
  Permalink

  Zoveel leuke herinneringen aan Speed Cups spelen met kinderen uit mijn klas! Zou het heel leuk vinden om het thuis ook te spelen met elkaar! Doe dus graag mee!

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 05:52
  Permalink

  Wow! Zo belangrijk voor groep 3 want ze hebben nog geen school gezien! Ik doe mee voor de Regenwormen!

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 05:45
  Permalink

  Top actie. Wij doen graag mee voor het spel Speed Cups. Zou mooi van pas komen. Zit nu in groep 2 en is een beetje aan het leren om woordjes te maken. Dit spel zou enorm helpen voor de goede richting en het leren begrijpen van lezen/kleuren.

  Beantwoorden
 • 20 januari 2021 om 05:37
  Permalink

  Wat een leuke winactie! Ik loot graag mee voor het Regenwormen spel.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 22:59
  Permalink

  Jaa leuk ik doe graag mee voor het spel regenwormen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 21:22
  Permalink

  Vaak het spel regenwormen gezien, maar nu weet ik ook wat het inhoudt. Lijkt me een zeer leuk en nuttig spel om samen met de kids te spelen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 18:49
  Permalink

  ik ga voor regenwormen leuke manier om beter te worden in rekenen

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 18:44
  Permalink

  Wij zouden graag de uitdaging met Speedcups aan willen gaan.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 17:06
  Permalink

  Heel leuk, hier altijd in voor een spelletje. En zeker in deze tijd, is dat een leuke onderbreking. Het spel set lijkt ons een zenuwslopend gezellig spel, daar willen we graag een kansje voor wagen

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 16:58
  Permalink

  Wij doen heel graag mee voor Regenwormen, zoveel leuke en positieve dingen over gehoord.
  Als spelletjesliefhebbers moeten we deze natuurlijk in huis hebben! 🙂

  Duimen maarrr…

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 16:52
  Permalink

  Ik zou het heel leuk vinden om regenwormen te winnen!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 16:42
  Permalink

  Ik doe graag mee voor het spel regenwormen. Ik kom het zo vaak tegen, maar ik heb het zelf nog steeds niet aangeschaft. het lijkt me een leuk en educatief spel voor onze jarno van 7 jaar.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 14:57
  Permalink

  Ik heb een keer regenwormen gespeeld bij vrienden (weet je nog, toen dat nog kon), dus die zou ik graag willen winnen om samen met mijn kids te kunnen spelen

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 13:22
  Permalink

  speedcups zou leuk zijn voor mijn kleinkinderen

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 13:15
  Permalink

  Wat een leuke actie in deze sombere tijd. Mijn zoontje zit nu in groep 3 en werkt thuis zo goed aan zijn schooltaken. Een leuk spel zou een toffe verrassing voor hem zijn! K denk dat ie regenwormen het leukst zal vinden, rekenen is favoriet bij hem!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 12:53
  Permalink

  Wat een leuke actie! Ik doe graag mee voor Speedcups voor mijn kleinkinderen!
  Wij doen spelletjes via de Ipad en telefoon! Het is wel een gekke wereld nu maar het lukt als de verbinding tenminste niet wordt verbroken! We worden creatief en we helpen zo ook met spelling en rekenen maar het blijft vreemd! Voor iedereen succes en nog even volhouden! Fijn om mee te mogen doen! Dank je wel

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 12:41
  Permalink

  Wat een leuke winactie.
  Ik loot graag mee voor het spel Speedcubs

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 11:41
  Permalink

  Ik loot heel erg graag mee voor Regenwormen junior! Een heerlijk nieuw spel voor na het maken van het huiswerk en de opdrachten!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 11:15
  Permalink

  Regen wormen is inderdaad heel leuk we spelen het regelmatig.
  Set lijkt me ook heel leuk, dus daar zou ik graag voor meedingen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 11:14
  Permalink

  Wat een leuke actie! Ik doe graag mee voor het spel speedcups of regenwormen! Zullen de kids erg leuk vinden!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 10:12
  Permalink

  O wat een gave actie weer! Ik doe heel graag mee voor het spel Speedcups. We zijn een fanatieke spelletjesfamilie en dit spel ontbreekt nog in de collectie ;). Ons gezin bestaat uit zes personen, dus we kunnen er met volle bezetting tegenaan!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 09:34
  Permalink

  Ik doe graag mee voor mijn neefje en nichtje, leuk om weer eens een spelletje met z’n drieën doen.
  Onze voorkeur gaat uit naar het spel regenwormen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 09:28
  Permalink

  Wat een leuke actie. Ik zou graag gaan voor Speedcups. Nooit gespeeld met mijn dochters.

  Ik ken Set overigens al. Lijkt me nog vrij moeilijk voor kindjes uit groep 3 hoor.. Wel superleuk spel!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 09:27
  Permalink

  Leuk voor mijn dochter, ik denk dat ze heel blij wordt van het spel Regenwormen.

  Beantwoorden
  • 22 januari 2021 om 20:59
   Permalink

   Leuk, ik waag graag een gokje mee voor het spel set.

   Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 09:19
  Permalink

  Leuke tips! Ik zou heel blij worden van regenwormen, dat zou ideaal zijn voor mijn zoontje nu om het rekenen te oefenen.

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 08:08
  Permalink

  Owww leuk en leerzaam daar houden de kids hier wel van😀😀

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 07:49
  Permalink

  Wat een leuke tips. Zelf zou ik het liefst het spel Regenwormen willen spelen samen met ons kleine dametje

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 07:44
  Permalink

  Bedankt voor de inspiratie! Ik ga set opzoeken tussen de spelletjes. Regenwormen is hier één van de favorieten bij mijn zoon van 4, beide varianten. Wij doen graag mee voor speedcups, dat lijkt hem ook heel leuk.

  Beantwoorden
  • 19 januari 2021 om 08:16
   Permalink

   Oh leuk, vooral die regenwormen lijken me erg leuk voor mijn zoontje

   Beantwoorden
   • 20 januari 2021 om 11:06
    Permalink

    Leuk ik ben erg benieuwd naar apeedcups

    Beantwoorden
  • 18 februari 2021 om 11:08
   Permalink

   Regenwormen spel voor mijn dochter die in groep 3 zit!

   Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 07:15
  Permalink

  Wat zou dat leuk zijn voor mijn jongste zoontje, zo blijft het leren leuk!
  Regenwormen hoor ik vaak dat het zo leuk is dus wij gaan voor regenwormen!!

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 07:03
  Permalink

  Kaartspel Set dobbelen en puzzelen zou erg leuk, handig en leerzaam zijn 🙂

  Beantwoorden
 • 19 januari 2021 om 00:32
  Permalink

  Wat een leuke spellen.
  Ik vind ze alle drie erg leuk, maar ik ga toch voor Speed cups.
  Dat lijkt mij zo’n ontzettend leuk spel.
  Mijn kleinkinderen kunnen meedoen en mijn kinderen, dat is fijn, dus geschikt voor alle leeftijden.
  Hoop dat we snel weer spelletjes met elkaar kunnen spelen, na de coronacrisis en vaccinatie.
  Ik volg bloglovin en doe graag mee.
  groetjes en hou het gezond, Oma Will.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *