Peuter van 3 jaar leren fietsen

Kleine kinderen worden groot. Rollen, kruipen, lopen en ineens gaan ze fietsen. Ons zoontje van 3 jaar was altijd al fanatiek met zijn loopfiets in de weer, maar ineens vond hij het tijd voor een fiets met trappers. Dus we gingen op zoek naar een fiets met trappers.

Van een loopfiets naar een fiets

Wat je veel hoort is dat kinderen tegenwoordig zoveel met loopfietsjes kunnen, dat ze hun balans al goed onder controle hebben. Met als resultaat dat ze direct zonder zijwieltjes kunnen gaan fietsen, vaak zijn deze kinderen wel al een jaar of vier. Uiteraard zijn er  jongere exemplaren tussen die al direct “los” gaan fietsen, als hij of zij daar zelf ook klaar voor is. Het ziet er wel groot en spannend uit hoor een “echte” fiets. De een is er misschien met 2,5 jaar al klaar voor en de andere pas met vijf. Altijd alles in zijn eigen tempo laten doen, dat is het fijnst. Mijn zoontje begon voordat hij een houten loopfietsje met twee wielen had op een plastic fietsje met 4 wieltjes. Ideaal.

peuter op eerste loopfiets

Zonder zijwieltjes hebben wij mijn zoontjes eerste fietsje dan ook gekocht, maar hij had geen interesse om er op te fietsen zonder zijwieltjes. Dus toen toch maar zijwieltjes gekocht. Hij fietst er nu ontzettend goed op. Zonder zijwieltjes proberen we nog maar even niet, want ach, zo gaat het juist zo goed en heeft hij er plezier in. Laat hem maar even lekker fietsen, met een grote kans dat hij niet zal omvallen. Wel zo fijn.

Welke fiets kies je voor je peuter?

Een fiets kopen kan tegenwoordig heel makkelijk online, maar waar moet je dan aan denken? Welke maat is geschikt? Wij zijn gestart bij ons zoontje van 3 jaar, die ongeveer 1 meter lang is met een fietsje van 12 inch. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij Prijskiller.be. Wil je een fietsje speciaal voor je zoontje of wil je een fietsje dat wat meer neutraal is en straks door kan naar een zusje? Wij kozen een donkerblauw fietsje, dus of zijn zusje rijdt straks op een blauw fietsje, of zijn zusje krijgt ook haar eigen fietsje en dan kan deze door naar een ander jongetje.

Fietshelmpje peuter van Bobike

Het is goed voor je kind om een fiets in de juiste maat te hebben. Te groot is niet fijn voor je kind, maar te klein is niet goed. Zorg ook dat het fietsje niet te zwaar is, dan komen ze of niet vooruit of dan houden ze hem niet goed als ze bijna vallen.
Hier gaat sowieso een helmpje op. Daar zijn we mee begonnen toen mijn zoontje op zijn houtenloopfiets ging, hij vond het geweldig. Hij is dusdanig gewend dat hij niets liever wil dan met zijn helmpje op fietsen. Fijn, lekker veilig.

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *