Littekencrème voor kinderen
Ik heb thuis een brokkenpiloot wonen. Ze is pas 4 jaar, maar ze heeft al een strippenkaart van de huisartsenpost, bij wijze van spreken. Meestal is het pech, maar ze is ook super ondernemend, waardoor er weleens een ongelukje gebeurt. Een boom is nooit te hoog om in te klimmen en op slippers rennen kan best. Daarom een blogje, als moeder van een valexpert, over littekencrème.
Lijmen van wondjes in gezicht
Hoewel je het haast niet voor mogelijk houdt is ons dochtertje al op 4 plekken gelijmd in haar gezicht. Gelukkig kleine wondjes die heel mooi helen, maar het gaat dan om sneetjes die een stukje openstaan en die ze dan met een speciale wondlijm (lijkt op secondenlijm) worden dicht geplakt. Door te lijmen gaat hecht het wondje mogelijk beter, dan wanneer je afwacht wat er gebeurt. Vooral in een gezicht is het wel belangrijk of in elk geval fijn om zo min mogelijk littekens te krijgen, natuurlijk.
In slaap gevallen op bedrand
Mijn dochtertje is onlangs twee keer achter elkaar gevallen. De eerste keer was in haar slaap. Mogelijk is ze wakker geworden om naar de wc te gaan, maar weer opnieuw in slaap gevallen voordat ze uit haar bed was. Al slapend is ze met haar oogje op de houten bedrand terecht gekomen, waarna ze boven haar oog een grote snee had zitten.
Wij zaten beneden voor de tv, het was rond 22:30 uur en hoorden ineens een heel hard klap en gehuil. Vol met bloed vonden we haar in bed, huilend en nog half slapend. We zagen dat de wond openstond doordat de bedrand stomp is, dus inmiddels ervaren genoeg om te weten dat dat gelijmd mocht worden. Dus we belden de Huisartsen Post.
Het was ook nog eens heel druk op de huisartsenpost, waardoor ze pas ergens ’s nachts weer naar huis kon. Een heel vervelende ervaring dus. Voor haar en voor ons. Gelukkig was het een heel aardige dokter, die haar wondje goed gelijmd heeft. Hij had wel wat gelekt met de lijm aan de zijkant van haar gezicht. Dat maakt in principe niet uit, want dat slijt vanzelf. Maar daardoor heeft ze een flinke lijmkorst gehad aan de zijkant van haar hoofd, tot ze weer in bad mocht (na een week).
Een doorn onder de huid
Onlangs struikelde ze met buitenspelen in de struikjes, daar schoot een doorn in haar huid onder haar oog. Ook al zo’n pech, deze werd er bij de dokter uitgehaald en ook dit wondje is weer gelijmd. Allebei de keren hetzelfde oog en binnen een maand tijd. Omdat ik natuurlijk wil zorgen dat de wondjes zo goed mogelijk genezen en het litteken zo klein mogelijk wordt, vroeg ik om advies bij Biodermal en bij een Dermatoloog.
En zoals we al aangaven, was het al twee keer eerder gebeurd, ze heeft twee keer een wondje boven haar wenkbrauwen opgelopen, waardoor daar op beide wenkbrauwen ook al een gelijmd wondje zit. Die gelukkig heel netjes genezen zijn.
Advies van de dermatoloog bij wondjes in gezicht
Het advies dat ik vroeg aan de dermatoloog over littekencrème was, hoe ik het beste kon zorgen dat het litteken zo mooi mogelijk werd. Zij adviseerde mij om littekencrème te gebruiken. Het maakte eigenlijk niet zo uit welke littekencrème, maar als het maar optimaal kan hydreren, vocht inbrengen dus. Zorg dat er niet aan gekrabd wordt en dat het niet irriteert, luidde het tweede advies.
Tweemaal daags gaan we smeren met de crème van Biodermal. Deze crème hydrateert en verzacht. Volgens de omschrijving helpt het de zichtbaarheid van littekens vervagen en versoepelt de huid. Precies wat het advies van de dermatoloog is, zorgen dat het niet uitdroogt.
Op de website van Biodermal staat uitgebreide uitleg over littekens en het behandelen van littekens.
Welke soorten littekens zijn er?
Op de website van Biodermal staat uitleg over verschillende soorten littekens, het zijn er vier. Het verschil zit hem in beschadiging van de huid en de reactie van de cellen in je huid. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten littekens:
– Normaal litteken: ontstaat na de genezing van een wond en is meestal licht roze of donkerder van kleur.
– Atrofisch litteken: ontstaat vaak na acne of waterpokken. Het weefsel is erg dun en de littekens vormen een kuiltje in de huid.
– Hypertrofisch litteken: komt vaak voor bij jonge mensen voornamelijk na het oplopen van brandwonden en bij mensen met een donkere huidskleur. In de meeste gevallen is het litteken rood van kleur, verdikt en kan het ook jeuk geven of pijn doen.
– Keloïd litteken: heeft een onregelmatige vorm, is abnormaal verdikt, vaak rood of donker van kleur en is groter dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd litteken kan ontstaan door een ontsteking van een haarzakje of na huidbeschadiging door bijvoorbeeld een operatiewond, brandwond, vaccinaties, of acne.
Littekenzalf smeren
De littekenzalf zit in een grote tube, van 75 ml. Daar kunnen we de komende tijd dus flink mee smeren. Dat is fijn, want je wilt het zo lang mogelijk behandelen. De eerste week na het lijmen smeer je sowieso niks, want het wondje mag dan nog niet nat worden. De lijm moet ongeveer een week zitten. Daarna mag het er af, zo weet je zeker dat het wondje dicht is. Na ongeveer 2 weken kan je beginnen met smeren van littekenzalf en dat twee keer per dag. Wij doen dit ’s morgens na het opstaan en ’s avonds voor het slapengaan. Mijn dochtertje, van 4,5 jaar, is al helemaal gewend aan de routine, ze doet het zelf voor de spiegel. Wel kijk ik mee of ze het goed uitsmeert. Zachtjes insmeren is het devies, daarmee masseer je het plekje ook zachtjes.
Haar eerdere twee gelijmde littekentjes (beide boven haar beide wenkbrauwen) zijn heel mooi geheeld, daar zie je amper nog iets van. De ene was ontstaan door een valpartij op het kinderdagverblijf en de ander door een beker, door een andere kleuter, die naar haar werd gegooid en die ze opving met haar oog in plaats van haar handen, aangezien ze hem niet helemaal zag aankomen. Pechvogel dus.
Hallo, mijn dochtertje van 2 is zojuist gevallen.. diepe snee in haar voorhoofd en is gehecht. Over een week mogen de hechtingen eruit. Welke litteken crème is het beste en zijn er nog tips? Ik hoop zo dat dit nog goed herstelt en ze geen groot litteken krijgt.
Hoi Michelle, wat vervelend! Ik ben zelf geen huisarts of dermatoloog en ik weet dat je je huisarts hier altijd voor mag bellen. De assistente kan vast al goed adviseren. Zelf is het belangrijk dat je wacht met smeren tot de wond goed dicht is (volgens mij, nogmaals ik ben niet medisch onderlegd). Daarna is vermoed ik elke crème geschikt, mits de crème goed hydreert (vocht inbrengend). Heel veel sterkte!! En succes met smeren (lekker lang blijven smeren en goed inmasseren, dat helpt)!
Hoi, vanavond zat ik met m’n dochtertje van pas 2,5 jaar bij de huisartsenpost vanwege een ongelukkige val met als gevolg een flinke snee in haar voorhoofd.. Het week behoorlijk en is geplakt, maar ik vrees zo dat het een groot litteken gaat worden. Week de snel bij jouw dochters oog ook zo erg? Ik vind dat het er bij haar heel netjes uitziet, dat geeft hoop… Ik ben bang dat het voorhoofd van m’n dochter morgen enorm opgezet is en dat de snee daardoor alleen nog maar breder wordt 😢. Heb je misschien nog meer tips behalve littekencreme? Dat heb ik uiteraard meteen gekocht! Ik vind het zo jammer dat er straks zo’n naar litteken middenin haar gezichtje zit…. Alvast bedankt voor je reactie!
Wat ontzettend sneu! Ik stuur je even een mailtje!
Hoi! Ik hoor ook nog graag een tip mocht je die nog meer hebben! Mijn zoontje van 5 is ook flink gevallen op zijn voorhoofd! Groeten linda
Ah wat ontzettend vervelend en sneu. Pas beginnen met smeren als de wondjes goed dicht zijn. Nu vooral proberen van de wondjes af te blijven. Lang blijven smeren met littekencreme helpt echt. We hebben weken gesmeerd en haar gezichtje is helemaal mooi hersteld. Veel sterkte Linda.