Tips schoonmaken en vervangen van speen

Vind hier tips over het schoonmaken van een speen en lees wanneer je de speen moet vervangen. Als jouw kleintje een fopspeen heeft, dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het fenomeen uitkoken van spenen, de bekende manier om de speen schoon te krijgen. Iets wat je in het begin heel trouw doet, maar op een gegeven moment misschien eigenlijk te weinig. Een speen kan niet eeuwig mee gaan, dus vervang hem ook op tijd. Hoe maak je hem goed schoon en hoe vaak is vervangen speen noodzakelijk? Ik vertel je graag meer.

What's on mama's mind fopspeen

Hoe vaak vervangen speen

Nog steeds vervangt ongeveer 70% van de ouders fopspeen van het kindje niet op tijd. Er wordt ook vaak gezocht op ouders hoe je het goed moet doen? Hoe vaak speen vervangen moet worden vertel ik je graag

Dit wordt duidelijk aan de hand van een poll die 100%NL magazine heeft uitgevoerd op hun website. Meer dan 1.400 ouders hebben in de poll op www.100pm.nl aangegeven hoe vaak zij het fopspeentje van hun kindje eigenlijk vervangen. Ook via Facebook zijn er 140 reacties binnen gekomen. De geadviseerde vervangtijd is 6 weken, echter het blijkt dat slechts 32% van de ouders dit advies opvolgt. Minder dan 25% van de ouders vervangt de fopspeen pas als deze kapot is.

Waarom een fopspeen vervangen?

Het is belangrijk de fopspeen op tijd te vervangen. De belangrijkste reden is dat de kaken van het kindjesterker worden naarmate het kindje ouder wordt.

What's on mama's mind difrax fopspeen

De fopspeen wordt gebruikt om op te zuigen. De Difrax fopspenen zijn verschillende per leeftijd. Ze hebben ook eigenschappen die bij de leeftijd passen. Zo is het zuiggedeelte massiever worden, zodat de kracht van de kaken minder schade aanbrengt. Onverwoestbaar is het fopspeentje hierdoor alleen niet. Als je kindje bijt op de fopspeen is het beter om een bijtring te gebruiken.

Daarnaast kan het siliconen gedeelte van het fopspeentje door langdurig gebruik verzwakt worden door uitdroging of juist speeksel en kleine beschadigingen gaan vertonen.

What's on mama's mind fopspeen pop

Veiligheid van fopspenen

In 2015 heeft 100%NL ook gekeken naar het vervangen van fopspenen. Dit was naar aanleiding van veiligheidswaarschuwingen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De Europese wetgeving stelt hoge eisen aan de veiligheid van de fopspenen. Elke fopspeen moet voldoen aan de EN 1400 norm en moet verschillende bijt- en trektesten doorstaan.

Hoe vaak met je een speen vervangen?

De veiligheid van de fopspeen zit niet alleen in de productie maar ook in het gebruik. De WHO adviseert de fopspeen elke 6 weken te vervangen om de veiligheid te garanderen. Difrax adviseert om de fopspeen te controleren op zwakke plekken voor het geven aan de baby. Dit wordt gedaan door hard aan het zuiggedeelte van de fopspeen te trekken.  Als er tekenen zijn van beschadiging wordt geadviseerd deze direct te vervangen.  Er kunnen zich soms ongezien slijtageplekken vormen die alleen zichtbaar worden tijdens het checken van de fopspeen.

De difrax fopspenen getest

Mijn dochtertje heeft twee heel mooie nieuwe fopspenen van Difrax gekregen, net zo mooi als die van haar popje. Ze heeft er een met vlinders en een met kersen. Mijn dochtertje vindt de natural fopspeen fijn, dus die met het bolletje (de natuurlijk tepelvorm). De dental fopspeen is te herkennen aan een ronde bovenkant en een wat vlakkere onderkant.

What's on mama's mind fopspeen difrax

Er komen continu leuke en mooie ontwerpen uit qua spenen van Difrax.

Bron: Difrax persbericht.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Hoe maak je een fopspeen schoon
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

2 gedachten over “Tips schoonmaken en vervangen van speen

 • 16 februari 2017 om 20:15
  Permalink

  Difrax heeft nu hele leuke fopspenen! Ik vraag me nu ook wel eens af wie de fopspeen iedere 6 weken vervangt. Ik denk bijna niemand.

  Beantwoorden
  • 20 februari 2017 om 11:15
   Permalink

   Dat denk ik ook niet Lieke! Ik deed het bij mijn eerste wel veel trouwer dan bij mijn tweede. Maar dan nog eerder na 4 maanden dan na 6 weken. Ook kookte ik toen wel elke week de spenen uit. Nu zelden!! Slecht he.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *